Βία στη Σταυρούπολη: Τα μηνύματα φρίκης των ακροδεξιών
Οι επιθέσεις στο 1ο και το 2ο ΕΠΑΛ Σταυρούπολης έφεραν ξανά στο προσκήνιο την ακροδεξιά, η οποία φαίνεται πως μετά τις συγκεντρώσεις ενάντια στη συμφωνία των Πρεσπών και αυτές κατά του εμβολιασμού, επιχειρεί αυτή τη φορά να βρει πρόσφορο έδαφος σε σχολικές μονάδες.
Το Magazine βρέθηκε την εβδομάδα που πέρασε στη Θεσσαλονίκη και μίλησε με ανθρώπους της περιοχής, μαθητές τους 1ου και του 2ου ΕΠΑΛ Σταυρούπολης, φοιτητές που βρίσκονταν στο σημείο κατά τη διάρκεια των επιθέσεων των φασιστικών ομάδων, ενώ ζήτησε και την άποψη των διευθυντών των 2 ΕΠΑΛ, χωρίς να πάρει καμία απάντηση.
«Εδερναν όσους ήταν αντίθετοι με τις επιθέσεις»
Στο συγκρότημα που στεγάζει το 1ο και το 2ο ΕΠΑΛ στη Σταυρούπολη φοιτούν περίπου 1.200 μαθητές και μαθήτριες. Η συντριπτική πλειοψηφία αυτών δεν έλαβε χώρα στις επιθέσεις με φασιστικά συνθήματα, μολότοφ, ξύλα, πέτρες και ναζιστικούς χαιρετισμούς. Στα δύο σχολεία οι περισσότεροι από τους μαθητές φοβούνται να μιλήσουν και όσοι το κάνουν θέτουν ως όρο να μιλήσουν χωρίς το όνομά τους μετά τα περιστατικά της περασμένης Τρίτης και Τετάρτης.
Ενδεικτικό είναι πως ορισμένα από τα παιδιά που την πρώτη ημέρα των επιθέσεων μίλησαν στους δημοσιογράφους, την επομένη ξυλοκοπήθηκαν άγρια, μαζί με άλλους συμμαθητές τους που επιχείρησαν να τους προστατεύσουν αλλά και μαθητές που είχαν στοχοποιηθεί ως αριστερών πεποιθήσεων. «Άκουγα να λένε σε ένα από τα θύματα των επιθέσεων πως το δέρνουν γιατί δεν τους άρεσαν αυτά που άκουσαν να λέει στην τηλεόραση» περιγράφει στο Magazine μαθητής του 1ου ΕΠΑΛ που βρέθηκε μπροστά σε έναν από τους ξυλοδαρμούς συμμαθητή του εντός του σχολείου. «Την Τετάρτη την ώρα του διαλείμματος, παρακολουθούσα μια ομάδα 3-4 μαθητών να περικυκλώνουν ένα από τα παιδιά. Ήμουν στο προαύλιο και κοιτούσα από μερικά μέτρα απόσταση. Στην αρχή επιτέθηκαν με λόγια και ξαφνικά άρχισαν να χτυπούν πρώτα με σφαλιάρες και μετά με μπουνιές. Μέσα σε δύο λεπτά είχαν μαζευτεί άλλα δέκα άτομα και το έδερναν όλοι μαζί. Αντέδρασαν αρκετοί από τους υπόλοιπους μαθητές προσπαθώντας να σταματήσουν την επίθεση αλλά μετά από λίγο κάποιοι από αυτούς είχαν στοχοποιηθεί και έφαγαν επίσης ξύλο», λέει ο μαθητής.
«Προσπαθούσα να προστατεύσω τα ζωτικά μου όργανα»
Αργότερα, σε άλλο σημείο του σχολείου ένα ακόμη παιδί δέχτηκε επίθεση. Περιέγραψε στο Magazine τη στιγμή που άρχισε να δέχεται τα χτυπήματα: «Με περικύκλωσαν, με έπιασαν από το κεφάλι και με τράβηξαν πίσω, μετά με πέταξαν προς τα μπρος και άρχισαν να με κλωτσάνε και να μου ρίχνουν μπουνιές παντού. Έβαζα τα χέρια μου να προστατεύσω την κοιλιά μου, το κεφάλι μου, και όποια σημεία του σώματός μου μπορούσα. Ήταν πάνω από δέκα άτομα αλλά δεν μπορούσα να τους μετρήσω. Δεν καταλάβαινα που με χτυπούσαν, δεν προλάβαινα. Το μόνο που με ένοιαζε ήταν να προστατεύσω ζωτικά μου όργανα».
