ΔΝΤ: Ουραγός στην ανάκαμψη η Ευρωζώνη

Το ΔΝΤ θεωρεί ότι η ανάκαμψη πολλών ταχυτήτων οφείλεται στις μεγάλες διαφορές στους ρυθμούς των εμβολιασμών, στην έκταση της στήριξης των οικονομιών και σε διαρθρωτικούς παράγοντες, όπως ο τουρισμός.

Οι προοπτικές ανάπτυξης της Ευρωζώνης θα είναι πιο αδύναμες σε σχέση με τις ΗΠΑ και την Κίνα, σύμφωνα με τις προβλέψεις του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) που θα δοθούν αύριο στη δημοσιότητα, εν μέρει λόγω της καθυστέρησης στους εμβολιασμούς και τα νέα lockdown που επιβάλλονται από χώρες της περιοχής.

Αν και το Ταμείο έχει αναθεωρήσει προς τα πάνω τις εκτιμήσεις του για την ανάπτυξη της παγκόσμιας οικονομίας, όπως δήλωσε την περασμένη εβδομάδα η γενική διευθύντριά του, Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα, προβλέπει σημαντικές αποκλίσεις στους ρυθμούς ανάκαμψης τόσο μεταξύ των χωρών όσο και εντός των χωρών.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το ΔΝΤ εκτιμά τώρα ότι το παγκόσμιο ΑΕΠ θα αυξηθεί 6% το 2021, με τις ΗΠΑ να κινούνται με ελαφρά υψηλότερο ρυθμό και την Κίνα ακόμη ταχύτερα. Για την Ευρωζώνη, αντίθετα, ο ρυθμός ανάπτυξης προβλέπεται πολύ χαμηλότερος, λίγο πάνω από το 4%.

Το ΔΝΤ θεωρεί ότι η ανάκαμψη πολλών ταχυτήτων οφείλεται σε μεγάλες διαφορές στους ρυθμούς των εμβολιασμών, στην έκταση της στήριξης των οικονομιών και σε διαρθρωτικούς παράγοντες, όπως ο τουρισμός.

Οι ΗΠΑ αναμένεται να ξεπεράσουν φέτος το επίπεδο του ΑΕΠ τους πριν από τον κορονοϊό, ενώ για την Ευρωζώνη αυτό δεν θα συμβεί πριν από το 2022. Η Κίνα επανήλθε ήδη στη διάρκεια του 2020 στα προ κρίσης επίπεδα καθώς πέρυσι κατέγραψε θετικό ρυθμό ανάπτυξης, ενώ για πολλές χώρες αυτό δεν θα συμβεί πριν το 2023.

Οι συνολικές απώλειες κατά κεφαλήν εισοδήματος την περίοδο 2020-22, σε σχέση με τις προ κορονοϊού προβλέψεις, εκτιμάται ότι θα αντιστοιχούν στο 20% του κατά κεφαλήν εισοδήματος του 2019 στις αναπτυσσόμενες οικονομίες και αναδυόμενες αγορές, ενώ στις αναπτυγμένες θα είναι σχεδόν οι μισές (11%). Σημειώνεται ότι, λόγω της κρίσης του κορονοϊού, πέρυσι αυξήθηκαν κατά 95 εκατομμύρια όσοι ζουν σε συνθήκες ακραίας φτώχειας.

Το ΔΝΤ αναγνωρίζει ότι υπάρχει μεγάλη αβεβαιότητα για τις προβλέψεις του, με πολλούς κινδύνους τόσο ανοδικούς όσο και καθοδικούς. Σε μεγάλο βαθμό, οι εξελίξεις θα εξαρτηθούν από την πορεία των κρουσμάτων κορονοϊού από τη μία πλευρά και των εμβολιασμών από την άλλη.

Αν οι εμβολιασμοί επιταχυνθούν, οι προβλέψεις μπορεί να αναθεωρηθούν ανοδικά, ενώ η εμφάνιση νέων μεταλλάξεων του ιού που μπορούν να αντιστέκονται στα εμβόλια μπορεί να οδηγήσουν σε μεγάλη «περικοπή» των προβλέψεων.

Στο πλαίσιο της εαρινής συνόδου του ΔΝΤ, οι χώρες – μέλη του θα συζητήσουν αυτή την εβδομάδα για τις προσπάθειες της G20 να μειώσει το βάρος χρέους των φτωχών χωρών του κόσμου, παράλληλα με την επιπλέον προσφορά εμβολίων κατά του κορονοϊού.

πηγή: imerisia.gr

Print Friendly, PDF & Email