Το κλίμα της Μέδουσας

Οι άνθρωποι διψούν για βεβαιότητα όπως και για το νερό. Θέλουν να ξέρουν τι να περιμένουν για το αύριο. Συνεχίζουν να μιλούν μεταξύ τους για να εξασφαλίσουν κατανόηση, φιλία, συνεργασία και πολιτικές, στρατιωτικές και εμπορικές σχέσεις.

Πόλεμοι, κακές κυβερνήσεις, μεγάλες ανισότητες και φυσικές αναταράξεις που προκαλούν ταραχή στον πολιτισμό και προσωπική και εθνική βεβαιότητα για το παρόν και το μέλλον.

Ο Πελοποννησιακός Πόλεμος

Ο Πελοποννησιακός Πόλεμος του πέμπτου αιώνα π.Χ., για παράδειγμα, διέκοψε τη «χρυσή» εποχή της Αθήνας, όταν όλα έδειχναν να πηγαίνουν στον δρόμο τους: διάδοση του δημοκρατικού πολιτισμού της και προώθηση της επιστήμης και του καλού και του ωραίου.

Ωστόσο, η αυξανόμενη πρωτοκαθεδρία της Αθήνας έτριψε τη Σπάρτη με λάθος τρόπο. Εδώ ήταν η ελληνική υπερδύναμη που απέχει από την Αθήνα. Η Σπάρτη δεν το πήρε ευγενικά. Η Ανίκητη Σπάρτη δεν προσπάθησε να μάθει γιατί η Αθήνα τα πήγαινε τόσο καλά, γιατί η βεβαιότητα είχε κερδίσει τόσο πολύ έδαφος στην Αθήνα. Σαν ταραγμένος τύραννος, η Σπάρτη κήρυξε τον πόλεμο στην Αθήνα και τους συμμάχους της, περίπου τη μισή Ελλάδα.

Ο πόλεμος από το 431 έως το 404 π.Χ. έφερε μάστιγα στην Αθήνα, μια πανδημία που σκότωσε χιλιάδες, συμπεριλαμβανομένου του μεγάλου ηγέτη της Περικλή. Αλλά η πραγματική μάστιγα ήταν οι αυξανόμενοι διχασμοί και η αβεβαιότητα που κέρδισαν έδαφος σε όλη την Ελλάδα στον εικοσιεπτάχρονο πόλεμο.

Οι ψυχολογικές συνέπειες και οι τραυματικές συνέπειες αυτού του αδελφοκτόνου διαγωνισμού ήταν τεράστιες. Έδωσαν στον Σοφοκλή, τον Ευριπίδη και τον Αριστοφάνη άφθονο φαγητό για σκέψη. Καταδίκαζαν τις εχθροπραξίες και, με αγωνία, αναζητούσαν έμπνευση από το μακρινό ελληνικό μυθολογικό παρελθόν των θεών και των ηρώων. Μάταια προσπάθησαν να καταλάβουν γιατί οι Έλληνες πολεμούσαν παρά στη στοργή και την ειρήνη.

Στις Παρακλητικές Γυναίκες, ο Ευριπίδης ρώτησε γιατί οι Έλληνες σκοτώνονταν μεταξύ τους με δόρατα. Η ίδια η ζωή έγινε δυσάρεστη, είπε.

Τα ξεκαρδιστικά έργα του Αριστοφάνη αποτέλεσαν ισχυρή κριτική για την παρακμή της Αθήνας. Wasταν κατά της παραφροσύνης του πολέμου καθώς και της προδοσίας των κακών πολιτικών και τους έβαλε με λάμπον αλύπητα.

Τα κακά του πολέμου

Ο πόλεμος διαφθείρει. Και ο εμφύλιος πόλεμος σκοτώνει περισσότερους από τους στρατιώτες. Σκοτώνει τις αρετές του πολίτη και του πολιτισμού. Οι αδελφοί συμμετέχουν σε απέναντι στρατόπεδα. Μπορεί ακόμη και να σκοτώνονται μεταξύ τους. Η αβεβαιότητα και ο φόβος σπέρνουν το μέλλον με δυσπιστία και απληστία.

