«Τουρισμός για τις επόμενες γενιές: Αγροδιατροφή – Υγεία – Ευζωία»

γράφει στο peripteron.eu η Άντζελα Γκερέκου, πρόεδρος του Ελληνικού Οργανισμού Τουρισμού (ΕΟΤ)

Αυθεντικά ποιοτικά ελληνικά προϊόντα, βιωματικός και ιαματικός θεματικός τουρισμός

Είναι δεδομένο ότι σήμερα έχουν ωριμάσει οι συνθήκες για την προώθηση νέων λύσεων, που πριν από μερικά χρόνια ακούγονταν εξωπραγματικές, όπως το ότι η Ελλάδα πρέπει να γίνει για τους ξένους η χώρα του “ευ ζην”.

Αυτό σημαίνει, επισκέπτομαι την Ελλάδα, βιώνω αυτό το μοναδικό, που μου δίνει η χώρα σε όλα τα επίπεδα, καταναλώνω τα αμιγώς τοπικά ποιοτικά προϊόντα και περνάω καλά.

Το περνάω καλά, το βρίσκεις σ’ αυτή τη χώρα σε όλες τις εκφάνσεις του. Άρα, είναι η κατάλληλη στιγμή, η ευκαιρία (το timing) μέσα από την κρίση, να κάνουμε ένα νέο σχεδιασμό, τη στρατηγική για το άμεσο μέλλον, αφού, βεβαίως, ενώσουμε δυνάμεις.

Από τα αρχαία χρόνια, από την εποχή του Ιπποκράτη έως σήμερα έχει διαμορφωθεί και είναι επιστημονικά αποδεκτή η έννοια και η λειτουργία της ιατρικής θεραπείας και ευεξίας, σε συνδυασμό με το φυσικό περιβάλλον και την διατροφη, ένα γεγονός αδιαμφισβήτητο με πολλαπλά οφέλη για τη ζωή του ανθρώπου.

Η συζήτηση αυτή είναι πλέον απαραίτητη, καθώς τις τελευταίες δεκαετίες υπό το βάρος της παγκοσμιοποίησης, αλλά και την επιβάρυνση του περιβάλλοντος από την υπερεκμετάλλευση των φυσικών πόρων από τον άνθρωπο, η παγκόσμια κοινότητα προσπαθεί να στρέψει τις κοινωνίες προς τον τόπο τους, την πατρίδα, έναν όρο που έχουμε βγάλει από το λεξιλόγιό μας και την έγνοια μας, προκειμένου να προστατεύσει από την εξαφάνιση τους τοπικούς πολιτισμούς και τις παραδοσιακές αξίες.

Έτσι γίνεται λόγος εκτενής για την άυλη πολιτισμική κληρονομιά, για επιστροφή στην τοπικότητα, ως αναγκαίο κίνημα για την προστασία των πατρίδων μας και κατά συνέπεια ολόκληρης της γης.

Με ζωντανο παραδειγμα την μαγική μας Κρήτη με τα διάσημα λιόδεντρα της που μεγαλώνουν εδώ και 4000 χρόνια, από την προμινωική εποχή.

Η Κρητική Διατροφή που είναι η επιτομή της Μεσογειακής Διατροφής.

Η Κρήτη αποτέλεσε και αποτελει το καλύτερο case study και πάνω στο κρητικό μοντέλο δημιουργήθηκε ο όρος Μεσογειακή Διατροφή.

Στην Κρήτη παρατηρήθηκαν τα υψηλότερα ποσοστά μακροζωίας, τα χαμηλότερα ποσοστά από καρδιαγγειακά και άλλα νοσήματα.

Είναι, λοιπόν, για μας – που δυστυχώς στα νεότερα χρόνια υπήρξαμε ετερόφωτοι ως προς την τεχνολογία και τα σύγχρονα ρεύματα- να κατανοήσουμε τη μεγάλη αξία των παραδοσιακών μας προϊόντων, γεωργικών και χειροτεχνικών και να επενδύσουμε σ’ αυτά.

Όταν είχαν ξεκινήσει, για παράδειγμα, στην Ευρώπη να προωθούν τα τοπικά παραδοσιακά προϊόντα ως ΠΟΠ, ΠΓΕ κ.λπ., το 1992, τότε και εμείς αναδείξαμε τα πρώτα προϊόντα μας, χωρίς να έχουμε συνειδητοποιήσει την αξία αυτής της κίνησης.

