Το δόγμα Σεμπρόφσκι στο Κέρας της Αφρικής

Μετά τη Σομαλία, το Νότιο Σουδάν και το Σουδάν, το χάος εξαπλώνεται στην Αιθιοπία και σύντομα στην Ερυθραία

Ο πρέσβης των ΗΠΑ, Τζέφρι Φέλτμαν, επιβλέπει την επέκταση του Δόγματος Σεμπρόφσκι στο Κέρας της Αφρικής. Αφού πυρπόλησε το Σουδάν, επιτίθεται στην Αιθιοπία και επιβάλλει κυρώσεις στην Ερυθραία. Οι Τιγραιγιάνοι (λαός της Αιθιοπίας) υπηρετούν εν αγνοία τους τη στρατηγική της Ουάσιγκτον εναντίον αυτών των κρατών και κατά της Αφρικανικής Ένωσης.

Η Εθνική Εκλογική Επιτροπή της Αιθιοπίας ανέβαλε τις βουλευτικές εκλογές του Σεπτεμβρίου 2020 λόγω της επιδημίας Covid. Το TPLF (το κύριο πολιτικό κόμμα του Τιγκράι) αποφάσισε ωστόσο να οργανώσει τις εκλογές στην περιοχή του Τιγκράι, αποσχίζοντας έτσι σαφώς από την υπόλοιπη χώρα. Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση προφανώς δεν αναγνώρισε αυτές τις εκλογές. Η αναμέτρηση άνοιξε τον εμφύλιο πόλεμο.

Η Αιθιοπία μετρά 110 εκατομμύρια κατοίκους, εκ των οποίων μόνο τα 7 εκατομμύρια είναι Τιγραιγιανοί.

Μέσα σε ένα χρόνο, αξιωματούχοι του TPLF και άλλοι στην ομοσπονδιακή κυβέρνηση διέπραξαν εγκλήματα πολέμου χωρίς να είναι γνωστό εάν τα διέπραξαν με δική τους πρωτοβουλία ή με οδηγίες των αρχών τους (θα χαρακτηρίζονταν τότε ως «εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας»). Σε κάθε περίπτωση, αυξάνονται οι περιοχές με λιμό και οι σφαγές πολλαπλασιάζονται.

Όπως πάντα, η κάθε πλευρά κατηγορεί την άλλη για τα χειρότερα χωρίς να υπολογίζει ότι άλλοι πρωταγωνιστές μπορεί και παίζουν κάποιο ρόλο. Ωστόσο, αν αναρωτηθούμε: «Ποιος ωφελείται από το έγκλημα;», θα έπρεπε να απαντήσουμε: «Εκείνοι που ελπίζουν να διαλύσουν λίγο περισσότερο τη χώρα».

Η εξόντωση των κρατικών δομών στο Κέρας της Αφρικής είναι ο στόχος του Πενταγώνου μετά την εξάλειψη των κρατικών δομών στην ευρύτερη Μέση Ανατολή. Έχουμε ήδη γίνει θεατές της καταστροφής του Σουδάν (που διαιρέθηκε το 2011 σε ίδιο το Σουδάν και Νότιο Σουδάν) και της Αιθιοπίας (διαιρέθηκε το 1993 σε Αιθιοπία και Ερυθραία). Αυτές οι δύο χώρες περνούν τώρα νέους εμφυλίους πολέμους που θα πρέπει να οδηγήσουν σε νέες διαιρέσεις.

