Στρασβούργο: Φουρλάς και Κιζιλγιουρέκ στο euronews για το Κυπριακό, την ενέργεια και την Ουκρανία

Στην ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου που πραγματοποιήθηκε στο Στρασβούργο μεταξύ 12 και 15 Σεπτεμβρίου, κυριάρχησαν ο πόλεμος στην Ουκρανία και η ενεργειακή ανασφάλεια που βιώνει η Γηραιά Ήπειρος. Για τα θέματα αυτά συζητήσαμε με τους Κύπριους ευρωβουλευτές Λουκά Φουρλά του ΔΗΣΥ και Νιαζί Κιζιλγιουρέκ του ΑΚΕΛ. Όμως συζητήσαμε εκτενώς και για το Κυπριακό, για την εμμονή Ερντογάν – Τατάρ στην λύση των δύο κρατών και για τις πρωτοβουλίες που μπορεί να αναλάβει ο νέος Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Ο Λουκάς Φουρλάς υπογραμμίζει πως το Κυπριακό είναι πρωτίστως ζήτημα εισβολής και κατοχής, ενώ υποστηρίζει πως η Άγκυρα κρατά το κλειδί των εξελίξεων. Ακόμη, εκτιμά πως Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι μπορούν άμεσα να λύσουν το ζήτημα, όμως η Άγκυρα μπλοκάρει κάθε απόπειρα συννενόησης.

Από την πλευρά του ο Νιαζί Κιζιλγιουρέκ, εκτιμά πως πρέπει να χτιστούν γέφυρες μεταξύ των δύο κοινοτήτων και σημειώνει πως οι νέοι μπορούν να παίξουν κυρίαρχο ρόλο στιςπροσπάθειες επίλυσης του Κυπριακού. Με επιστολή στον Πρόεδρο Αναστασιάδη και τον Ερσίν Τατάρ, ο Νιαζί Κιζιλγιουρέκ ζητεί την λήψη πρωτοβουλιών ώστε να έρθουν πιο κοντά οι νέοι, Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι.

 

πηγή: gr.euronews.com

Print Friendly, PDF & Email