Ο φόβος και η αβεβαιότητα του εικοστού πρώτου αιώνα δεν είναι τυχαίοι. Είναι οι απόγονοι του χάους του εικοστού αιώνα. Αυτή ήταν μια εποχή τεράστιων πολέμων, γενοκτονιών, οικοκτόνων, πυρηνικών όπλων και προοπτικής  ξαφάνισης.

Κλιματικό χάος από το κουτί της Πανδώρας

Σαν να μην ήταν αρκετά κακή αυτή η τοξική κληρονομιά, οι άνθρωποι με τη μορφή εταιρειών ορυκτών καυσίμων άνοιξαν το κουτί του Πανδώρα με το κλίμα του κλίματος. Αυτός ο ανθρωπογενής τυφώνας περιβάλλει τον πλανήτη σκορπίζοντας βλάβη αδιακρίτως. Τώρα στέλνει ισχυρές βροχές και τεράστιες πλημμύρες, τώρα εξαπλώνεται πανδημίες ξηρασίας, τώρα επιταχύνει τις δασικές πυρκαγιές στη ζέστη και την καταστροφικότητα των κολάσεων.

Αυτός ο τρόμος επηρεάζει όλες τις περιοχές του πλανήτη, ανέφεραν οι κλιματολόγοι του ΟΗΕ στην τελευταία τους έκθεση στις 9 Αυγούστου 2021. Στην πραγματικότητα, ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, προειδοποίησε ότι η έκθεση ήταν « κόκκινη για την ανθρωπότητα ».

Στις 21 Σεπτεμβρίου 2021, ο Σι Τζινπίνγκ , Πρόεδρος της Κίνας, έσπευσε να διαβεβαιώσει τον ΟΗΕ ότι η Κίνα δεν θα χρηματοδοτεί πλέον μονάδες άνθρακα στο εξωτερικό. Την ίδια μέρα, 21 Σεπτεμβρίου 2021, ο Πρόεδρος Τζο Μπάιντεν απευθύνθηκε στον ΟΗΕ, αλλά δεν υποσχέθηκε κάτι συγκεκριμένο, εκτός από την «αμείλικτη διπλωματία, όχι τον oldυχρό Πόλεμο» και την αύξηση των ετήσιων κεφαλαίων που θα ξοδεύουν οι ΗΠΑ για τη μετάβαση των φτωχών χώρες σε τεχνολογίες ενέργειας χωρίς άνθρακα. Λίγες μέρες νωρίτερα, ο Μπάιντεν είπε ότι δεν έχουμε περισσότερα από δέκα χρόνια για να σταματήσουμε την κλιματική καταστροφή που μας προχωρά. Το κλίμα χάος, είπε, δεν γνωρίζει κόμμα ή ιδεολογία. Ξέρουμε τι πρέπει να κάνουμε, μόνο αν έχουμε το θάρρος να το κάνουμε.

Ο Μπάιντεν είχε κατά νου τις εταιρείες ορυκτών καυσίμων και τους Ρεπουμπλικάνους. Είναι θυγατρικές εταιρίες κλειδαριών, αποθεμάτων και βαρελιών για τις εταιρείες Trump και ορυκτών καυσίμων. Αρνούνται την υπερθέρμανση του πλανήτη και προκαλούν συνεχώς αμφιβολίες και ψέματα. Είναι ετοιμάζεται Trump να αναλάβει το 2024 από οποιαδήποτε και όλα τα δυνατά μέσα, περιλαμβανομένου του εμφυλίου πολέμου. Θα προτιμούσαν να καταστρέψουν την αμερικανική δημοκρατία και την ίδια τη χώρα καθώς και να καταστρέψουν τον πλανήτη παρά να δουν τον Μπάιντεν να εκλέγεται ξανά και να χάνει τα εύκολα κέρδη από το πετρέλαιο, το φυσικό αέριο και τον άνθρακα.

