Καθηγητές ζητούν να φύγουν οι ΟΠΠΙ από το ΑΠΘ – «Το Πανεπιστήμιο δεν είναι γήπεδο»

Καθηγητές και ερευνητικό προσωπικό του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, μέλη του Ενιαίου Συλλόγου Διδακτικού και Ερευνητικού Προσωπικού (ΕΣΔΕΠ), ζητούν να φύγουν οι δυνάμεις της αστυνομίας από τους χώρους του campus. Ετοιμάζονται να καταθέσουν αναφορά στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης που αφορά σε βίαιες, όπως λένε, συμπεριφορές από την πλευρά της αστυνομίας και προειδοποιούν με απεργίες και κινητοποιήσεις.

«Δεν γίνεται να λειτουργήσει το Πανεπιστήμιο παρουσία των ΜΑΤ. Το ΑΠΘ δεν είναι γήπεδο και οι φοιτητές και εργαζόμενοι δεν είναι χούλιγκαν. Έχουμε σχεδόν καθημερινά επεισόδια και μάλιστα βίαια από την πλευρά της Αστυνομίας, που θα τα καταγγείλουμε με αναφορά μας στην Εισαγγελία», λέει στο makthes.gr o κ. Δημήτρης Ραπτάκης, καθηγητής του Τμήματος Πολιτικών Μηχανικών ΑΠΘ και αντιπρόεδρος του Ενιαίου Συλλόγου Διδακτικού Ερευνητικού Προσωπικού ΑΠΘ που εκτελεί χρέη προέδρου.

Περιγράφει ότι στις αρχές της εξεταστικής περιόδου, φοιτητής στο Βιολογικό θέλησε να πάει να δώσει το μάθημά του και άνδρες των ΜΑΤ τον εμπόδισαν. «Άνδρες των ΜΑΤ, που δεν έχουν τέτοια αρμοδιότητα, ζήτησαν να δουν την ταυτότητά του. Δεν την είχε μαζί του, τους ζήτησε να τον αφήσουν να δώσει το μάθημά του και εκείνοι του έκαναν κεφαλοκλείδωμα και τον έριξαν κάτω. Αυτά τα πράγματα ξεφεύγουν από τα όρια της αστυνόμευσης», τονίζει ο κ. Ραπτάκης. Αναφερόμενος στα επεισόδια που εκτυλίχθηκαν την περασμένη Παρασκευή έξω από τη Φιλοσοφική, κατά τη διάρκεια συναυλίας του Θανάση Παπακωνσταντίνου, ο κ. Ραπτάκης κάνει λόγο για «εγκληματική επίθεση των ΜΑΤ, που στρατοπεδεύουν βάσει σχεδίου (πχ «σχέδιο βιβλιοθήκη») με κίβδηλα προσχήματα κυβέρνησης και πρυτανείας, σε ειρηνική συναυλία στον χώρο του ΑΠΘ με χιλιάδες παρευρισκόμενων, φοιτητών, μαθητών, οικογενειών με ανήλικα παιδιά, και ΑΜΕΑ, αποτελεί αποτρόπαια και επικίνδυνη κλιμάκωση. Οι πρυτανικές αρχές δεν ανέλαβαν έως αυτή τη στιγμή τις ευθύνες που τους αναλογούν».

Ο ίδιος λέει χαρακτηριστικά ότι με την παρουσία των αστυνομικών δυνάμεων στο πανεπιστήμιο «παρεμποδίζεται η εκπαιδευτική και ερευνητική διαδικασία. Στα εργαστήρια του βιολογική και της πληροφορικής, οι ερευνητές δεν μπορούν να προσεγγίσουν γιατί εμποδίζονται από την κατάσταση που επικρατεί έξω από το κτίριο, με τα ΜΑΤ να κυνηγάνε φοιτητές και να πετάνε χημικά. Η κατάσταση είναι δυστοπική, αυτά τα πράγματα δεν γίνονται πουθενά αλλού, σε καμία άλλη χώρα».