«Το πανηγυρικό μήνυμα μετά τους ξυλοδαρμούς»
Την στοχοποίηση μαθητών ανάλογα με το αν ήταν σύμφωνοι ή όχι με τις ακροδεξιές πρακτικές, δείχνει και μήνυμα από group συνομιλίας που είδε το Magazine και το οποίο αναφέρει: «Να ξέρετε σήμερα ήταν κι ένας μαθητής μέσα στο σχολείο μας που ήταν στην ΚΝΕ, μόλις τον καταλάβαμε τον σαπίσαμε στο ξύλο, ασθενοφόρο τον πήρε. Μέσα στο σχολείο τον δείραμε». Το μήνυμα ακολουθεί φωτογραφία με τα αίματα στο πάτωμα του σχολείου μετά τον άγριο ξυλοδαρμό του μαθητή.
«Αυτός που είπε “Πάμε” είχε τατουάζ σβάστικα»
Όπως περιγράφουν μαθητές που βρίσκονταν και τις δύο ημέρες στους χώρους του σχολικού συγκροτήματος, ήδη από την Τρίτη, αρκετά από τα άτομα που βγήκαν με ξύλα, κροτίδες, κράνη, λοστούς και επιτέθηκαν στους φοιτητές που ήταν απ’ έξω οποία δεν ήταν μαθητές του σχολείου. Υπενθυμίζεται πως στα σπίτια τριων εκ των συλληφθέντων για τα επεισόδια, βρέθηκε οπλοστάσιο από μαχαίρια, αεροβόλα όπλα, ρόπαλα κ.α. «Ο άνθρωπος που φώναξε “Πάμε-Πάμε” φορούσε μπλούζα με σβάστικα και είχε και ίδιο τατουάζ. Ηλικίας 20 ετών τουλάχιστον. Δεν ήταν από το σχολείο μας» λέει μαθητής και συμπληρώνει: «Στις επιθέσεις της επόμενης ημέρας, ο αριθμός των εξωσχολικών ήταν πολύ μεγαλύτερος. Μάλιστα ενώ εκείνοι πετούσαν μολότοφ,πέτρες και άλλα αντικείμενα μέσα από την περίφραξη του σχολείου, μια άλλη ομάδα αγνώστων ξεπήδησε μέσα από την λαϊκή αγορά που βρισκόταν απέναντι και ήρθε να τους ενισχύσει. Το σχολείο μας έχει τρεις ακάλυπτες πλευρές όπου υπήρχε αστυνομία. Η τέταρτη πλευρά καλύπτεται από σπίτια. Παρ’ όλα αυτά από τις πλευρές που υπήρχαν οι αστυνομικοί, τρύπωναν συνεχώς άτομα με κουκούλες και κράνη. Πηδούσαν τα κάγκελα μπροστά στα μάτια των αστυνομικών και έμπαιναν μέσα».
Το 1ο και το 2ο ΕΠΑΛ είχαν πρωτοστατήσει στις καταλήψεις την περίοδο των αντιδράσεων για την συμφωνία των Πρεσπών, με πανό που έγραφαν συνθήματα όπως «ΕΛΛΑΣ ή Τέφρα» να βρίσκονται κρεμασμένα στα κάγκελα. Η κατάσταση την περσινή χρονιά φαινόταν να έχει αλλάξει αφού και πέρυσι έγιναν καταλήψεις, με αιτήματα όμως διαφορετικής φύσης, που είχαν να κάνουν με την ενίσχυση των μέτρων για την πανδημία. «Την περυσινή χρονιά, όσο καιρό γινόταν μάθημα, οι ακροδεξιές ομάδες δεν είχαν καταφέρει να επιβληθούν ούτε στα 15μελη ούτε να πάρουν πολλούς με το μέρος τους. Τα αιτήματα των μαθητών ήταν τελείως διαφορετικά» λέει μαθητής του 1ου ΕΠΑΛ.
