Συνέντευξη – Γ.Γεωργίου: Το ΑΚΕΛ συνεχίζει στην ευρωβουλή με μεγαλύτερη αποφασιστικότητα
Μαζί με την ομάδα ατόμων στην Κύπρο και στις Βρυξέλλες, η οποία στηρίζει τη δουλειά των ευρωβουλευτών, το ΑΚΕΛ θα συνεχίσει έστω και με έναν ευρωβουλευτή το έργο του με γνώμονα, πάντοτε, τις ανάγκες του απλού ανθρώπου, τονίζει στη συνέντευξή του στη «Χαραυγή» ο ευρωβουλευτής Γιώργος Γεωργίου.
Αναφέρεται στα θέματα που έχει να αντιμετωπίσει το Ευρωκοινοβούλιο στη νέα του θητεία, ενώ στηλιτεύει τον τρόπο με τον οποίο γίνονται οι υπόγειες διαβουλεύσεις για την εκλογή της νέας ανώτατης ηγεσίας της ΕΕ, με αποκλεισμό της Αριστεράς.
Σημειώνει επίσης την ανησυχία του ΑΚΕΛ για την άνοδο της ακροδεξιάς στην Ευρώπη και τονίζει ότι όλες οι ομάδες πλην της Αριστεράς επιδεικνύουν ανοχή προς την ακροδεξιά.
Συνέντευξη στον Μιχάλη Μιχαήλ
Το εκλογικό αποτέλεσμα έστειλε μόνο εσάς στο Ευρωκοινοβούλιο και έτσι το ΑΚΕΛ στερείται τον δεύτερο ευρωβουλευτή. Πόσο δύσκολο θα είναι το έργο σας ως ο μοναδικός ευρωβουλευτής;
Από το 2004 το ΑΚΕΛ εκπροσωπεί την Κύπρο μας και τον κυπριακό λαό στο Ευρωκοινοβούλιο. Όλα αυτά τα χρόνια πετύχαμε πολλά, επειδή η δουλειά μας ήταν συλλογική, με γνώμονα, πάντοτε, τις ανάγκες του απλού ανθρώπου. Μαζί με τους ευρωβουλευτές μας, ανέκαθεν, υπήρχε μια ομάδα ατόμων, στην Κύπρο και στις Βρυξέλλες, που στήριζε τη δουλειά των ευρωβουλευτών και συνέβαλλε καθοριστικά στην πραγματοποίηση των στόχων που θέταμε ως κόμμα.
Έτσι θα συνεχίσουμε! Προχωράμε, λοιπόν, με έναν ευρωβουλευτή, αλλά με μια ομάδα που με μεγαλύτερη αποφασιστικότητα και ετοιμότητα θα δουλέψει εντατικά με στόχο έναν κόσμο ανθρώπινο, χωρίς ανισότητες και εκμετάλλευση.
Υπάρχει συνεργασία μεταξύ των Κύπριων ευρωβουλευτών ή ο καθένας ακολουθεί τη γραμμή της ομάδας του;
Ο κάθε ευρωβουλευτής εκπροσωπεί τις πολιτικές του κόμματός του αλλά και της πολιτικής ομάδας στην οποία ανήκει. Στο βαθμό που οι θέσεις μας συγκλίνουν, ιδιαίτερα όσον αφορά στο Κυπριακό, ο στόχος είναι να συνεργαζόμαστε ώστε να ενισχύουμε τη φωνή της Κύπρου στην Ευρώπη.
Ωστόσο οι ομάδες πολλές φορές έχουν διαφορετικές προσεγγίσεις, ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά το περιβάλλον, την κοινωνία, τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις οικονομικές πολιτικές που θεσπίζει η ΕΕ. Είναι σημαντικό, βέβαια, να σημειώσουμε πως η ομάδα της Ευρωπαϊκής Ενωτικής Αριστεράς στην οποία συμμετέχουμε είναι ο πιο σταθερός σύμμαχος του κυπριακού λαού στον αγώνα για επανένωση της Κύπρου μας.
