Θεσμοθετήθηκε η τηλεργασία στο Δημόσιο

ΥΠΕΣ Μ. Βορίδης: Η Αριστερά αποτελεί «βαρίδι» για την πρόοδο της κοινωνίας

Ψηφίστηκε την Πέμπτη 10 Ιουνίου κατά πλειοψηφία το σχέδιο νόμου «Θεσμικό πλαίσιο τηλεργασίας, διατάξεις για το ανθρώπινο δυναμικό του δημοσίου τομέα και άλλες ρυθμίσεις» του Υπουργείου Εσωτερικών.

Επί της Αρχής του νομοσχεδίου, «υπέρ» ψήφισαν η ΝΔ και το ΚΙΝΑΛ, «κατά» ο ΣΥΡΙΖΑ, το ΚΚΕ και το ΜέΡΑ 25, ενώ η Ελληνική Λύση ψήφισε «παρών».

Ο συγκεκριμένος νόμος ρυθμίζει το πλαίσιο λειτουργίας της τηλεργασίας στο Δημόσιο, στην κατεύθυνση του συνολικού εκσυγχρονισμού του και προβλέπει μεταξύ άλλων:

• Προαιρετική εφαρμογή του καθεστώτος τηλεργασίας μόνο με τη σύμφωνη γνώμη του εργαζομένου

• Ίση μεταχείριση του τηλεργαζομένου με τον εργαζόμενο που εργάζεται με φυσική παρουσία

• Διατήρηση στο ακέραιο των μισθολογικών απολαβών του

• Τήρηση στο ακέραιο του ισχύοντος ωραρίου τηλεργασίας

• Καμία υπηρεσιακή επίπτωση στην εξέλιξη του εργαζομένου

• Κατοχύρωση δικαιώματος αποσύνδεσης του τηλεργαζομένου

Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του ο υπουργός Εσωτερικών κ. Μάκης Βορίδης εξήρε την ιδιαίτερη σημασία του νομοσχεδίου της τηλεργασίας στην προσπάθεια που καταβάλλεται να ακολουθήσει το ελληνικό Δημόσιο την τεχνολογική πρόοδο, προκειμένου να μην αποτελέσει βαρίδι για την οικονομική και κοινωνική εξέλιξη της χώρας.

Εκτίμησε μάλιστα ότι η τηλεργασία θα «γεννήσει» 85% επιπλέον θέσεις εργασίας στον δημόσιο και ιδιωτικό τομέα την επόμενη δεκαετία και ανέπτυξε τις προκλήσεις που γεννά αυτή η εναλλακτική μορφή εργασίας και τα μείζονα θέματα που θα προκύψουν σε ζητήματα εξοικείωσης, εκπαίδευσης και επιμόρφωσης για τους εργαζόμενους.

Ο κ. Βορίδης κατηγόρησε μάλιστα τα κόμματα της Αριστεράς ότι δεν ασχολήθηκαν με την ουσία του νομοσχεδίου για την τηλεργασία στο Δημόσιο, καθώς αναλώθηκαν στην κριτική κατά του νομοσχεδίου για τα εργασιακά και κατακεραύνωσε τη στάση τους να καταψηφίσουν επί της Αρχής το σχετικό σχέδιο νόμου.

«Με την ψήφο σας αποδεικνύετε ότι η Αριστερά είναι δύναμη αντίδρασης, οπισθοδρόμησης, βαρίδι στην εξέλιξη της κοινωνίας, τελικώς αποκομμένη από τις πραγματικές ανάγκες και της κοινωνίας και των εργαζόμενων» ανέφερε χαρακτηριστικά ο Υπουργός.

Αναφορικά με  το ζήτημα της προστασίας των προσωπικών δεδομένων, ο κ. Βορίδης σημείωσε ότι η διάταξη που περιλαμβάνεται στο νομοσχέδιο είναι απολύτως σχετική με τις κατευθύνσεις και τις οδηγίες της Αρχής Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων.

Απαντώντας στην κριτική της αντιπολίτευσης σχετικά με την πρόβλεψη να αποτελεί διευθυντικό δικαίωμα η επιλογή των εργαζομένων που θα τηλεργάζονται και η μη θέσπιση συγκεκριμένων κριτηρίων, σημείωσε ότι αποτελεί σαφής επιλογή και όχι παράλειψη, παρέχοντας στους διευθυντές των υπηρεσιών ένα επιπλέον εργαλείο διοίκησης.

Τέλος, αναφερόμενος στην τροπολογία με την οποία αυστηροποιείται ο εισαγωγικός διαγωνισμός στην Εθνική Σχολή Δημόσιας Διοίκησης και Αυτοδιοίκησης τόνισε ότι η στόχευση είναι να δημιουργηθεί ένας απαιτητικός εκπαιδευτικός οργανισμός που θα παράγει ανώτερα και ανώτατα στελέχη της Δημόσιας Διοίκησης και συνεπώς θα απευθύνεται σε ανθρώπους που επιλέγουν μία απαιτητική διαδικασία εισόδου και φοίτησης στη Σχολή. Επεσήμανε παράλληλα ότι στην κατεύθυνση αυτή εντάσσεται και η προσθήκη διακεκριμένων καθηγητών στο Διοικητικό Συμβούλιο του Εθνικού Κέντρου Δημόσιας Διοίκησης και Αυτοδιοίκησης.

Print Friendly, PDF & Email