Αυτό φαίνεται πως άλλαξε και πάλι φέτος. Εξωσχολικοί που προσπαθούσαν να «στρατολογήσουν» μαθητές επισκέπτονται συχνά το συγκρότημα, σύμφωνα με τα παιδιά που φοιτούν εκεί. «Επίσης αρκετά από τα άτομα που συμμετείχαν στα γεγονότα της Τρίτης και της Τετάρτης, έχουν άμεση σχέση με εκείνους που έκαναν τις καταλήψεις για το Μακεδονικό. Εγώ ξέρω τουλάχιστον τρια άτομα που γράφτηκαν φέτος στο σχολείο και είναι αδέρφια τότε μαθητών» εξηγεί.
Πάντως οι μαθητές που μίλησαν στο Magazine επιμένουν ότι αυτό που κυριαρχεί είναι η τρομοκρατία από περίπου 20-30 άτομα του σχολικού συγκροτήματος προς τους υπόλοιπους μαθητές. Επισημαίνουν ότι μεταξύ των παιδιών που χτυπήθηκαν από τις ακροδεξιές ομάδες ήταν και μια συμμαθήτρια τους από τη Συρία, που στοχοποιήθηκε λόγω της καταγωγής της. «Η αλήθεια είναι ότι από ένα σχολείο 1.200 ατόμων γίνεται εμφανές πως μιλάμε για πολύ μικρή ομάδα που συμμετείχε στις επιθέσεις. Η πλειοψηφία των μαθητών είναι αντίθετη. Όμως δεν μπορούν καν να εκφράσουν τη διαφωνία τους. Υπήρξαν περιπτώσεις μαθητών που ξέρω και μίλησα μαζί τους οι οποίοι δέχτηκαν τηλεφωνικές απειλές για τη ζωή τους μετά τις επιθέσεις της πρώτης ημέρας, επειδή μίλησαν σε δημοσιογράφους. Τρομοκρατήθηκαν με αποτέλεσμα οι ίδιοι να παίρνουν τηλέφωνο και να παρακαλάνε τα σάιτ να κατεβάσουν τα βίντεο».
«Ευθυνες διευθυντων και δευτεροβαθμιας»
Για σοβαρές ευθύνες της διεύθυνσης των σχολείων μιλά στο Magazine ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ενώσεων Γονέων Κεντρικής Μακεδονίας, Θανάσης Κοκονάς: «Μιλάμε για ναζιστικά στοιχεία. Θύλακες που έχουν δημιουργηθεί μέσα στο σχολείο εδώ και καιρό. Εις γνώση των διευθυντών και της δευτεροβάθμιας. Ξέρετε όποιος γράφεται σε ένα ΕΠΑΛ δεν είναι αυτόματα μαθητής. Μαθητής είναι αυτός που γράφεται και πάει για τη μάθηση. Εδώ μιλάμε για ακροδεξιά στοιχεία που περιφέρονται από σχολείο σε σχολείο φοβίζοντας μαθητές και εκπαιδευτικούς. Αυτή η κατάσταση με κουκουλοφόρους να κουβαλάνε γκλομπ, μολότοφ, ξύλα και να μπαίνουν και να βγαίνουν στο σχολείο πραγματικά σοκάρει. Να είναι εκεί η αστυνομία και μπροστά στα μάτια της να πηδούν τα κάγκελα κουκουλοφόροι και να μην αντιδρούν καθόλου;».
