«Λίφτινγκ» στο κτήριο και στο καταστατικό του ΑΚΕΛ

Φρίξος Δαλίτης
Στην Εζεκία Παπαϊωάννου είχαν εγκαίνια ψες το βράδυ για το ανακαινισμένο πλέον κτήριο του κόμματος. Η πρόσοψη των κτηριακών εγκαταστάσεων του ΑΚΕΛ, θα μπορούσε να χαρακτηριστεί και ως σημαδιακή των γενικότερων αλλαγών που προωθεί το κόμμα της Αριστεράς στο καταστατικό του και αφορούν τον εκσυγχρονισμό του τρόπου λειτουργίας του.

Χθες το απόγευμα, η Κεντρική Επιτροπή του κόμματος συνεδρίασε για δεύτερη φορά ολοκληρώνοντας τη συζήτηση για τις αλλαγές που προτείνονται ενόψει του καταστατικού συνεδρίου που είναι προγραμματισμένο για τις 26 Νοεμβρίου. Σημαντικότερη αλλαγή ασφαλώς, όπως αναφέρουν οι πληροφορίες μας, είναι η πρόταση για εκλογή του γενικού γραμματέα του κόμματος από το Παγκύπριο Συνέδριο και όχι από τα μέλη της Κεντρικής Επιτροπής, όπως γινόταν μέχρι σήμερα. Επίσης, βρίσκεται σε εξέλιξη η συζήτηση που αφορά τον τρόπο εκλογής των μελών της Κεντρικής Επιτροπής. Παράλληλα, καθορίζεται όριο δύο θητειών για τον γγ του κόμματος. Παράλληλα θέμα συζήτησης είναι και η απλοποίηση και συντόμευση των διαδικασιών του κόμματος για την επιλογή του υποψηφίου για τις προεδρικές εκλογές, όπως επίσης και η αναβάθμιση του ρόλου των Νέων Δυνάμεων του κόμματος.

«Στόχος είναι να καταστεί το ΑΚΕΛ πιο συμμετοχικό και ανοικτό στα στελέχη και τα μέλη του, πιο αποτελεσματικό κι ευέλικτο στην καθημερινή δράση του, με ακόμα πιο ζωντανές, σύγχρονες και δημοκρατικές διαδικασίες.

Οι αλλαγές αυτές έχουν να κάνουν με τις δομές, τη λειτουργία και τις διαδικασίες του Κόμματος και αφορούν ζητήματα όπως η σύνθεση της Κεντρικής Επιτροπής, η διαδικασία εκλογής του Γενικού Γραμματέα, η διαδικασία επιλογής υποψηφίου/ας για την Προεδρία της Δημοκρατίας, το όριο θητειών των βουλευτών, το ασυμβίβαστο ορισμένων κομματικών θέσεων με δημόσια αξιώματα, αλλαγές στην κομματική οργανωτική δομή επαρχιακά και περιφερειακά και ακόμα περισσότερη διαφάνεια και έλεγχος στα οικονομικά του Κόμματος στη βάση και των συστάσεων της Ελεγκτικής Υπηρεσίας», αναφέρεται χαρακτηριστικά στην ανακοίνωση της Κεντρικής Επιτροπής μετά την πρώτη συνεδρία της.

Με νέα όψη

Στον χαιρετισμό κατά τη διάρκεια των εγκαινίων του ανακαινισμένου κτηρίου του ΑΚΕΛ, ο γγ του κόμματος Στέφανος Στεφάνου δήλωσε ότι επιδιώχθηκε η ισορροπία ανάμεσα στον χαρακτήρα του, τη λειτουργική οργάνωση των χώρων του, την έμφαση στην ποιότητα των υλικών, τη δραστική μείωση του ενεργειακού του αποτυπώματος και το σύγχρονο ύφος τεχνολογικά προηγμένων χώρων εργασίας, συσκέψεων και συνεδριάσεων.

«Ως προς τις σχεδιαστικές και αρχιτεκτονικές επιλογές μεγάλη πρόκληση αποτέλεσε το γεγονός πως θέλαμε να αποδώσουμε έναν φρέσκο αέρα σε ένα κτήριο που σχεδιάστηκε τη δεκαετία του ‘70 και κατασκευάστηκε στις αρχές της δεκαετίας του ‘80. Αυτό επιδιώξαμε να κάνουμε χωρίς υπερβολές αλλά και χωρίς ημιτελή ή προσωρινά φτιασιδώματα», ανέφερε.

Print Friendly, PDF & Email