“Η υπόθεση Μέρτεν και η σύγκρουση με τον Κων. Καραμανλή”

Μετά από μια επίμονη ιστορική έρευνα, που κράτησε πολλά χρόνια και εξετάσθηκαν γνωστά και άγνωστα ντοκουμέντα από δημόσια και ιδιωτικά αρχεία στην Ελλάδα και το εξωτερικό, ο δημοσιογράφος και ιστορικός Δημοσθένης Κούκουνας παρουσίασε το νέο του βιβλίο με τίτλο “Η υπόθεση Μέρτεν και η σύγκρουση με τον Κων. Καραμανλή”. Πρόκειται για μια υπόθεση που είχε συνταράξει την ελληνική πολιτική σκηνή στα χρόνια γύρω από το 1960.

Έρχονται για πρώτη φορά στο φως τα άγνωστα παρασκήνια, ανέκδοτα στοιχεία, αλλά και ποιες από τις ανατριχιαστικές καταγγελίες του κατοχικού Γερμανού γκαουλάιτερ της Θεσσαλονίκης ήταν πραγματικές ή σκηνοθετημένες. Αναβιώνει έτσι μια θλιβερή εποχή με τους διωγμούς των Εβραίων της Θεσσαλονίκης και τις περιουσίες τους που λεηλατήθηκαν, τα απίστευτα διπλωματικά και πολιτικά παρασκήνια, τους αληθινούς δοσίλογους και τους πράκτορες του κατακτητή.

Αφού παρουσιάζονται τα ιστορικά γεγονότα στα κατοχικά χρόνια εντελώς απομυθοποιημένα, περιγράφεται πιστά και αντικειμενικά τι ακριβώς έγινε στη δίκη του Μαξ Μέρτεν ενώπιον του ειδικού στρατοδικείου εγκληματιών πολέμου της Αθήνας το 1959, ακριβώς πριν από εξήντα χρόνια. Τι κατέθεσαν οι μάρτυρες κατηγορίας, αλλά και της υπεράσπισης ενώπιον των δικαστών, τι υποστήριξε και τι κατήγγειλε με την απολογία του ο Γερμανός κατηγορούμενος εγκληματίας πολέμου.

Αφού καταδικάστηκε σε 25 χρόνια κάθειρξη και αμέσως μετά, ύστερα από επίμονες πιέσεις της τότε γερμανικής κυβέρνησης, αποφυλακίστηκε και γύρισε στην πατρίδα του, ο Μέρτεν επεδίωξε να πάρει την εκδίκησή του. Η πολιτική θύελλα που προκλήθηκε και οι απίστευτες καταγγελίες που ακολούθησαν μετά, όταν πλέον ο Μέρτεν βρισκόταν στη Γερμανία, σε βάρος του τότε πρωθυπουργού Κωνσταντίνου Καραμανλή, του πανίσχυρου υπουργού Εσωτερικών Δημητρίου Μακρή και της γυναίκας του Δοξούλας, καθώς και του υφυπουργού Εθνικής Άμυνας Γεωργίου Θεμελή.

Τι απ’ όλα αυτά ήταν αληθινά και τι σκηνοθετημένα και πλαστογραφημένα; Πώς επιχειρήθηκε από την τότε αντιπολίτευση η Υπόθεση Μέρτεν να χρησιμοποιηθεί για πολιτικές σκοπιμότητες, το διεθνές ενδιαφέρον που προκλήθηκε και η ανάμιξη ξένων μυστικών υπηρεσιών. Άγνωστες πτυχές, συγκλονιστικές μαρτυρίες, ανέκδοτα ντοκουμέντα, πλούσιο εικονογραφικό υλικό, μία σε βάθος έρευνα σε κρατικά και ιδιωτικά αρχεία με αποκλειστικό στόχο την ιστορική αλήθεια.

Μέσα από τις σελίδες του βιβλίου αυτού, ξαναζωντανεύει το σκηνικό της φρίκης σε όλη του την έκταση, οι διωγμοί κατά των Εβραίων της Θεσσαλονίκης, τα μεγάλα επισιτιστικά σκάνδαλα την ώρα που ο λαός ζούσε την τραγωδία της πείνας και όλη την ανείπωτη δυστυχία της Κατοχής, αλλά και ο ρόλος επωνύμων δοσιλόγων και προδοτών.

Ανάμεσα στα περιεχόμενα του βιβλίου: Η Θεσσαλονίκη υπό Κατοχή, Επισιτισμός και σκάνδαλα, Η δίωξη των Εβραίων στη Θεσσαλονίκη και τι απέγιναν οι περιουσίες τους, Ο παντοδύναμος Μέρτεν γίνεται γκαουλάιτερ της Θεσσαλονίκης, Ποια πραγματικά ήταν η πολιτεία του Κ. Καραμανλή κατά την Κατοχή, Η επανεμφάνιση του Μέρτεν μεταπολεμικά, η σύλληψη και η δίκη του, Η πολιτική θύελλα κ.ά.

Το βιβλίο (560 σελίδες) κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Ariston Books.

πηγή: slpress.gr

 

Print Friendly, PDF & Email