«Εξωσχολικοι ετοιμαζαν τις μολοτοφ μεχρι να βγουν οι μαθητες»
Το πρώτο δείγμα του τι πρόκειται να ακολουθήσει δόθηκε την περασμένη εβδομάδα. Τότε ομάδα τριών φοιτητών, μελών των φοιτητικών συλλόγων, βρέθηκε έξω από το 1ο και το 2ο ΕΠΑΛ Σταυρούπολης, μοιράζοντας ενημερωτικά φυλλάδια που τάσσονταν κατά της ελάχιστης βάσης εισαγωγής στην τριτοβάθμια εκπαίδευση. Βλέποντας τους, περίπου 15 μαθητές του ΕΠΑΛ κινήθηκαν εναντίον τους αρχικά φραστικά, με εκφράσεις όπως «κομμούνια σηκωθείτε φύγετε από την περιοχή» ενώ στην συνέχεια ο ένας από τους φοιτητές χτυπήθηκε.
Ο φοιτητής Τάσος Παπαδόπουλος, γραμματέας του Φοιτητικού Συλλόγου Νομικής ήταν παρών στα γεγονότα αυτής της εβδομάδας. Σύμφωνα με τον ίδιο, όσα έγιναν δεν έχουν καμία σχέση με τα μαθητικά συμβούλια αλλά πρόκειται για καθαρά υποκινούμενες επιθέσεις. «Στις 08:00 το πρωί της Τετάρτης πίσω από τον προαύλιο χώρο του ΕΠΑΛ, εξωσχολικοί ακροδεξιοί, άρχισαν να προετοιμάζουν μολότοφ και πέτρες. Μόλις χτύπησε το κουδούνι ενώθηκαν με κάποιους μαθητές από το ΕΠΑΛ και ξεκίνησαν τις επιθέσεις και τους ναζιστικούς χαιρετισμούς. Μας προκάλεσε μεγάλη εντύπωση πως η αστυνομία απέκλεισε τους φοιτητές που βρίσκονταν απέξω αφήνοντας ελεύθερους να κυκλοφορούν εκείνους που πραγματοποιούσαν και συντόνιζαν τις επιθέσεις».
«Στοιχεια χουλιγκανισμου και προσπαθειες στρατολογησης»
Άνθρωποι που μένουν στην περιοχή και έχουν γνώση των όσων συμβαίνουν στη Δυτική Θεσσαλονίκη, είπαν στο Magazine πως η δράση ακροδεξιών θυλάκων δεν είναι άγνωστη στους κατοίκους της Σταυρούπολης και της ευρύτερης δυτικής Θεσσαλονίκης. «Τέτοιοι πυρήνες ήταν παρόντες περισσότερο την περίοδο των αντιδράσεων για τη συμφωνία των Πρεσπών, αλλά βρίσκουν στέγη και κάλυψη και μέσα σε οπαδικούς συνδέσμους. Χαρακτηριστικό είναι ότι προχθές κατά τη διάρκεια των επιθέσεων ακροβολισμένοι σε δρόμους περιμετρικά του ΕΠΑΛ ήταν γνωστοί νεοναζί της δυτικής Θεσσαλονίκης τόσο από τη Σταυρούπολη όσο και από γειτονικές περιοχές, όπως οι Αμπελόκηποι, η Πολίχνη και άλλοι με παρουσία και σε οπαδικούς συνδέσμους και σε επεισόδια μεταξύ χούλιγκαν» λέει κάτοικος της περιοχής.
Στη δραστηριότητα των ατόμων αυτών, σύμφωνα με όσα υποστηρίζουν άνθρωποι που μίλησαν στο Magazine, περιλαμβάνεται και μαφιόζικες πρακτικές, όπως η εκβιαστική «προστασία» καταστημάτων. Δηλαδή κάποιοι εξ αυτών απειλούν καταστηματάρχες και στη συνέχεια κάποιος τρίτος πηγαίνει ζητώντας χρήματα, με αντάλλαγμα την προστασία του καταστήματος από ενδεχόμενη επίθεση.
«Γίνονται συστηματικά, εδώ και καιρό προσπάθειες να κάνουν στρατολόγηση μέσα στα σχολεία. Μάλιστα αρκετοί μαθητές από διάφορα σχολεία της δυτικής Θεσσαλονίκης πηγαίνουν τις Παρασκευές το απόγευμα στη «ΣΑΡΙΣΑ» στην περιοχή των δικαστηρίων» λέει άνθρωπος που παρακολουθεί τι συμβαίνει στην περιοχή.
