Λιβανέζος πρώην υπουργός Άμυνας σε Euractiv: Η περιφερειακή κλιμάκωση είναι πιθανή
Από Sarantis Michalopoulos | EURACTIV.com | Μεταφρασμένο από Μαριάνθη Πελεκανάκη
Το Ιράν, ο κύριος χορηγός της στρατιωτικής ισλαμιστικής οργάνωσης Χαμάς, είναι απίθανο να εμπλακεί στον εν εξελίξει πόλεμο στη Μέση Ανατολή, όμως μια σημαντική αστάθεια μπορεί να εξαπλωθεί σε ολόκληρη την περιοχή, δήλωσε ο πρώην υπουργός Άμυνας του Λιβάνου Γιακούμπ Σαράφ στο Euractiv.
«Το Ιράν μπορεί να παρείχε την τεχνογνωσία, την εκπαίδευση, κάποια από τη χρηματοδότηση, μερικό εξοπλισμό [στη Χαμάς], αλλά δεν νομίζω ότι έλαβε άμεσο μέρος στις επιχειρήσεις ή στη σύγκρουση [λόγω των μεγάλων δυσκολιών στον συντονισμό μεταξύ μαχητών διαφορετικής προέλευσης]», δήλωσε ο πρώην υπουργός Άμυνας του Λίβανου (2016-2019) σε αποκλειστική συνέντευξη στο Euractiv.
«Το Ιράν δεν θα αντιδράσει αν δεν δεχθεί επίθεση», τόνισε ο Σαράφ, στη συνέντευξη του ύστερα από την επόσημη κήρυξη πολέμου που ανακοίνωσε το Ισραήλ.
Παρ’ όλα αυτά, ο Σαράφ εξέφρασε τον φόβο ότι θα μπορούσε να ξεσπάσει αστάθεια στη γειτονική με το Ισραήλ Αίγυπτο, εάν εμποδιστεί η ανθρωπιστική βοήθεια προς τη Γάζα και στην Ιορδανία, εάν τα αεροδρόμιά τους χρησιμοποιηθούν για επιδρομές εναντίον παλαιστινιακών περιοχών.
«Εάν τα πράγματα δεν επιστρέψουν σύντομα σε τροχιά ειρήνης, είναι πιθανή μια εξέγερση στη Δυτική Όχθη, το Αμμάν, το Σινά, τα Υψίπεδα του Γκολάν και τον Λίβανο, σε περίπτωση που οι IDF [Ισραηλινές Δυνάμεις Άμυνας] εξαπολύσουν χερσαία επίθεση στη Γάζα», προειδοποίησε.
Ο απεσταλμένος του Ισραήλ στην ΕΕ δήλωσε σε συνέντευξή του στο Euractiv νωρίτερα αυτή την εβδομάδα ότι η ΕΕ θα πρέπει να χρησιμοποιήσει την επιρροή της για να μεταφέρει ένα μήνυμα στον Λίβανο και την Παλαιστινιακή Αρχή να μείνουν έξω από τον αγώνα του Ισραήλ στη Γάζα.
Μιλώντας για άλλους παίκτες στην περιοχή, ο Σαράφ δήλωσε ότι η Τουρκία «μπορεί να έχει συμβάλει σε οικονομική και τεχνική βοήθεια» προς τη Χαμάς σε ένα σημείο, αλλά απέκλεισε το ενδεχόμενο το Ισλαμικό Κράτος (ISIS) να έχει επιρροή στη Γάζα.
«Η Χαμάς είναι μια οργάνωση που συνδέεται με το Ισλάμ, ωστόσο, παρά τη μεγάλη φτώχεια και το βαθύ αίσθημα καταδίωξης, δεν πιστεύω ότι το ISIS έχει επιρροή στη Γάζα, ακόμη και αν μπορεί να υπάρχουν κάποιες εξτρεμιστικές ομάδες».