Πέρασαν δυο δεκαετίες για να αντιληφθούμε τη σημασία των προϊόντων αυτών για την τοπική και εθνική μας οικονομία και την έλλειψη σχεδιασμού για την αξιοποίησή τους. Το ίδιο συνέβη, σε μικρότερη κλίμακα, και με την Άυλη πολιτιστική κληρονομιά, σύμφωνα με τη σύμβαση της UNESCO.

Σήμερα, πιο σοφοί, μπορούμε να πούμε ότι έχοντας συνειδητοποιήσει την αξία της παραδοσιακής μας κληρονομιάς μπορούμε να σχεδιάσουμε ένα καλύτερο μέλλον.

Γεωργικά προϊόντα, μεσογειακή γαστρονομία και προϊόντα της δημιουργικής βιομηχανίας – χειροτεχνίας με την βοήθεια του τουρισμού μπορούν να δώσουν πραγματική ώθηση στην οικονομία μας. Εμείς βεβαίως, έχουμε αντιστρέψει τη σχέση γεωργία, δημιουργικές βιομηχανίες (χειροτεχνία) και τουρισμός σε τουρισμός και κατόπιν όλα τα άλλα ή και χωρίς τα άλλα.

Σκοπός μας είναι να δημιουργήσουμε ένα χώρο αναφοράς για τη ελληνική μεσογειακή διατροφή, η οποία αποτελεί το μεγαλύτερο αναξιοποίητο εθνικό μας κεφάλαιο, με δύο υπέρτατες αξίες: την ευζωία και τον σεβασμό στο περιβάλλον.

Την ευζωία δεν την βλέπουμε μόνον ως διατροφή όμως και προϊόντα, αλλά και ως υγεία, του χαρούμενου ελληνικού τρόπου ζωής. Και η Αλλαγή νοοτροπίας σε όλους τους τομεις για την επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου στις «4 εποχές και 365 ημέρες».

Ολοι βεβαια ξερουμε οτι αν δεν υπάρχει η παραγωγή, η μεταποίηση, η χειροτεχνία δεν μπορεί να υπάρξει και ο τουρισμός.

Επισης η ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΤΗΣ ΓΥΝΑΙΚΕΙΑΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΣ (ΤΟΠΙΚΑ ΠΡΟΙΟΝΤΑ, ΛΑΙΚΗ ΤΕΧΝΗ)

Ειναι σημαντικη η δημιουργία τόπων αναφοράς (ψηφιακός χάρτης της χώρας), όπου θα μπορεί ο ενδιαφερόμενος να βρει αυτά τα προϊόντα, να γευθεί την τοπική κουζίνα, να εκτεθεί σε βιωματικές δραστηριότητες, όπως γευσιγνωσία λαδιού, κρασιού, σχολή μαγειρικής, όλες αυτές τις δραστηριότητες που παντρεύουν το φαγητό με τη διασκέδαση και με τη γνώση και έτσι δημιουργούν το κατάλληλο κλίμα να ενημερώνονται και να μεταφέρουν στις χώρες τους το μήνυμα για την ελληνική διατροφή.

Και παραλληλα την εκπαίδευση των ανθρώπων του Τουρισμού για να μπορούν να «προωθήσουν» τα ελληνικά προϊόντα, με τον τρόπο αυτό υποστηρίζουμε τη νόμιμη εργασία Ελλήνων.

Πρόγραμμα μετατροπής των αμιγώς ελληνικών επιχειρήσεων σε επισκέψιμες μονάδες ( όπως έχει γίνει με τα οινοποιία). Επιδοτούμενα προγράμματα για την επίσκεψη μονάδων με πρωτοποριακά προγράμματα.

Στην εποχή του covid που όλα λειτουργούν ψηφιακά, Ο Ελληνικός Οργανισμός Τουρισμού καθώς και το Visit Greece, μετασχηματίζεται και εξελίσσεται ταχύτατα σε επίπεδο ψηφιακής τεχνολογίας.

Θα ήθελα να σας διαβεβαιώσω λοιπόν ότι σε αυτό το νέο μοντέλο τουριστικής ανάπτυξης, σε αυτό το νέο μοντέλο υπερσύγχρονης ψηφιακής προβολής της χώρας, η ελληνική διατροφή και τα τοπικά προϊόντα θα βρίσκονται στην προμετωπίδα.