Η «ΣΑΡΙΣΑ» παρουσιάζεται ως “στέκι” το οποίο λειτουργεί στα γραφεία της εγκληματικής οργάνωσης ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ στη Θεσσαλονίκη. Μάλιστα τα εγκαίνιά του ανακαινισμένου -όπως διαφημίζεται στο site της εγκληματικής οργάνωσης- χώρου, έγιναν τον Μάιο του 2021, επτά μήνες μετά την καταδίκη από το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων. Οι επιγραφές «ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ» είναι ολοκαίνουριες και κρεμασμένες στο μπαλκόνι, σε εμφανές σημείο από τον δρόμο, ενώ στο κανάλι της εγκληματικής οργάνωσης στο youtube βρίσκεται αναρτημένο πανηγυρικό βίντεο από τα εγκαίνια του χώρου.
Η οργανωση μεσα από τα κοινωνικα δικτυα μια ημερα πριν τις επιθεσεις
Δεδομένα πάντως χρήζει διερεύνησης ο ρόλος που έπαιξαν ακροδεξιές οργανώσεις στις επιθέσεις των προηγούμενων ημερών. Από αναρτήσεις στο διαδίκτυο και συνεννοήσεις που έγιναν στα κοινωνικά δίκτυα φαίνεται να ζητείται η συνδρομή τους και να δηλώνουν την στήριξη και την παρουσία τους στο ΕΠΑΛ.
Υπενθυμίζεται ότι την Τρίτη το «Μέτωπο Νεολαίας» της εγκληματικής οργάνωσης Χρυσή Αυγή εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία τάχθηκε στο πλευρό των ατόμων που πραγματοποίησαν τις επιθέσεις.
Μια άλλη εθνικιστική οργάνωση νεολαίας, το «Ιερό Τάγμα» στη σελίδα της στα κοινωνικά δίκτυα, την Τρίτη, ανήρτησε κάλεσμα για τις 08:00 το πρωί της Τετάρτης. Στην ανάρτηση ανέφερε: «Αύριο 08:00 π.μ. Δημαρχείο Ευόσμου, Θεσσαλονίκη. Όλοι εκεί, Έλληνες Εθνικιστές στέκονται στο πλευρό μαθητών του ΕΠΑΛ Σταυρούπολης που αντιστέκονται κατά του μαρξισμού και ανθελληνισμού στο σχολείο τους».
Εκείνη την ημέρα, σε σχόλια στα κοινωνικά δίκτυα, γίνεται σαφές πως οργανωνόταν η συγκέντρωση ατόμων άσχετων με το ΕΠΑΛ ώστε να συναντηθούν όλοι μαζί την επομένη το πρωί στο σχολείο, όπως και τελικά έγινε. Σε σχόλια αναφέρεται από άτομο που φαίνεται να είναι μαθητής του ΕΠΑΛ: «Μάγκες καλύτερα να είστε 8 στο σχολείο μας και όχι 8 στον Εύοσμο, θα πέσει λογικά πολύ ξυλίκι, οπότε ελάτε νωρίς, θα χρειαστούμε λογικά βοήθεια». Άλλο σχόλιο λέει: «Αύριο όλοι Σταυρούπολη να μάθουν να φέρονται». Ενώ σε μια τρίτη συζήτηση χρήστης γράφει: «Παιδιά καλύτερα ελάτε στο ΕΠΑΛ γιατί θα έρθουν πάλι τα κομμούνια». Η σελίδα “Ιερό Τάγμα” απαντά: «Στο ΕΠΑΛ θα πάνε τα παιδιά που το οργανώνουν από τον Εύοσμο, απλά θεώρησαν ότι είναι ένα καλό σημείο συνάντησης για ασφάλεια ώστε να πάμε όλοι μαζί στο ΕΠΑΛ μην την πέσουν σε άτομα που κυκλοφορούν μόνοι», με τον πρώτο χρήστη να τους επισημαίνει: «Έξυπνο αλλά 8 πρέπει να είστε ήδη στο ΕΠΑΛ».
