Βραζιλία: Τρεις αιώνες αγοραπωλησίας Αφρικανών

«Δεν αναγνωρίζει τον εαυτό της ως σκλάβα και αυτοί δεν αναγνωρίζουν τον εαυτό τους ως δουλέμπορους», αναφέρει ο επιθεωρητής εργασίας που διέσωσε την 85χρονη οικιακή βοηθό στο Ρίο ντε Τζανέιρο. Η περίπτωσή της αντικατοπτρίζει την κληρονομιά τριών αιώνων αγοραπωλησίας Αφρικανών.

Η Doña Maria είναι μια 85χρονη γυναίκα που έχει ζήσει όλη της τη ζωή στο σπίτι των εργοδοτών της, μια οικιακή βοηθός που κληρονομήθηκε από τους γονείς στα παιδιά επί τρεις γενιές στο Ρίο ντε Τζανέιρο. Ο κόσμος αυτής της γυναίκας γκρεμίστηκε την πρώτη Δευτέρα του Μαΐου, όταν ένας άγνωστος της είπε ότι δεν θα επέστρεφε πλέον στην οικογένεια με την οποία ζούσε από τότε που ήταν 13 ετών. Δεν καταλάβαινε τίποτα. Παρακαλούσε να της επιτραπεί να επιστρέψει στην οικογένεια.

Το μέγεθος της υποταγής έγινε σαφές όταν άρχισε να λέει: «Πρέπει να επιστρέψω γιατί πρέπει να ταΐσω την κυρία Yonne, πρέπει να τη φροντίσω, πρέπει να την κάνω μπάνιο… Αν δεν επιστρέψω, θα πεθάνει».

Ένιωθε απολύτως υπεύθυνη για τη ζωή της εργοδότριάς της, θυμάται ο Alexandre Lyra, ο επιθεωρητής εργασίας που τη διέσωσε μετά από 72 χρόνια υπηρεσίας στην οικογένεια Mattos Maia χωρίς μισθό και άδειες.

Ποτέ άλλοτε στη Βραζιλία δεν είχε αποκαλυφθεί μια τόσο παρατεταμένη περίπτωση σύγχρονης δουλείας.

Ποτέ όλα αυτά τα χρόνια η Doña Maria δεν είχε σύντροφο, παιδιά ή φίλους, ούτε γνώριζε τίποτα για τα εργασιακά δικαιώματα. Όταν, μετά από ανώνυμη καταγγελία, η επιθεώρηση εργασίας ήρθε στο σπίτι τους, οι Mattos Maias κατέφυγαν στο επιχείρημα που χρησιμοποιείται συχνά σε αυτές τις περιπτώσεις:

«Είναι σαν οικογένεια». Αυτή η εξήγηση χρησιμοποιείται συχνά για να συγκαλύψει το έγκλημα της εργασιακής εκμετάλλευσης.

Η ηλικιωμένη οικιακή βοηθός κοιμόταν σε έναν καναπέ, στη μέση του διαδρόμου, στην άλλη πλευρά της πόρτας του δωματίου της εργοδότριάς της, έτοιμη να προστρέξει σε αυτήν μόλις την χρειαζόταν. Ο επιθεωρητής εκτιμά ότι το συσσωρευμένο χρέος για τους μισθούς της ανέρχεται σε περίπου 300.000 δολάρια .

Όλες οι προνομιούχες οικογένειες στην Βραζιλία διατηρούν οικιακές βοηθούς. Οι περισσότερες είναι μαύρες από άπορες οικογένειες. Η Doña Maria, μια μαύρη γυναίκα, ενσαρκώνει την κληρονομιά της δουλείας στη Βραζιλία σήμερα.

Ένα έγκλημα που βασίζεται σε μια στρεβλή σχέση εξουσίας.

«Δεν αναγνωρίζει τον εαυτό της ως σκλάβα, και αυτοί δεν αναγνωρίζουν τον εαυτό τους ως δουλέμποροι», τονίζει ο επιθεωρητής Lyra, ο οποίος δεν είχε δει ποτέ μια τόσο ακραία υπόθεση όσο αυτή. Ακραία αλλά όχι μοναδική. Μόνο τον τελευταίο χρόνο διέσωσε άλλες επτά σκλαβωμένες οικιακές βοηθούς στην πόλη του Ρίο.

