Γ. Κατρούγκαλος: Η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι το πολιτικό μας σπίτι.
Σημεία ομιλίας του Τομεάρχη Εξωτερικών της Κ.Ο. ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία Γιώργου Κατρούγκαλου στη Βουλή κατά τη κοινή συνεδρίαση των Επιτροπών Ευρωπαϊκών Υποθέσεων και Εθνικής Άμυνας με την παρουσία του Προέδρου του Ευρωπαικού Κοινοβουλίου κ. David Sassoli
Ο Τομεάρχης Εξωτερικών του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Γιώργος Κατρούγκαλος καλωσόρισε στην Ελληνική Βουλή τον Πρόεδρο του Ευρωκοινοβουλίου Ντ. Σασόλι. Στην ομιλία του τόνισε ότι το κόμμα μας αυτοπροσδιορίζεται ως δύναμη αριστερού ευρωπαϊσμού. Αυτό σημαίνει ότι αναγνωρίζουμε την Ευρώπη σαν τον πολιτικό μας σπίτι, αλλά ταυτόχρονα λέμε δυνατά ότι αυτή η Ευρώπη δεν είναι η Ευρώπη που θέλουν οι λαοί της και πρέπει να κάνει σημαντικά βήματα για να γίνει πιο δημοκρατική και πιο κοινωνική. Είναι αλήθεια ότι μέχρι σήμερα το ευρωπαϊκό εγχείρημα είναι κυρίως μια διαδικασία εκ των άνω, όχι από τα κάτω, όχι από τους λαούς. Είναι σημαντική η συμβολή του ευρωπαϊκού κοινοβουλίου και των κοινοβουλίων ώστε να υπάρξει μια ισορροπία στο επίπεδο αυτό.
Συνέχισε την κριτική του λέγοντας, ότι παρά τα σημαντικά επιτεύγματα εξακολουθούν να υπάρχουν και σημαντικά ελλείμματα στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Η δημοκρατία δεν λειτουργεί όπως θα θέλαμε, ειδικά στο επίπεδο της οικονομικής διακυβέρνησης. Δεν είναι δυνατόν την πρωτοκαθεδρία στις οικονομικές υποθέσεις να τις έχει ένα όργανο, το Eurogroup που δεν έχει ούτε θεσμική κατοχύρωση στις συνθήκες, ούτε ελέγχεται από το ευρωπαϊκό κοινοβούλιο. Στηρίξαμε τις προτάσεις του προέδρου Μακρόν ως Ελλάδα κατά τη διάρκεια της διακυβέρνησής μας να υπάρχει ένας «Υπουργός» Οικονομικών Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Αντιπρόεδρος της Επιτροπής, ο οποίος θα ελεγχόταν από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, όπως γενικά γίνεται με τα υπόλοιπα μέλη της Επιτροπής. Και επειδή έχουμε συνείδηση ότι δεν υπάρχει μόνο το δημοκρατικό έλλειμμα αλλά και το κοινωνικό, είχαμε προτείνει να υπάρχει και ένας αντίστοιχος «Υπουργός» Κοινωνικής Πολιτικής και Εργασίας, Αντιπρόεδρος της Επιτροπής, όπως ήδη έχουμε έναν «Υπουργό» Εξωτερικών, τον ύπατο εκπρόσωπο της Ευρωπαϊκής Ένωσης και Αντιπρόεδρος της Επιτροπής για τα θέματα τα εξωτερικά.
Ο κ. Κατρούγκαλος επισήμανε στη συνέχεια ότι, δυστυχώς, από τη συνθήκη του Μάαστριχτ έχουν επικρατήσει στην Ευρωπαϊκή Ένωση, πολιτικές νεοφιλελεύθερης έμπνευσης, που όχι απλώς έχουν οδηγήσει στην εκτόξευση των κοινωνικών ανισοτήτων αλλά έχουν ευθέως υπονομεύσει σημαντικές πλευρές του ευρωπαϊκού κοινωνικού μοντέλου. Όσο ακολουθούνται οι πολιτικές αυτές, η Ευρώπη χάνει την ψυχή της. Είναι σημαντικό λοιπόν οι πολιτικές αυτές να αναστραφούν. Υπάρχουν ορισμένα παρήγορα δείγματα αναστοχασμού, όπως είναι το Ταμείο Ανάκαμψης, είναι νωρίς όμως ακόμα να πούμε αν υπάρχουν οι πολιτικές αποφάσεις για τη συνολική στροφή.
Είναι επίσης καιρός η Ευρώπη να μιλάει με ενιαία φωνή και με δυνατή φωνή στα θέματα των εξωτερικών υποθέσεων. Σωστά έλεγε ο Πρόεδρος Γιούνκερ ότι μέχρι σήμερα η Ευρώπη είναι παγκοσμίως πληρωτής άλλα όχι παγκόσμιος παίκτης. Το λογοπαίγνιο είναι καλύτερο στα αγγλικά globalpayer αλλά όχι globalplayer με την έννοια ότι συμμετέχουμε στα αναπτυξιακά προγράμματα, είμαστε δωρητές, δεν μετράει όμως η φωνή μας.
Σημαντική είναι, επομένως, η ανάγκη της στρατηγικής αυτονομίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης απέναντι στους συμμάχους μας, τις Ηνωμένες Πολιτείες και σε σχέση με το ΝΑΤΟ. «Θεωρώ σημαντική υστέρηση», τόνισε ο Τομεάρχης Εξωτερικών του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, «ότι στα συμπεράσματα του Δεκεμβρίου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, οι ηγέτες της Ευρώπης αντί να καθορίσουν ευρωπαϊκή στρατηγική σε σχέση με την Τουρκία, που αποτελεί έναν ταραξία στην περιοχή, περίμεναν να δουν τι θα κάνει η Προεδρία Μπάιντεν για να ευθυγραμμιστούν με αυτή. Νομίζω ότι είναι μια πλήρης αναστροφή των σχέσεων που θα πρέπει να υπάρχει ανάμεσα στην Ευρώπη και στην Αμερική τουλάχιστον για τα ζητήματα που αφορούν τη γειτονιά μας -και όχι μόνο-.