Από την αβεβαιότητα στις πολιτικές που βασίζονται στην επιστήμη

Αυτοί οι εσωτερικοί πόλεμοι επιτείνουν τον φόβο και την αβεβαιότητα μεταξύ των Αμερικανών. Πολλοί βλέπουν την καταστροφή του κλίματος και θέλουν να απομακρυνθούν από το μονοπάτι των καταιγίδων και των καυτών και των δασικών πυρκαγιών, αλλά πού πρέπει να πάνε; Άλλοι εκφράζουν τη λύπη τους για την απάθεια των κρατικών και ομοσπονδιακών κυβερνήσεων, οπότε αγοράζουν όπλα για να προστατευτούν. Ένας φίλος μου είπε, σύντομα οι γείτονες θα πολεμήσουν μεταξύ τους για μειωμένους πόρους.

Δεν είμαι προφήτης και δεν έχω κανέναν οδηγό από την ιέρεια του Απόλλωνα στους Δελφούς. Ωστόσο, είναι σαφές ότι οι αποφάσεις που βασίζονται στην επιστήμη είναι αξιόπιστες. Η επιστήμη μας προειδοποιεί εδώ και δεκαετίες για τη Μέδουσα της κλιματικής αλλαγής. Η Μέδουσα ήταν ένα τέρας που μετέτρεψε όποιον την κοιτούσε σε πέτρα. Ο Περσέας, γιος του Δία και της Δανάης, έκοψε το κεφάλι της Μέδουσας.

Είναι αρκετά θαρραλέος ο Μπάιντεν για να κόψει το κεφάλι της κλιματικής Μέδουσας; Δεν γνωρίζω. Αλλά ο Μπάιντεν έχει δίκιο. Ξέρουμε πώς να λύσουμε τον γόρδιο κόμπο των εταιρειών ορυκτών καυσίμων.

Σταδιακά εξαλείψτε το κλίμα χάος τους πριν από το 2030. Και χρησιμοποιήστε τους πόρους του έθνους, συμπεριλαμβανομένων των ενόπλων δυνάμεων και των δεξιοτήτων επιστημόνων και μηχανικών, για να δημιουργήσετε την υποδομή ενός ηλιακού και αιολικού ενεργειακού μέλλοντος για μεταφορές και παραγωγή και παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας.

Δώστε εντολή στον Οργανισμό Προστασίας Περιβάλλοντος των ΗΠΑ και στο Υπουργείο Γεωργίας των ΗΠΑ να απαγορεύσουν τα φυτοφάρμακα, τη γενετική μηχανική των καλλιεργειών και των ζώων και να αρχίσουν να ρυθμίζουν τις εκτροφές ζώων.

Αυτές οι ομοσπονδιακές υπηρεσίες θα έπρεπε να προωθήσουν την επιστήμη της αγροοικολογίας ως μέτρο για την ανοικοδόμηση της αμερικανικής γεωργίας και των υγιών μικρών οικογενειακών αγροκτημάτων.

Επιπλέον, διατάξτε το Υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ να χρησιμοποιήσει τον νόμο Sherman Antitrust του 1890 για να διασπάσει μεγάλες εκμεταλλεύσεις σε μικρές οικογενειακές εκμεταλλεύσεις.

Τέτοιες πολιτικές υπόσχονται ένα καλύτερο μέλλον: αντιμετώπιση σοβαρού κλίματος χάους, επιβράδυνσή του και αποτροπή καταστροφής. Δεύτερον, αυτά τα βήματα θα ενθάρρυναν τον αμερικανικό λαό να συμμετάσχει στην κυβέρνησή του στην ανοικοδόμηση μιας χώρας που είναι σίγουρη για την αποστολή και το σκοπό της.

Αυτή η εμπιστοσύνη θα διευκόλυνε τη διεθνή συνεργασία για την επαναφορά της κλιματικής Μέδουσας στο κουτί της Πανδώρας.

Ευάγγελος Βαλλιανάτος

 

Print Friendly, PDF & Email