Πρωτοστατώντας, ο Αμερικανός διπλωμάτης Τζέφρι Δ. Φέλτμαν οργάνωσε πρώτα, για δέκα χρόνια, τον πόλεμο στη Συρία -δηλαδή τη χρηματοδότηση και τον εξοπλισμό των τζιχαντιστών- [1], πριν γίνει ο ειδικός απεσταλμένος του προέδρου Τζο Μπάιντεν για το Κέρας. της Αφρικής. Η παρέμβασή του, την 1η Νοεμβρίου 2021, ενώπιον της δεξαμενής σκέψης του Πενταγώνου, του Institute of Peace των ΗΠΑ (ισοδύναμου στο Υπουργείο Άμυνας του τι είναι το National Endowment for Democracy —NED— [2] στο Υπουργείο Εξωτερικών) συνεχίζει με τον ίδιο τρόπο τη ρητορική που έχει αναπτυχθεί διαδοχικά εναντίον του Αφγανιστάν, του Ιράκ, της Λιβύης, της Συρίας, της Υεμένης και του Λιβάνου.

Εδώ και τώρα, οι Ηνωμένες Πολιτείες επαναπατρίζουν ήδη υπηκόους τους και διατηρούν μόνο επί τόπου το πιο απαραίτητο προσωπικό της πρεσβείας τους. Δυτικά πρακτορεία ειδήσεων διαδίδουν πληροφορίες που υποδηλώνουν ότι η Αντίς Αμπέμπα θα κατακτηθεί σύντομα, σηματοδοτώντας το τέλος της Αιθιοπίας και της Αφρικανικής Ένωσης που έχει την έδρα της εκεί.

Η μόνη χώρα που επέζησε του δόγματος Ράμσφελντ/Σεμπρόφσκι [3] που εφαρμόστηκε από το Πεντάγωνο είναι η Συρία. Εάν τα κατάφερε, είναι επειδή ολόκληρος ο πληθυσμός της συνειδητοποίησε ότι μόνο ένα Κράτος μπορεί να τον προστατεύσει από εχθρούς που είναι δύσκολο να εντοπιστούν. Το Λεβάντε είναι η περιοχή του κόσμου όπου επινοήθηκε η ίδια η έννοια του Κράτους στην ύψιστη Αρχαιότητα. Εδώ δεν μιλάμε για Εξουσία, αλλά για Κράτος, δηλαδή για αυτό που επιτρέπει σε έναν Λαό να «κρατηθεί όρθιο» (stare στα λατινικά, που έδωσε State στις ευρωπαϊκές γλώσσες, σ.μτφ. στα ελληνικά η σχέση είναι οφθαλμοφανής). Αφού πίστεψαν για λίγους μήνες ότι στη χώρα τους βρισκόταν σε εξέλιξη μια επανάσταση, οι Σύροι κατάλαβαν ότι δέχονταν επίθεση από το εξωτερικό και ότι μόνο το κράτος μπορούσε να τους σώσει. Όποια κι αν ήταν λοιπόν τα παράπονά τους κατά της Εξουσίας, υπηρέτησαν και υπερασπίστηκαν το Κράτος. Όλες οι άλλες χώρες της Ευρύτερης Μέσης Ανατολής που έχουν ήδη καταρρεύσει χωρίστηκαν πρώτα σε φυλές ή δόγματα.

Ομιλία του πρέσβη Τζέφρι Φέλτμαν, εκ μέρους του ΟΗΕ, στην κηδεία του Meles Zenawi, το 2012.

Η Αιθιοπία είναι μια ομοσπονδιακή χώρα που αποτελείται από περιοχές όπου κυριαρχεί μια συγκεκριμένη εθνοτική ομάδα. Η τρέχουσα σύγκρουση βιώνεται ως αντιπαλότητα των Τιγραιγιανών με τους Omoros και τους Amharas. Ωστόσο, η αντιπολίτευση στην ομοσπονδιακή κυβέρνηση στο κόρφο των Omoros έχει κάνει συμμαχία με τους Τιγραιγιανούς. Οι τελευταίοι έχουν την πεποίθηση ότι υποστηρίζονται από την Ουάσιγκτον. Εμφανίζουν περήφανα τη σύντομη ομιλία που έδωσε ο Τζέφι Φέλτμαν στην κηδεία του πρωθυπουργού Meles Zenawi, μέλους της φυλής τους. Σημειώνουν ότι ο Φέλτμαν κατηγόρησε επανειλημμένα την ομοσπονδιακή κυβέρνηση για εγκλήματα κάθε είδους, παρέβλεψε εν συντομία αυτά των Τιγραιγιανών και ποτέ δεν κατονόμασε τους συμμάχους τους. Αυτό δείχνει ότι δεν καταλαβαίνουν τίποτα για τη λειτουργία της αμερικανικής διπλωματίας μετά την 11η Σεπτεμβρίου. Η Ουάσιγκτον κοροϊδεύει και τα δύο στρατόπεδα. Δεν εύχεται τη νίκη κάποιων, ούτε άλλων. Ωθεί τα δύο μέρη να σκοτώνονται μεταξύ τους έως ώσπου κανείς από τα δυο δεν μπορεί να υψώσει τη φωνή του.

