Εγκλήματα χωρίς τιμωρία

γράφει στο peripteron.eu ο Βαγγέλης Πάλλας, Δημοσιογράφος – Ερευνητής – Αναλυτής IFJ/SPJ

Το τέλος του Αμερικανικού Εμφυλίου, ο λοχαγός Π.Χ. Άντερσον από το Μπιγκ Σπρινγκ του Τεννεσσή έγραψε στον πρώην δούλο του, τον Τζούρντον Άντερσον, ζητώντας του να επιστρέψει στη δούλεψή του, τούτη τη φορά ως ελεύθερος άνθρωπος. Από το Ντέυτον του Οχάιο, ο πρώην δούλος απάντησε:

«Η Μάντυ ( η γυναίκα του] λέει πως φοβάται να επιστρέψει χωρίς κάποια απόδειξη ότι είστε διατεθειμένος να μας αντιμετωπίσετε δίκαια και με καλοσύνη. Και αποφασίσαμε ότι πρέπει να δοκιμάσουμε την ειλικρίνεια σας ζητώντας σας να μας στείλετε τους μισθούς μας για τα χρόνια που σας υπη­ρετήσαμε.

Σας υπηρέτησα πιστά 38 χρόνια και η Μάντυ 20 χρόνια, Με 25 δολάρια τον μήνα για μένα και 2 την εβδομάδα για τη Μάντυ, οι απολαβές μας θα ανέρχονταν σε 14.680 δολάρια. Προσθέστε τον τόκο για τον καιρό που οι μισθοί μας παρακρατούνταν, αφαιρέστε αυτά που πληρώσατε για τα ρούχα μας, για τις τρεις επισκέψεις που μου έκανε ο γιατρός και για το βγάλσιμο ενός δοντιού της Μάντυ και το υπόλοιπο θα δείξει τι δικαιούμαστε( … )

Αν δεν θελήσετε να μας πληρώσετε για τους προηγούμενους τίμιους κόπους μας, πώς μπορούμε να εμπιστευθούμε τις υποσχέσεις σας για το μέλλον;». Όπως γράφει ο μαύρος ακτιβιστής δικηγόρος Ράντωλ Ρόμπινσον στο βιβλίο του «Το Χρέος: Τι Χρωστάει η Αμερική στους Μαύρους».

Ο πρώην ιδιοκτήτης δούλων Άντερσον ουδέποτε πλήρωσε δεκάρα στον πρώην δούλο Άντερσον – όπως και κανείς άλλος από τους ιδιοκτήτες σκλάβων οι οποίοι έκλεψαν τη δουλειά, άρα και το μέλλον των ανθρώπων αυτών και των απογόνων τους, σ’ ένα από τα μεγαλύτερα εγκλήματα χωρίς τιμωρία.

Print Friendly, PDF & Email