Το σάπιο μυρίζει…

Πάλλας Βαγγέλης Δημοσιογράφος – Ερευνητής – Αναλυτής AEJ/IFJ

Από τον κορωνοϊό και την οικονομική κρίση, στα σκάνδαλα και την διαφθορά.. Το ξέσπασμα της πανδημίας έγινε, με μοιραίο τρόπο και ήρθε να αποκαλύψει την γύμνια του καπιταλισμού.
Στην Ελλάδα, όπως και σε πολλές ακόμη χώρες του κόσμου, η κρίση αξιοποιήθηκε από πολλούς παράγοντες, προκειμένου να χτυπηθούν τα εργασιακά και κοινωνικά δικαιώματα, αλλά και να αναδειχθούν τα σκάνδαλα (οικονομικά – κοινωνικά) των αστικών κομμάτων.
Πρόσφατα νομοσχέδιο περιορίζει τις ελευθερίες και στο δικαίωμα στη διαμαρτυρία… Κάτι σάπιο μυρίζει…
Την ίδια ώρα η ελληνική κοινωνία βρίσκεται αντιμέτωπη με εκτεταμένα σκάνδαλα διαφθοράς και κατασπατάλησης δημόσιων πόρων. ο «Μεγάλος Περίπατος», ένα πρότζεκτ του δήμου της Αθήνας, που ξεκίνησε από σωστή ιδέα, που είναι η παραχώρηση περισσότερου χώρου στους πεζούς και τους ποδηλάτες, αλλά κατέληξε να «μυρίζει» με τον τρόπο που εφαρμόζεται. Κι αυτό γιατί όλα έγιναν χωρίς κανένα σχεδιασμό και αδιαφάνεια… Όλα κάτω από την ομπρέλα της ανάθεσης, χωρίς έλεγχο, δικαιολογώντας την απόφαση της αστικής κυβέρνησης να παρατείνει την σχετική απόφαση περί ανάθεσης
Αυτό και εάν δεν αποτελεί ένα μεγάλο φαγοπότι για προμηθευτές…
Και εδώ κάτι μυρίζει…
Κεντρικό ρόλο στα σκάνδαλα του τελευταίου διαστήματος, είναι η υπόθεση των υποκλοπών και της συγκάλυψης της υπόθεσης των Τεμπών..όπου κυβερνητικοί αξιωματούχοι …ελέγχονται για πλήθος παραλείψεων ..
Κάτι σάπιο εδώ μυρίζει…
Σε όλες τις περιπτώσεις, τα ΜΜΕ έκαναν ότι μπορούσαν, να κουκουλώνουν τα σκάνδαλα δημιουργώντας αντιπαραθέσεις που εξυπηρετούσαν συγκεκριμένο ιδεολογικό χώρο (Novartis, τραπεζικά σκάνδαλα, ενοχές πρώην υπουργών, σκάνδαλα κυβερνητικών παραγόντων). Τα ΜΜΕ με κίνδυνο να μην τα πιστεύει κανείς πια, υπερασπιζόμενα τα οικονομικά τους συμφέροντα και σε καμία περίπτωση την αλήθεια, στήριξαν και στηρίζουν την αστική κυβέρνηση (ΝΔ) για να αποτρέψουν από τα απόνερα της επερχόμενης λαϊκής οργής (εξοντωτικά, αντιεργατικά και αντικοινωνικά μέτρα).
Αντί για γιατρούς, η κυβέρνηση προτίμησε να προσλάβει και να βγάλει στους δρόμους αστυνομικούς. Μέσα σ’ αυτό το κλίμα αρχίζουν αλλά σταθερά να γεννιούνται εστίες αντίστασης.
Πως θα μπορούσαν τώρα τα ΜΜΕ και εκείνοι που τα ελέγχουν, να θάψουν όλα αυτά; Και όμως εναρμονισμένα με την αστική εξουσία, κρύβοντας τα δικά τους οικονομικά σκάνδαλα, σε καθημερινή βάση μετακυλίζουν την ευθύνη στην αντιπολίτευση.
Σίγουρα η αντιπολίτευση έχει την ευθύνη στο μέγεθος που της αναλογεί , τραυματίζοντας έτσι την ηθική πλευρά της αριστεράς.
Το αστικό πολιτικό σύστημα συνένοχο στην καταστροφή της χώρας, εμποδίζει την κοινωνική και πολιτική αντιπολίτευση.
Η σκανδαλοποίηση της πολιτικής ζωής, αλλάζει και το πώς λειτουργούν τα κόμματα. Μικρές ή μεγάλες ομάδες μέσα στα κόμματα κινούνται στα σκοτεινά σε «βρώμικες» επιχειρήσεις, όπως λ.χ. (υποκλοπές, παραποίηση αποδεικτικών στοιχείων) με μοναδικό ζητούμενο η εξόντωση του πολιτικού αντιπάλου και όχι η ανάδειξη και η διάλυση της διαφθοράς.
Τα σκάνδαλα και οι τίτλοι των εφημερίδων, ίσως έχουν δίκιο. Αλλά μη ξεχνάμε ότι κατασκευάζουν «αναγνώστες» άρα φέρουν την ευθύνη για τις περαιτέρω ενέργειες των αναγνωστών – πολιτών.
Είτε το θέλουν οι κυρίαρχες αστικές τάξεις, είτε όχι ένας καινούργιος κόσμος θα γεννηθεί στις ιδεολογικές και πολιτικές στάχτες του παλιού αστικού κόσμου και θα χαράξει μια καλή περίοδο της ιστορίας…
…Έβγαλε βρώμα η ιστορία ότι ξοφλήσαμε… Είμαστε λάθος μες το κεφάλαιο του λάθος λήμματος. Ο σάπιος κόσμος εκεί που σάπιζε ξανατονώθηκε…

Print Friendly, PDF & Email