Η σύγκρουση επανέφερε τις φυλετικές προκαταλήψεις που λίγο πολύ είχαν εξαφανιστεί.

Ο ομοσπονδιακός πρωθυπουργός Άμπι Άχμεντ έκανε τα πάντα για να συμφιλιώσει τη χώρα του με την πρώην επαρχία της, την τώρα ανεξάρτητη Ερυθραία. Η ποιότητα της δράσης του αναγνωρίστηκε από την Επιτροπή Νόμπελ που του απένειμε το Νόμπελ Ειρήνης 2019. Τόνισε επίσης ότι ένας Πεντηκοστιανός Ορθόδοξος Χριστιανός είχε καταφέρει να συνάψει ειρήνη με τους Μουσουλμάνους. Το θέμα είναι ότι φαίνεται δύσκολο να κατηγορηθεί ο Άμπι Άχμεντ για «εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας», όπως έγινε κατά του προέδρου Μπασάρ αλ-Άσαντ. Αλλά το παράδειγμα της Βιρμανίδας Αούνγκ Σαν Σου Κι, βραβευμένης με Νόμπελ Ειρήνης το 1991, δείχνει ότι καμία δυσφήμιση δεν είναι αδύνατη. Η Ύπατη Αρμοστεία των Ηνωμένων Εθνών για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, Μισέλ Μπασελέ, δεν παρέλειψε εξάλλου, υποβάλλοντας την έκθεσή της για τις παραβιάσεις στην Αιθιοπία, να πει ταυτόχρονα ότι η κυβέρνηση του Άμπι Άχμεντ ήταν αθώα… αλλά ότι τα εγκλήματα που παρατηρήθηκαν θα μπορούσαν να επαναταξινομηθούν αργότερα ως «εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας». Ούτως ή άλλως, είναι ένας έντιμος άνθρωπος, αλλά αυτό θα μπορούσε να αλλάξει εκ των υστέρων, αν πρέπει να τον ξεφορτώσουν.

Επιπλέον, ο Άμπι Άχμεντ δεν θα έχει να αντιμετωπίσει μόνο ένα πρόβλημα που νόμιζε ότι είχε λύσει. Πρέπει επίσης να φροντίσει να γεμίσει το μεγάλο φράγμα της Αναγέννησης, γεγονός το οποίο θα μπορούσε να προκαλέσει αλάτωση του Νείλου εις βάρος του Σουδάν και της Αιγύπτου, και να επιλύσει την εδαφική σύγκρουση με το Σουδάν για το τρίγωνο της al-Fashaga. Πρέπει επίσης να φυλάγεται από τα ισλαμικά δικαστήρια που επικρατούν στη Σομαλία και να διατηρήσει την ειρήνη που υπέγραψε με την Ερυθραία.

