Ελευθερία τύπου… Μία ουτοπία

γράφει στο peripteron.eu ο Βαγγέλης Πάλλας, Δημοσιογράφος – Ερευνητής – Αναλυτής IFJ/SPJ

…Ο ελεύθερος τύπος μπορεί να είναι καλώς ή κακός. Ο ανελεύθερος θα είναι πάντα κακός…
Σε χώρες όπου πέρασε το Διεθνές νομισματικό ταμείο και τα τραγικά μνημόνια, η ελευθερία του τύπου ήταν ανύπαρκτη έως μηδαμινή. Η πολιτική λιτότητας που είχαν επιβάλλει, οδήγησε σε συγχωνεύσεις ή κλείσιμο ΜΜΕ δημιουργώντας στρατιές ανέργων δημοσιογράφων. Η Ελλάδα στα μνημονιακά χρόνια κατρακύλησε έως 60 θέσεις στην κατάταξη ως προς την ελευθεροτυπία, που
δημοσιεύει κάθε χρόνο η οργάνωση δημοσιογράφων χωρίς σύνορα.

Η έκθεση για το 2021 ήταν πολύ ανησυχητική. Η Χώρα βρίσκεται στην 70η θέση, υποχωρώντας
5 θέσεις σε σχέση με το 2020… Ιδιαίτερη αρνητική έμφαση αποδίδεται στην κυβέρνηση καθώς με την έρευνα – επιδίωξε να ελέγξει τη ροή της πληροφόρησης προσφέροντας σε πολλά ΜΜΕ διαφημιστικές επιχορηγήσεις με αφορμή την πανδημία του Covid-19 και της κρίσης στο μεταναστευτικό.

Τα πολλά αντιδημοκρατικά χτυπήματα, ως προς την ελευθερία του τύπου, με συγκεκριμένα γεγο-
νότα, όπως η απαγόρευση να κάνουν ρεπορτάζ σε ευαίσθητες περιοχές και η αποσιώπηση από την δημόσια τηλεόραση βίντεο στο οποίο ο πρωθυπουργός «έσπασε» την καραντίνα. Αποκορύφωμα η
δολοφονία του Γιώργου Καραϊβαζ, που κατατάσσει την Ελλάδα ανάμεσα στις 5 Χώρες (Αφγανιστάν – Μπαγκλαντές – Λίβανο – Συρία) όπου ένας επαγγελματίας της ενημέρωσης έχει χάσει τη ζωή του.

Σήμερα η πραγματικότητα είναι εντελώς διαφορετική. Η πλειοψηφία των ΜΜΕ είναι συγκεντρω-
μένη γύρω από το κυβερνών κόμμα (ΝΔ) και απολαμβάνει οικονομικά οφέλη (κρατική διαφήμιση – επιχορηγήσεις). Είναι ένα συνηθισμένο καπιταλιστικό φαινόμενο που κυριαρχεί σε όλες τις δυτικές
χώρες.

Αντίθετα τα ΜΜΕ που αντιπροσωπεύουν την όλη αντιπολίτευση, είναι ελάχιστα εκτός των 2 κομματικών (ΣΥΡΙΖΑ – ΚΚΕ). Αυτό είναι ένα αντιδημοκρατικό μοντέλο που ενισχύει τα συστημικά ΜΜΕ τα οποία ελέγχονται από την οικονομική ολιγαρχία.

Μια άλλη πτυχή της αντιδημοκρατικής συμπεριφοράς των συστημικών ΜΜΕ, είναι η αποσιώπη-
ση – η παραπληροφόρηση και η αποθέωση του κυβερνητικού έργου. Δηλώνοντας έτσι την υποταγή τους στο οικονομικό και πολιτικό κατεστημένο.

Στην Ε.Ε. η Ελλάδα μπαίνει στο κάδρο των Χωρών με προβλήματα στην ελευθερία του τύπου. Μετά από συζήτηση της επιτροπής πολιτικών ελευθεριών (LIBE) του Ευρωκοινοβούλιου. Στη διάρκεια της οικονομικής κρίσης αλλά και κατά τη διάρκεια της πανδημίας η ζωή πολλών δημοσιογράφων και φωτορεπόρτερ τέθηκε σε κίνδυνο ενώ μερικοί τραυματίστηκαν. Οι επιθέσεις κατά των δημοσιογράφων συνεχίζονται ακόμη και σε περιπτώσεις που το ρεπορτάζ αφορά σε κοινωνικά και όχι πολιτικά θέματα.

Η βασική παθογένεια εντοπίζεται στα μέτρα ελέγχου και καταστολής που παίρνει η κάθε κυβέρνηση εναντίον των ΜΜΕ.

Print Friendly, PDF & Email