Τσίπρας και Ζάεφ παρεμβαίνουν για να σώσουν την Συμφωνία των Πρεσπών

Οι πρώην πρωθυπουργοί της Ελλάδας και της Βόρειας Μακεδονίας, Αλέξης Τσίπρας και Ζόραν Ζάεφ αντίστοιχα, παρεμβαίνουν στην πρόσφατη διαμάχη που έχει ξεσπάσει για τη Συμφωνία των Πρεσπών, λέγοντας ότι είναι ζωτικής σημασίας για τη σταθερότητα της περιοχής των Βαλκανίων.

Η νέα πρόεδρος της Βόρειας Μακεδονίας, Γκορντάνα Σιλιάνοφσκα, η οποία προέρχεται από το εθνικιστικό κόμμα VMRO-DPMNE, αρνήθηκε να χρησιμοποιήσει το επίσημο όνομα της χώρας κατά την ορκωμοσία της στις 12 Μαΐου.

Η Σιλιάνοφσκα αποκάλεσε τη χώρα της «Μακεδονία» αντί «Βόρεια Μακεδονία», που είναι η επίσημη συνταγματική ονομασία μετά τη Συμφωνία των Πρεσπών του 2018 με την Ελλάδα για την αλλαγή του ονόματος.

Το περιστατικό προκάλεσε αντιδράσεις σε ολόκληρη την Ευρώπη καθώς και στις ΗΠΑ.

Ο αριστερός πρώην πρωθυπουργός της Ελλάδας Τσίπρας και ο σοσιαλιστής πρώην πρωθυπουργός της Βόρειας Μακεδονίας Ζόραν Ζάεφ, ήταν αυτοί που υπέγραψαν τη συμφωνία το 2018 μέσα σε ένα κλίμα έντονων αντιδράσεων από τα συντηρητικά κόμματα στις χώρες τους.

Η συμφωνία είχε επίσης τεράστιο πολιτικό κόστος, ιδίως για τον Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος στη συνέχεια ηττήθηκε βαριά στις εθνικές εκλογές από το συντηρητικό κεντροδεξιό κόμμα της Νέας Δημοκρατίας.

Στην Αθήνα, το κυβερνών κόμμα αντιτάχθηκε σθεναρά στη συμφωνία, αλλά αφού ανέλαβε την εξουσία, τελικά την αποδέχθηκε.

Στα Σκόπια, ωστόσο, το εθνικιστικό VMRO-DPMNE φαίνεται να έχει προθέσεις να ανοίξει εκ νέου την υπόθεση και τα δύο συντηρητικά κόμματα διαφωνούν για την ορθή εφαρμογή της συμφωνίας.

Επόμενες πρωτοβουλίες

Τσίπρας και Ζάεφ είχαν τηλεφωνική επικοινωνία τη Δευτέρα, κατά την οποία τόνισαν τη σημασία της Συμφωνίας των Πρεσπών καθώς και της συνεργασίας των δύο χωρών τόσο για την ευρωπαϊκή προοπτική της Βόρειας Μακεδονίας όσο και για την ειρήνη και τη σταθερότητα των Δυτικών Βαλκανίων, σε μια περίοδο μεγάλης έντασης στην περιοχή.

Σύμφωνα με δελτίο Τύπου, οι δύο άνδρες υπογράμμισαν επίσης πόσο «υποκριτικός και επικίνδυνος είναι ο εθνικιστικός λαϊκισμός που αναπτύχθηκε και στις δύο πλευρές».

Οι δύο πρώην πρωθυπουργοί αποφάσισαν επίσης να αναλάβουν συγκεκριμένες κοινές πρωτοβουλίες για το θέμα, καθώς το θεωρούν κρίσιμο για τη σταθερότητα των Βαλκανίων.

Παράλληλα, παρέμβαση έκανε και ο σοσιαλιστής πρωθυπουργός της Αλβανίας Έντι Ράμα, ο οποίος δήλωσε τα εξής: «Οι παλιές συνήθειες πεθαίνουν δύσκολα, και οι παλιές βαλκανικές συνήθειες ακόμη πιο δύσκολα».

Σε αποκλειστικό σχόλιο στο Euractiv, ο Ράμα είπε τα ακόλουθα:

«Η Αλβανία είναι απλώς η εξαίρεση. Θα συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε για περισσότερη Ευρώπη και λιγότερα Βαλκάνια στη ζωή της γειτονιάς μας. Αυτό σημαίνει να εξετάζουμε το κοινό παρελθόν με τα μάτια του μέλλοντος και να μην θολώνουμε το κοινό μέλλον με τα μάτια του παρελθόντος».

Η ελληνική αντιπολίτευση πιέζει την κυβέρνηση

Στην Ελλάδα, το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης ΣΥΡΙΖΑ προσπαθεί να πιέσει τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη για το θέμα.

Συγκεκριμένα, ο ΣΥΡΙΖΑ σχεδιάζει να καταθέσει πρόταση προς ψήφιση στη Βουλή για τα τρία εκκρεμή πρωτόκολλα συνεργασίας που αποτελούν μέρος της Συμφωνίας των Πρεσπών, τα οποία το κυβερνών κόμμα έχει αποφύγει λόγω της αντίθεσης ορισμένων σκληροπυρηνικών στις τάξεις του.

«Ο κ. Μητσοτάκης προσπαθεί να κάνει τους πολίτες, αλλά και τη διεθνή κοινότητα, να ξεχάσουν ότι το κόμμα του ήταν ο καλύτερος χορηγός της ακροδεξιάς κατά την περίοδο των διαπραγματεύσεων και της υπογραφής της Συμφωνίας των Πρεσπών», αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο ΣΥΡΙΖΑ.

Από την πλευρά της, η κυβέρνηση δηλώνει ότι δεν θα βιαστεί να κυρώσει τα τρία μνημόνια και υποστηρίζει ότι η απόφασή της να καθυστερήσει την κύρωση ήταν σωστή υπό το πρίσμα της υπαναχώρησης του VMRO-DPMN από τη Συμφωνία των Πρεσπών.

Ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας Μάκης Βορίδης εξήγησε ότι αν αμφισβητηθεί το πλαίσιο της Βόρειας Μακεδονίας, «αύριο το πρωί θα έχεις μια χώρα που δεν έχει όνομα, γιατί όλες οι άλλες χώρες την έχουν αναγνωρίσει με το όνομα που έχει. Με αυτό που κάνουν τώρα, πυροβολούν τα πόδια τους, δεν είναι δικό μας θέμα».

Από Sarantis Michalopoulos | Μεταφρασμένο από Μαριάνθη Πελεκανάκη

πηγή: euractiv.gr

Print Friendly, PDF & Email