Συμμετοχή της Ελλάδας σε στρατιωτικές επιχειρήσεις στην Αφρική εκτός αποφάσεων Ευρωπαϊκής Ένωσης και Διεθνών Οργανισμών

Με ερώτηση που κατέθεσαν στη Βουλή 38 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, ύστερα από πρωτοβουλία του Τομεάρχη Εξωτερικών της Κ.Ο. ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία Γιώργου Κατρούγκαλου, ζητούν από τους υπουργούς Εξωτερικών και Άμυνας να ενημερώσουν το Κοινοβούλιο σχετικά με τη συμμετοχή της Ελλάδας σε στρατιωτικές επιχειρήσεις στην Αφρική, παρά το γεγονός ότι δεν υπάρχουν σχετικές αποφάσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης ή άλλων διεθνών οργανισμών.

Ειδικότερα οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ ζητούν να πληροφορηθεί το Κοινοβούλιο «αν υπάρχει απόφαση κυβερνητικού οργάνου για τη συμμετοχή της Ελλάδας στην Task Force Takuba και με ποιο τρόπο προωθούνται τα συμφέροντα της χώρας μας από τις υπό κρίση στρατιωτικές επιχειρήσεις στη Δυτική Αφρική;». Επίσης καλούνται οι Υπουργοί Εξωτερικών και Άμυνας να απαντήσουν «σε τι συνίσταται ακριβώς η συμμετοχή αυτή; Αν ισχύουν τα δημοσιεύματα για αποστολή μάχιμων στρατιωτικών ή και αστυνομικών δυνάμεων; Αν υπάρχουν κίνδυνοι για τα στελέχη των ελληνικών δυνάμεων από την συμμετοχή στην εν λόγω επιχείρηση; και τέλος αν η συμμετοχή σε στρατιωτικές επιχειρήσεις υπό γαλλική διοίκηση αποτελεί μέρος ενδεχόμενης αμυντικής συμφωνίας με τη Γαλλία»;

Στην ερώτηση επισημαίνεται ότι πάγια θέση της Ελλάδας, που έχουν ακολουθήσει όλες οι προηγούμενες κυβερνήσεις, είναι ότι η χώρα μας συμμετέχει μόνο σε στρατιωτικές επιχειρήσεις διεθνών οργανισμών, στους οποίους ανήκει η Ελλάδα. Επίσης σημειώνεται ότι σύμφωνα με δημοσιεύματα του ξένου τύπου υπάρχει έντονη απροθυμία και άρνηση μεγάλων ευρωπαϊκών χωρών να συνδράμουν στη συγκεκριμένη επιχείρηση Task Force Takuba με αποστολή στρατιωτικών δυνάμεων.

Print Friendly, PDF & Email