Το απόγευμα της Τετάρτης, μετά τις επιθέσεις η ακροδεξιά οργάνωση «Ιερό Τάγμα» ανήρτησε δύο φορές φωτογραφία με άτομα που έχουν καλυμμένα τα πρόσωπά τους και κρατούν ανάποδα ένα πανό της ΚΝΕ, λάφυρο από τις επιθέσεις που πραγματοποιήθηκαν νωρίτερα. Τα μηνύματα που συνοδεύουν τις αναρτήσεις είναι «Ούτε σε σχολεία ούτε σε σχολές, έξω οι ανθέλληνες από τις γειτονιές» και «Ζήτω η εθνικιστική νεολαία».
Ντομινο;
Ερώτημα πλέον είναι το πως θα αντιμετωπιστεί, έστω και καθυστερημένα το γεγονός πως ακροδεξιοί θύλακες έχουν παρεισφρήσει σε σχολεία, πριν αυτό εξελιχθεί σε ντόμινο. Είναι ενδεικτικό πως το πρωί της Πέμπτης, μια ημέρα μετά τις επιθέσεις στο 1ο και το 2ο ΕΠΑΛ Σταυρούπολης, έγινε κατάληψη κατά την πρώτη διδακτική ώρα στο ΕΠΑΛ Ευόσμου. Καθηγητές επιχείρησαν να σταματήσουν την κατάληψη και τότε ομάδα περίπου 100 μαθητών απέκλεισε την είσοδο του σχολείου και τον δρόμο έξω από αυτό.
Το Magazine βρέθηκε στο σημείο και πέρασε αρκετή ώρα ανάμεσα στα περίπου 100 άτομα που βρίσκονταν συγκεντρωμένα έξω από το ΕΠΑΛ Ευόσμου. Χαρακτηριστικό είναι πως αρκετοί από τους συγκεντρωμένους δεν ήξεραν καν γιατί βρίσκονταν εκεί. Ρωτώντας τι έχει γίνει, έπαιρναν απάντηση από άλλα άτομα της συγκέντρωσης: «Ετοιμαστείτε έχουν μαζευτεί κομμούνια στην πλατεία και έρχονται προς τα εδώ».
Η πληροφορία ήταν ψευδής, στην πλατεία δεν υπήρχε οποιαδήποτε συγκέντρωση, ωστόσο αναπαρήχθη από στόμα σε στόμα μέχρι που λίγη ώρα αργότερα είχε μεταφερθεί σε όλους. Αφού τελικά δεν ερχόταν κανείς, τα περίπου 100 άτομα έβαλαν φωτιά σε κάδους, πέταξαν κροτίδες, επιτέθηκαν σε δημοσιογράφους και στη συνέχεια έψαχναν να δουν που βρίσκονταν αστυνομικοί για να κινηθούν εναντίον τους.
Ενδιαφέρον είχε όμως και το γεγονός πως ανάμεσα στην ομάδα των συγκεντρωμένων νεαρών, βρίσκονταν από νωρίς άτομα που την προηγούμενη ημέρα ήταν στην Σταυρούπολη, όπως οι ίδιοι έλεγαν στις συζητήσεις, αφηγούμενοι τις επιθέσεις που έγιναν στο 1ο και το 2ο ΕΠΑΛ την προηγούμενη ημέρα. Το γεγονός ενισχύει αυτό που τόνισαν άνθρωποι της δυτικής Θεσσαλονίκης, πως οι ακροδεξιοί θύλακες περιφέρονται από σχολείο σε σχολείο και όπου βρουν πρόσφορο έδαφος προσπαθούν να δημιουργήσουν καταστάσεις έντασης.
Τελικά την Παρασκευή το σκηνικό επαναλήφθηκε με τους συγκεντρωμένους αυτή τη φορά να πραγματοποιούν και πορεία στους δρόμους του Ευόσμου, με πανό που ανέφερε «Θέλουμε σχολεία Ελληνικά. ΕΛΛΑΣ ή Τέφρα». Όταν οι συγκεντρωμένοι πέταξαν πέτρες κατά των αστυνομικών, εκείνοι πραγματοποίησαν 38 προσαγωγές, 8 εκ των οποίων μετατράπηκαν τελικά σε συλλήψεις.
Μάνος Φραγκιουδάκης
πηγή: news247.gr