Ο πρόεδρος του Ενιαίου Συλλόγου Διδακτικού Ερευνητικού Προσωπικού ΑΠΘ υποστηρίζει ότι η αστυνομία βρίσκεται στα πανεπιστήμια για να καταστείλει τις αντιδράσεις των φοιτητών που «αφορούν σε υπαρκτά θέματα και σχετίζονται με την περιστολή ακαδημαϊκών δικαιωμάτων και την υποβάθμιση των πτυχίων τους, που θα έχει ανάλογο αντίκρισμα στην αγορά εργασίας των αποφοίτων μας».

Ο κ. Ραπτάκης λέει ότι αίτημα των μελών του ΕΣΔΕΠ του ΑΠΘ είναι να απομακρυνθούν όλες οι αστυνομικές δυνάμεις μέσα από το campus. Ερωτώμενος για το ένα ο σύλλογος έχει επικοινωνήσει με τον πρύτανη του ΑΠΘ για τα συγκεκριμένα ζητήματα, ο κ. Ραπτάκης λέει χαρακτηριστικά ότι: «O πρύτανης έχει διαλέξει στρατόπεδο και θέλει ένα σιδηρόφρακτο Πανεπιστήμιο, δεν έχουμε κάτι να συζητήσουμε».

Έρχονται κινητοποιήσεις και απεργίες

Κατόπιν συνεδρίασης του ΔΣ της ΕΣΔΠΕ ΑΠΘ αποφασίστηκε, από κοινού με τους συλλόγους των φοιτητών και των εργαζομένων στο ΑΠΘ να προχωρήσουν σε κινητοποιήσεις, με στόχο την αποχώρηση των ΜΑΤ και των ΟΠΠΙ από την Πανεπιστημιούπολη.

Σε αυτό το πλαίσιο, την Πέμπτη 22/9, στις 19:30, θα πραγματοποιήσουν συλλαλητήριο στην πλατεία Αγίας Σοφίας. Επιπλέον, για τη Δευτέρα 3 Οκτωβρίου, ημέρα έναρξης των μαθημάτων, έχει προγραμματιστεί 24ωρη απεργία και συγκέντρωση διαμαρτυρίας μπροστά στο κτήριο διοίκησης.

Με ανακοίνωσή τους μέλη φοιτητικών συλλόγων από το Μαθηματικό, Φυσικό, Χημικό, Γεωλογικό, Βιολογικό, Χωροταξίας, ΜΜΕ, Δασολογία, Θεολογία και ΣΟΦΕΘ τονίζουν ότι: “Μετά από την άμεση και μαχητική παρέμβαση των Φοιτητικών Συλλόγων στην Πρυτανεία του ΑΠΘ, εμποδίστηκε ακόμη μια φορά η εγκατάσταση της ΟΠΠΙ στον πανεπιστημιακό χώρο. Συγκεκριμένα, μετά από πληροφορία ότι η πανεπιστημιακή αστυνομία βγήκε για περιπολία στην Πρυτανεία, οι Φοιτητικοί Σύλλογοι πραγματοποίησαν αντανακλαστική πορεία. Με το που ακούστηκαν οι φωνές των φοιτητών, οι ΟΠΠΙ “εξαφανίστηκαν” μέσα στην κλούβα των ΜΑΤ. Αποδεικνύεται περίτρανα ότι τα σχέδια της κυβέρνησης καταρρέουν μπροστά στην μαζική και μαχητική πορεία των Φοιτητικών Συλλόγων, που είναι η μόνη εγγύηση για την ματαίωση της εισόδου της αστυνομίας στις σχολές, για την διεκδίκηση ουσιαστικής αναβάθμισης της μόρφωσης και της ζωής μας. Κλιμακώνουμε την δράση μας καλώντας κάθε φοιτητή και φοιτήτρια στο μεγάλο φοιτητικό συλλαλητήριο από κοινού με τον ΕΣΔΕΠ και τα εργατικά σωματεία την Πέμπτη 22/9 στις 19.30 στην Αγίας Σοφίας και μετά στην συναυλία των Φοιτητικών Συλλόγων στα γρασίδια Φιλοσοφικής”.

Έλενα Καραβασίλη

πηγή: makthes.gr

Print Friendly, PDF & Email