Ποια είναι τα βασικά θέματα που έχετε ως Ευρωκοινοβούλιο αλλά και ως ομάδα της Αριστεράς το επόμενο διάστημα;
Ως ομάδα της Αριστεράς είμαστε η μόνη δύναμη που τολμά να μιλήσει για την ανάγκη να επέλθουν θεμελιακές αλλαγές στην Ένωση, ώστε να απαλλαγούμε από το νεοφιλελεύθερο μοντέλο που αυξάνει τις ανισότητες, οδηγώντας την Ευρώπη στην αυτοκαταστροφή. Συνεχίζουμε, λοιπόν, τον αγώνα για να οικοδομήσουμε την Ευρώπη της ειρήνης, της ευημερίας και της κοινωνικής δικαιοσύνης.
Διεκδικούμε να τερματιστεί η στρατιωτικοποίηση της Ένωσης, να σταματήσει η γενοκτονία των Παλαιστινίων και τα δισεκατομμύρια που δίνονται στην πολεμική βιομηχανία να δοθούν για την ευημερία των λαών. Να ληφθούν ουσιαστικά μέτρα προστασίας της κοινωνίας από την ακρίβεια και την ενεργειακή φτώχεια.
Να φορολογηθούν τα υπερκέρδη των εταιρειών και των τραπεζών αντί να επιβληθούν πράσινες φορολογίες στα νοικοκυριά. Να υπάρξει δίκαιη μετεγκατάσταση των προσφύγων σε όλα τα κράτη της Ένωσης, ανάλογα με τις δυνατότητές τους. Να υιοθετηθούν νέες πολιτικές κοινωνικής και οικονομικής ανάπτυξης με στόχο την προστασία του περιβάλλοντος και την αειφόρο ανάπτυξη προς όφελος των λαών.
Συνεχίζουμε τον αγώνα για στήριξη των μικρών επιχειρήσεων, για δημιουργία νέων ποιοτικών θέσεων εργασίας, προστασία των εργασιακών δικαιωμάτων, ενίσχυση των συλλογικών συμβάσεων και αύξηση του κατώτατου μισθού.
Αγωνιζόμαστε για να εφαρμοστεί η Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης για εξάλειψη της έμφυλης βίας και πραγματική ισοτιμία των φύλων. Συνεχίζουμε τη μάχη για διασφάλιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, για προστασία του δικαιώματος στη στέγη, αξιοποιώντας την ευρωπαϊκή οδηγία για τις καταχρηστικές ρήτρες, η οποία παραβιάζεται στην Κύπρο.
Το Κυπριακό και η ανάγκη επανέναρξης των συνομιλιών για την επίλυσή του παραμένει, βέβαια, κορυφαία μας προτεραιότητα, με την ομάδα της Αριστεράς να είναι ο πιο συνεπής μας σύμμαχος.
Στόχος είναι να συνεχίσουμε να έχουμε το ρόλο του σκιώδους εισηγητή στην έκθεση Τουρκίας, ώστε να προωθήσουμε το θέμα της Αμμοχώστου, των αγνοουμένων και των προσφύγων μας, καθώς και τα δίκαια αιτήματα των Τουρκοκυπρίων.
Ενεργό συμμετοχή θα έχουμε επίσης στην προσπάθεια επανασύστασης της Επιτροπής για τις παράνομες παρακολουθήσεις (PEGASUS), ώστε να αντιμετωπιστούν αποτελεσματικά οι παράνομες παρακολουθήσεις.
Η άνοδος της ακροδεξιάς στην Ευρώπη είναι ανησυχητική. Απασχολεί τις πτέρυγες του Ευρωκοινοβουλίου αυτό το θέμα; Διότι βλέπουμε ότι από κάποιους υπάρχει ανοχή ή ακόμα και επιδίωξη συνεργασίας μεταξύ τους.
Η άνοδος της ακροδεξιάς στην Ευρώπη απασχολεί, ιδιαίτερα, την ομάδα της Αριστεράς, η οποία προειδοποιεί εδώ και καιρό πως η ακροδεξιά δεν είναι μια «άλλη άποψη», ούτε αντισυστημική, όπως θέλει να παρουσιάζεται, αλλά αποτελεί την πολιτική εξέλιξη των μεταπολεμικών φασιστικών και ναζιστικών καθεστώτων που εξ ορισμού μάχονται ενάντια στα συμφέροντα των λαών.