Την Τετάρτη, ο υπουργός Άμυνας του Ισραήλ Γιοάβ Γκαλάντ δήλωσε: «Θα εξαφανίσουμε αυτό το συνονθύλευμα που ονομάζεται Χαμάς, ISIS-Γάζα, από προσώπου γης. Θα πάψει να υπάρχει».
Η ΕΕ έχασε την αξιοπιστία της
Ερωτηθείς σχετικά με το κύρος της ΕΕ στην περιοχή, ο Σαράφ επέκρινε το μπλοκ για την πλήρη ευθυγράμμιση της εξωτερικής του πολιτικής με εκείνη της Ουάσινγκτον.
«Η ΕΕ έχει ευθυγραμμιστεί δυστυχώς με την πολιτική των ΗΠΑ, με αποτέλεσμα να χάνει τη συμβιβαστική θετική συμβολή της στην αποκλιμάκωση […] έχει παραμεριστεί πλήρως από τις ΗΠΑ, ενώ έχει χάσει την αξιοπιστία της και το περιθώριο κινήσεών της με τους Άραβες», είπε.
Σύμφωνα με τον ίδιο, η ΕΕ θα πρέπει τώρα να πάρει σαφή θέση κατά της «συστηματικής καταστροφής της Γάζας» και να είναι ο «ενεργός εταίρος» για την προώθηση της ανθρωπιστικής βοήθειας προς τον παλαιστινιακό θύλακα, ώστε να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη του.
«Η ΕΕ πρέπει να διασφαλίσει ότι η όποια βοήθεια [αποστέλλεται] είναι καθαρά ανθρωπιστική και πηγαίνει κατευθείαν στη Γάζα, χωρίς μεσάζοντες», δήλωσε ο πρώην Λιβανέζος αξιωματούχος, αναφερόμενος στις ΜΚΟ, τις IDF και την Παλαιστινιακή Αρχή.
«Θα επέλεγα την απευθείας διανομή από την ΕΕ στους πολίτες της Γάζας», δήλωσε ο Σαράφ.
«Αν συμβεί αυτό, η ΕΕ θα ανακτήσει κάποια εμπιστοσύνη για μελλοντικές συνομιλίες σχετικά με την ανταλλαγή κρατουμένων και μελλοντικές συμφωνίες».
Η ΕΕ έχει αυτή τη στιγμή δύο από τις πολιτικές αποστολές της Κοινής Πολιτικής Ασφάλειας και Άμυνας (ΚΠΑΑ) στην περιοχή: την Αποστολή Συνοριακής Βοήθειας της ΕΕ για το Σημείο Διέλευσης της Ράφα (EUBAM Rafah) και την Αστυνομική Αποστολή της ΕΕ για τα Παλαιστινιακά Εδάφη (EUPOL COPPS).
Αναφερόμενος στην ανθρωπιστική βοήθεια, ο κ. Σαράφ τόνισε ότι είναι σημαντικό να προμηθεύεται η Γάζα άμεσα με φάρμακα, νοσοκομεία πεδίου, νεκροτομεία και τρόφιμα.
«Η ΕΕ θα πρέπει να δημιουργήσει μια βάση ανθρωπιστικής εφοδιαστικής υπό τον έλεγχο της ΕΕ στο Σταυροδρόμι της Ράφα, στο αιγυπτιακό έδαφος, αποκλειστικά για αγαθά βοήθειας», εξήγησε, προσθέτοντας ότι οι Βρυξέλλες θα πρέπει ταυτόχρονα να ασκήσουν πιέσεις στο Ισραήλ να αποκαταστήσει την παροχή νερού, ηλεκτρικού ρεύματος και τηλεπικοινωνιών στη Γάζα.
Τα σχόλια του Σαράφ έρχονται μετά τις αμφιταλαντεύσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής τις τελευταίες δύο ημέρες, οι οποίες δημιούργησαν την εντύπωση ότι το μπλοκ αναστέλλει το μεγαλύτερο μέρος της βοήθειας προς τους Παλαιστίνιους.
