Γερμανία: Παράταση στον άνθρακα για ακόμα έναν χειμώνα

Από Nikolaus J. Kurmayer | EURACTIV.com | Μεταφρασμένο από Μαριάνθη Πελεκανάκη

Αντιμέτωπη με έναν ακόμη χειμώνα με ανεπαρκή αποθέματα σε φυσικό αέριο, η γερμανική κυβέρνηση διατηρεί τους λιγνιτικούς σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής της σε ετοιμότητα για μία ακόμη περίοδο.

Οι σταθμοί ηλεκτροπαραγωγής με καύση άνθρακα στη Γερμανία προβλέπεται να κλείσουν συντονισμένα και σταδιακά, σε αντάλλαγμα για ένα μερίδιο από το ταμείο της κυβέρνησης ύψους 40 δισεκατομμυρίων ευρώ για τη σταδιακή κατάργηση του άνθρακα.

Ωστόσο, οι μονάδες άνθρακα παρέμειναν σε λειτουργία πέρυσι, καθώς η Γερμανία αντιμετώπισε διαταραχές στον εφοδιασμό της με φυσικό αέριο από τη Ρωσία, σε συνδυασμό με αποτυχίες στην πυρηνική παραγωγική ικανότητα της Γαλλίας.

Το μέτρο έκτακτης ανάγκης που αποφασίστηκε πέρυσι θα παραταθεί για τον ερχόμενο χειμώνα, διατηρώντας σε ετοιμότητα περίπου 1,9 GW λιγνιτικού δυναμικού – προσθέτοντας στα υπάρχοντα 45 GW σταθμών ηλεκτροπαραγωγής άνθρακα της Γερμανίας, σύμφωνα με απόφαση που ανακοινώθηκε την Τετάρτη (4 Οκτωβρίου) από τη γερμανική κυβέρνηση.

Οι λιγνιτικές μονάδες έχουν έναν και μοναδικό σκοπό: να εκτοπίσουν το φυσικό αέριο από την αγορά ηλεκτρικής ενέργειας σε περιόδους αιχμής της ζήτησης ως μέσο διατήρησης των τιμών σε χαμηλά επίπεδα.

«Τα αποθέματα εφοδιασμού θα ενεργοποιηθούν εκ νέου προκειμένου να εξοικονομηθεί φυσικό αέριο στην ηλεκτροπαραγωγή και να αποφευχθούν έτσι οι συμφορήσεις στον ενεργειακό εφοδιασμό με φυσικό αέριο κατά την περίοδο 2023/2024», δήλωσε η κυβέρνηση.

Η εξοικονόμηση φυσικού αερίου εκτιμάται μεταξύ 3,9 TWh και 5,6 TWh, διατηρώντας τις τιμές της ηλεκτρικής ενέργειας σε χαμηλά επίπεδα από 0,4 ευρώ ανά μεγαβατώρα (MWh) έως 2,8 ευρώ ανά MWh.

Κλιματικές επιπτώσεις

Οι εξοικονομήσεις αυτές δεν είναι ασήμαντες. Καθώς όμως οι εν λόγω σταθμοί ηλεκτροπαραγωγής θα λειτουργούν με λιγνίτη, τον μεγαλύτερο ρυπαντή του κλίματος, οι επιπτώσεις τους στο κλίμα θα είναι επίσης σημαντικές.

Η κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι θα προσπαθήσει να εκτιμήσει τις πρόσθετες εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα που προκαλούνται από τη διατήρηση σε αναμονή των σταθμών ηλεκτροπαραγωγής με άνθρακα. Αυτές εκτιμάται ότι κυμαίνονται μεταξύ 2,5 και 5,6 τόνων CO2.

«Ο στόχος της ιδανικής ολοκλήρωσης της σταδιακής κατάργησης του άνθρακα το 2030 παραμένει ανεπηρέαστος, όπως και οι κλιματικοί στόχοι», τόνισε η κυβέρνηση.

Μέχρι στιγμής, τα δεδομένα υποστηρίζουν αυτόν τον ισχυρισμό. Το τρίτο τρίμηνο του 2023 η χώρα παρήγαγε τη χαμηλότερη ποσότητα ενέργειας από καύση άνθρακα – μόλις 22,2 TWh. Πριν από οκτώ χρόνια, ο αριθμός αυτός ξεπερνούσε τις 60 TWh.

Print Friendly, PDF & Email