Αυτό αποδεικνύεται και με τις θέσεις που εκφράζουν αλλά και τον τρόπο που ψηφίζουν οι ακροδεξιοί στο Ευρωκοινοβούλιο. Αυτό, βέβαια, δεν απασχολεί τις δεξιές, συντηρητικές και φιλελεύθερες δυνάμεις, καθώς στις πλείστες θέσεις συνταυτίζονται με την ακροδεξιά και τις θέσεις της. Ως φυσικό επακόλουθο, λοιπόν, και ο κ. Βέμπερ, ως πρόεδρος του ΕΛΚ, αλλά και η κα φον ντερ Λέινεν δεν αποκλείουν τη συνεργασία με τις ακροδεξιές δυνάμεις.
Το ΑΚΕΛ αλλά και η ομάδα της Ευρωπαϊκής Ενωτικής Αριστεράς θα συνεχίσει να αποτελεί ανάχωμα στην άνοδο της ακροδεξιάς. Ο αγώνας μας δεν είναι εύκολος, αλλά δεν θα επιστρέψουμε την άνοδο της ακροδεξιάς που επιχειρεί πισωγύρισμα της Ευρώπης στο σκοταδισμό και τη βαρβαρότητα.
Το ότι το θέμα της ανόδου της ακροδεξιάς δεν συζητήθηκε όσο θα έπρεπε κατά την προεκλογική εκστρατεία, στέλνει κάποια μηνύματα;
Η άνοδος της ακροδεξιάς με τις καταστροφικές συνέπειες που έχει αυτό για την κοινωνία είναι ένα θέμα που ανέδειξε, κυρίως, το ΑΚΕΛ. Όμως, η ακροδεξιά προελαύνει, δυναμικά, γιατί κάποιοι τους κανονικοποιούν και τους χρησιμοποιούν και άλλοι τους ανέχονται. Μπορεί στις εκλογές ορισμένοι να απέκτησαν προσωρινές ευαισθησίες, κυρίως επειδή υπήρχε διαρροή ψηφοφόρων προς την ακροδεξιά, αλλά απέφευγαν τη συζήτηση επί της ουσίας, γιατί η ακροδεξιά λειτουργεί ως το μακρύ χέρι της Δεξιάς.
Η σχέση αυτή, Δεξιάς-ακροδεξιάς, παρατηρείται τόσο στην Ευρώπη, όπου συγκυβερνούν ή συνεργάζονται σε πολλές χώρες, αλλά και στην Κύπρο, όπου ΔΗΣΥ-ΕΛΑΜ στις κρίσιμες ψηφοφορίες συμπορεύονται. Εξάλλου και για την αναρρίχηση σε ύψιστα πολιτικά αξιώματα Δεξιά και ακροδεξιά λειτούργησαν ως συγκοινωνούντα δοχεία.
Εκλογή ηγεσίας ΕΕ: Η ιστορία επαναλαμβάνεται ως τραγωδία
Πώς βλέπετε τις διαδικασίες για την εκλογή της νέας ανώτατης ηγεσίας της ΕΕ;
Στο ίδιο έργο θεατές… Και η ιστορία επαναλαμβάνεται ως τραγωδία. Η πλοκή του έργου γράφεται στα κλειστά δώματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις Βρυξέλλες. Υπόγειες διαβουλεύσεις, στις οποίες συμμετέχουν όλοι, πλην της Αριστεράς, για το μοίρασμα των ύπατων θεσμικών αξιωμάτων της ΕΕ. Αναμένουμε… Κάποια στιγμή θα μας παρουσιάσουν το προϊόν της συνδιαλλαγής τους.
Οι ρόλοι, δε, θα κατανεμηθούν, εκ νέου, όχι με βάση τις ικανότητες, αλλά στη βάση συναλλαγής μεταξύ ολίγων. Το παράδειγμα του μοιράσματος των ύπατων θεσμικών αξιωμάτων της ΕΕ από τις κυρίαρχες δυνάμεις αποδεικνύει το μέγεθος του ευρωπαϊκού δημοκρατικού ελλείμματος. Ενός ελλείμματος που διαχέεται και στον τρόπο αντίδρασης της ΕΕ, στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν σήμερα οι λαοί της Ευρώπης.
Χωρίς αυταπάτες, η Αριστερά θα συνεχίσει να αγωνίζεται για την οικοδόμηση μιας ΕΕ που θα λαμβάνει αποφάσεις με γνώμονα τις ανάγκες των λαών και όχι τα συμφέροντα των κυρίαρχων κύκλων και τα κέρδη των μεγάλων εταιρειών.