Αργότερα διευκρίνισε ότι η ανθρωπιστική βοήθεια θα συνεχιστεί, ενώ παράλληλα θα ξεκινήσει επανεξέταση της αναπτυξιακής βοήθειας προς την Παλαιστινιακή Αρχή για να διαπιστωθεί αν κάποιο ποσό από αυτό έχει εισρεύσει απευθείας στη Χαμάς.
Σε αντίθεση με την αναπτυξιακή βοήθεια, η οποία χορηγείται στις κρατικές αρχές, η ανθρωπιστική βοήθεια της ΕΕ – που αφορά μέτρα έκτακτης ανάγκης, όπως τρόφιμα, στέγη και φάρμακα – διανέμεται από «ελεγμένους και αξιόπιστους» ανθρωπιστικούς εταίρους, κυρίως οργανισμούς του ΟΗΕ και διεθνείς ΜΚΟ, οι οποίοι στη συνέχεια βοηθούν απευθείας τους δικαιούχους, δήλωσε πηγή της ΕΕ που γνωρίζει το θέμα.
Η ίδια πηγή πρόσθεσε ότι οι εν λόγω ανθρωπιστικοί εταίροι διασφαλίζουν τη διαφάνεια όσον αφορά τη διανομή της βοήθειας και ότι «αυτή είναι η διεθνής ανθρωπιστική αρχιτεκτονική που ισχύει εδώ και δεκαετίες».
Μια προβλεπόμενη τραγωδία
Ο Σαράφ, προειδοποίησε ότι από τότε που οι Ισραηλινές Δυνάμεις Άμυνας εκκαθάρισαν τους εποίκους από τη Λωρίδα της Γάζας και τη μετέτρεψαν «σε έναν σφραγισμένο θύλακα», είναι το μεγαλύτερο κέντρο κράτησης στον κόσμο, τονίζοντας την εξάρτησή του από εξωτερική υποστήριξη.
«Οι υπηρεσίες κοινής ωφέλειας, όπως το νερό, το ηλεκτρικό ρεύμα, οι τηλεπικοινωνίες, ελέγχονται από το Ισραήλ- οι εισαγωγές, όπως τα φάρμακα, τα τρόφιμα, τα οικοδομικά υλικά, διοχετεύονται αραιά και πού μέσω των σημείων εισόδου σε κάποιους μεσάζοντες, κάνοντας τις τιμές τους να εκτοξεύονται- οι άδειες εισόδου και εξόδου ελέγχονται από τις IDF», είπε.
Αποκαλώντας την όλη κατάσταση «την τέλεια συνταγή για τη σημερινή τραγωδία», εξήγησε ότι οι Παλαιστίνιοι «διακινούν λαθραία αγαθά, προετοιμάζουν όπλα, τροποποιούν τον πολιτικό εξοπλισμό και εξεγείρονται μόλις η κατάσταση γίνει αφόρητη».
Σχετικά με την προέλευση των χιλιάδων όπλων που βρέθηκαν στη Γάζα, είπε τα εξής: «Αυτές οι ρουκέτες είναι υποτυπώδεις με πολύ χαμηλή εμπλεκόμενη τεχνολογία. Πράγμα που εξηγεί την έλλειψη ακρίβειας τους».
«Κατάφεραν είτε να τις κατασκευάσουν επί τόπου είτε να τις περάσουν λαθραία αποσυναρμολογημένες από σήραγγες ή δωροδοκώντας τους ελεγκτές των IDF/Αιγύπτου», πρόσθεσε.
Ο Σαράφ είπε επίσης ότι τα αντίποινα του Ισραήλ και η συστηματική καταστροφή της Γάζας «δεν είναι η λύση».
«Αντίθετα, θα επιδεινώσουν και θα ριζοσπαστικοποιήσουν τις θέσεις και θα τους βάλουν σε έναν φαύλο κύκλο θανάτου», κατέληξε.