Συγκεκριμένα, οι Τιγραιγιανοί αντάρτες όχι μόνο επιτέθηκαν στην Αιθιοπία, βομβάρδισαν επίσης τα σύνορα της Ερυθραίας (πρώην επαρχία 6 εκατομμυρίων κατοίκων) έτσι ώστε να αναζωπυρώσουν τον εμφύλιο πόλεμο που διέλυσε την πρώην αρχαία αυτοκρατορία της Αβησσυνίας για σαράντα χρόνια. Μακράν από το να πέσει στην παγίδα, η Ερυθραία, της οποίας ο πρόεδρος Isaias Afwerki είναι ο ίδιος εθνοτικά Τιγραιγιανός αλλά εγγύς της Κίνας, καταδίωξε το TPLF στο αιθιοπικό έδαφος, αλλά δεν επιτέθηκε στον στρατό της Αιθιοπίας. Ο πρεσβευτής Τζέφρι Φέλτμαν, συνεχίζοντας την πολιτική του να καταρρίπτει την ειρήνη σε αυτή την περιοχή [4], επέβαλλε τότε κυρώσεις κατά της Ερυθραίας [5] Απροσδόκητα, η Αντίς Αμπέμπα ήρθε να βοηθήσει την Ασμάρα, ζητώντας από τις ΗΠΑ να μην τα βάλλουν με ένα κράτος που «δεν αποτελεί απειλή για μια διαρκή ειρήνη» [6].

Το Κέρας της Αφρικής.

Μερικοί Αφρικανοί ηγέτες ερμήνευσαν την ενέργεια του πρεσβευτή Τζέφρι Φέλτμαν ως επιθυμία της Ουάσιγκτον όχι μόνο να διαλύσει το Σουδάν και την Αιθιοπία και στη συνέχεια να επιτεθεί στην Ερυθραία, αλλά επίσης να φτάσει στην Αφρικανική Ένωση.

Το TPLF διαθέτει πολύ μεγάλο αριθμό όπλων. Φαίνεται ότι παραγγέλθηκαν από την Ελβετία από τον Γενικό Διευθυντή του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ), Τέντρος Αντάνομ Γκεμπρεγέσους [7]. Δεδομένων των στενών δεσμών του κ. Τέντρος με το Πεκίνο, θα μπορούσε κανείς να υποθέσει ότι προέρχονται από την Κίνα. Είναι ελάχιστα πιθανό. Μάλλον είναι όπλα που προμηθεύονται από υπεργολάβους του Πενταγώνου.

Η Ουάσιγκτον, η οποία έχει ήδη επιβάλει κυρώσεις κατά της Αιθιοπίας, ετοιμάζεται να αποσύρει την Αντίς Αμπέμπα από το πρόγραμμά της AGOA (African Growth and Opportunity Act). Τα τελευταία δέκα χρόνια, το αιθιοπικό πετρέλαιο αγοράζεται από αμερικανικές υπερεθνικές εταιρείες σε αντάλλαγμα για προϊόντα που κατασκευάζονται στις ΗΠΑ. Αυτό το εμπόριο δεν είναι πολύ επωφελές, αλλά εάν η Αιθιοπία δεν μπορεί πλέον να επωφεληθεί από την AGOA, δεν θα μπορεί πλέον να εξάγει προς ή να εισάγει από τη Δύση. Αν η Ρωσία ή η Κίνα δεν παρέμβουν, ο λιμός και ο πόλεμος θα γενικευτούν.

[1] “Η Γερμανία και ο ΟΗΕ κατά της Συρίας”, του Τιερί Μεϊσάν, Μετάφραση Κριστιάν Άκκυριά, al-Watan (Συρία) , Ινφογνώμων Πολιτικά (Ελλάδα) , Δίκτυο Βολταίρος, 28 Ιανουαρίου 2016.

[3] “Το δόγμα Ράμσφελντ/Σεμπρόφσκι”, του Τιερί Μεϊσάν, Μετάφραση Κριστιάν Άκκυριά, Ινφογνώμων Πολιτικά (Ελλάδα) , Δίκτυο Βολταίρος, 25 Μαΐου 2021.

Τιερί Μεϊσάν

πηγή: voltairenet.org

Print Friendly, PDF & Email