Στόχος της Ισπανικής προεδρίας στην ΕΕ η ανάδειξη της σημασίας της Λατινικής Αμερικής

Η Ισπανία θα επιδιώξει να «αναδείξει» τη σημασία της διατήρησης μιας υγιούς σχέσης μεταξύ της Ευρώπης και της Λατινικής Αμερικής κατά τη διάρκεια της εκ περιτροπής προεδρίας της στο Συμβούλιο της ΕΕ το δεύτερο εξάμηνο του 2023, τόνισε σε συνέντευξή της η Ισπανίδα υφυπουργός Διεθνούς Συνεργασίας, Πιλάρ Κανσέλα.

«Η Ισπανία δεν θα ήταν Ισπανία αν δεν είχε αυτή την ταυτότητα ή αυτή την κοινή πορεία με τη Λατινική Αμερική», δήλωσε η Πιλάρ Κανσέλα στον εταίρο της EURACTIV, EFE, σε αποκλειστική συνέντευξη που παραχώρησε στο Μπουένος Άιρες, στο περιθώριο της 15ης Περιφερειακής Διάσκεψης για τις Γυναίκες στη Λατινική Αμερική και την Καραϊβική.

«Είναι καιρός να αναδείξουμε επίσης τη σημασία της Λατινικής Αμερικής», δήλωσε η Κανσέλα και υπενθύμισε τη σημασία της διατήρησης μιας ισχυρής σχέσης μεταξύ της ΕΕ και της Λατινικής Αμερικής, καθώς και οι δύο πλευρές έχουν πολλά κοινά συμφέροντα, τόνισε.

Η διεθνής συνεργασία σε χώρες όπως η Αργεντινή, η Ουρουγουάη, η Βραζιλία και η Χιλή, οι οποίες θεωρούνται χώρες υψηλού εισοδήματος, «θα πρέπει να έχει μια πιο περιφερειακή, συνολική εστίαση στις τέσσερις χώρες και με μια προσέγγιση της ανάπτυξης σε μεταβατικό στάδιο», γι’ αυτό και η Ισπανία πραγματοποιεί έναν «αναπροσανατολισμό των πόρων».

«Είναι μια εποχή αλλαγών, αλλά μια συναρπαστική εποχή», πρόσθεσε.

Οι ανισότητες και τα διαρθρωτικά προβλήματα στην περιοχή δεν αποτελούν, κατά τη γνώμη της, δικαιολογίες για την αποτυχία ανάλυσης και καταπολέμησης προβλημάτων όπως η έμφυλη βία ή η εμπορία ανθρώπων στην περιοχή.

Η ΕΕ και η Λατινική Αμερική έχουν ακόμη πολλές προκλήσεις να αντιμετωπίσουν, μεταξύ των οποίων και τα εμπορικά ζητήματα, υπενθύμισε η Κανσέλα.

Ο Επίτροπος Εμπορίου της ΕΕ, Βάλντις Ντομπρόβσκις, εξέφρασε πρόσφατα την ελπίδα ότι η νίκη του αριστερού υποψηφίου της Βραζιλίας Λουίς Ινάσιο «Λούλα» ντα Σίλβα στις εκλογές της νοτιοαμερικανικής χώρας θα δώσει ώθηση στις διαπραγματεύσεις για μια συμφωνία ελεύθερου εμπορίου μεταξύ του ευρωπαϊκού μπλοκ και της Mercosur.

Concepción M. Moreno

πηγή: euractiv.gr

Print Friendly, PDF & Email