Η κοινωνική λειτουργός Thaiany Motta, 33 ετών, έχει περιθάλψει και άλλα τέτοια θύματα. Αρχικά, επικεντρώνεται στο τραύμα του αποχωρισμού. Στη συνέχεια, τις βοηθά να οικοδομήσουν μια αυτόνομη ζωή. Η Motta βλέπει ένα σαφές μοτίβο:

«Η σχέση εξουσίας στην οποία υπόκεινται είναι πολύ ισχυρή. Είναι ένα χρέος ευγνωμοσύνης, ένα συναισθηματικό χρέος. Αισθάνονται υποχρεωμένες να μείνουν γιατί πιστεύουν ότι θα μπορούσαν να βρίσκονται σε χειρότερη κατάσταση, τουλάχιστον έχουν ένα σπίτι και φαγητό εκεί».

Μόνο τον τελευταίο χρόνο, η εν λόγω κοινωνική λειτουργός παρακολούθησε δώδεκα γυναίκες που είχαν υποστεί εκμετάλλευση επί 70, 50 ή 30 χρόνια. Όλες είναι μαύρες.

Με την πάροδο των ετών η ύπαρξή τους ακυρώνεται εντελώς, σημειώνει η κοινωνική λειτουργός.

«Όλη τους η ζωή περιστρέφεται γύρω από τα συμφέροντα της οικογένειας. Πηγαίνουν στην εκκλησία των εργοδοτών τους. Και όταν κάθονται μπροστά στην τηλεόραση, είναι για να παρακολουθήσουν τα αγαπημένα προγράμματα των εργοδοτών τους.

134η επέτειος της κατάργησης της δουλείας

Η ημερομηνία κατά την οποία δημοσιοποιήθηκε η υπόθεση της Doña Maria, η Παρασκευή 13 Μαΐου, πολλαπλασίασε τον αντίκτυπο της είδησης στα μέσα ενημέρωσης, καθώς η Βραζιλία γιόρταζε την 134η επέτειο της κατάργησης της δουλείας. Η απάνθρωπη πρακτική που αποτελούσε τη βάση της οικονομίας της πορτογαλικής αποικίας τέθηκε εκτός νόμου, αλλά δεν εξαλείφθηκε σε ολόκληρη την Αμερική.

Μετά την κατάργηση του νόμου, η Βραζιλία δεν προσέφερε γη, εργασία ή εκπαίδευση στους απελευθερωμένους δούλους, οι οποίοι σύντομα αντικαταστάθηκαν ως εργατικό δυναμικό από λευκούς Ευρωπαίους μετανάστες.

Εντελώς εξαθλιωμένοι, πολλοί πρώην σκλάβοι προτίμησαν να επιστρέψουν στους κυρίους τους.

Πέντε χρόνια έχουν περάσει από τότε που οι αρχές της Βραζιλίας διέσωσαν για πρώτη φορά μια οικιακή βοηθό-σκλάβα. Ωστόσο, τον τελευταίο χρόνο, οι διασώσεις έχουν αυξηθεί λόγω των αυξανόμενων καταγγελιών. Η αύξηση αυτή οφείλεται κατά βάση σε δύο λόγους. Ο πρώτος είναι ο τεράστιος αντίκτυπος που είχε η συνέντευξη μιας οικιακής βοηθού σε ένα από τα πιο δημοφιλή τηλεοπτικά προγράμματα, η οποία είχε υποστεί εκμετάλλευση από την ηλικία των οκτώ ετών.

Πολλοί Βραζιλιάνοι συνειδητοποίησαν τότε ότι αυτό που συνέβαινε στα σπίτια των γειτόνων τους ήταν έγκλημα.

Ο δεύτερος είναι οι καμπάνιες ευαισθητοποίησης των συνδικάτων των οικιακών βοηθών και των αντιρατσιστικών κινημάτων.

Η Doña Maria γεννήθηκε στο αγρόκτημα των παππούδων της σημερινής εργοδότριάς της, όπου οι γονείς της ήταν έποικοι. Ως έφηβη, στάλθηκε να υπηρετήσει την οικογένεια Mattos Maia στο Ρίο. Όταν μετακόμισε στη νεόκτιστη Μπραζίλια, είχε ήδη περάσει μια δεκαετία καθαρίζοντας, πλένοντας, σιδερώνοντας, μαγειρεύοντας… με αντάλλαγμα μόνο φαγητό και στέγη. Πέρασαν άλλες έξι δεκαετίες, η Βραζιλία γνώρισε μια δικτατορία, ένα Παγκόσμιο Κύπελλο, τους Ολυμπιακούς Αγώνες… Τώρα, σε ηλικία 85 ετών, μπορεί να απολαύσει για πρώτη φορά την ελευθερία.

Της Naiara Galarraga Gortázar

Mετάφραση: Μάγδα Φυτιλή

πηγή: pass-world.gr

Print Friendly, PDF & Email