Στη Γαλλία ηττήθηκε το ‘Μακρόν ή χάος’ – Πρόταση μομφής, ρεκόρ αποχής και μύδροι από τον Γαλλικό Τύπο

“Χαστούκι”, “ταπεινωτική ήττα”, “καταστροφική δοκιμασία”. Αυτά είναι μερικά από τα πρωτοσέλιδα του γαλλικού Τύπου το πρωί της Δευτέρας, με τα οποία περιγράφουν το αποτέλεσμα των βουλευτικών εκλογών και την απογοήτευση στο στρατόπεδο του προέδρου Εμανουέλ Μακρόν, που πλέον πρέπει να μάθει “να συμμαχεί και να συνθέτει”, όπως αναφέρουν τα media της χώρας. Όλα αυτά την ώρα που η αριστερή πολιτική συμμαχία “Νέα Οικολογική και Κοινωνική Λαϊκή Ένωση”, υπό τον Ζαν-Λουκ Μελανσόν, που συνενώνει το μεγαλύτερο μέρος της Αριστεράς και των Οικολόγων στη Γαλλία, καθώς και το κεντροαριστερό Σοσιαλιστικό Κόμμα, ανακοίνωσε πως θα προχωρήσει σε πρόταση μομφής κατά της κυβέρνησης της πρωθυπουργού της Γαλλίας, Ελιζαμπέτ Μπορν, στις 5 Ιουλίου, στη νέα Εθνοσυνέλευση.

Η Liberation αλλά και η Les Echos μιλούν για μια “προσωπική ήττα” του Μακρόν. Η Le Figaro γράφει πως “οι εκλογές αυτές είναι ο ανεστραμμένος καθρέφτης των προεδρικών εκλογών, ο δεύτερος γύρος μοιάζει με δημοψήφισμα κατά του Μακρόν, ένα σκληρό μάθημα για τον αρχηγό του κράτους”.

Η L’Est Républicain αναφέρει πως “η εξουσία του Μακρόν επικυρώθηκε, αλλά τώρα θα πρέπει να συνθέσει”. “Όλες οι πολιτικές δυνάμεις θα πρέπει να λάβουν μέρος σε μια νέα πολιτιστική επανάσταση”, αναφέρει η Latest News from Alsace, ενώ για την Ouest-France, “η χώρα δεν είναι ακυβέρνητη αλλά η εξουσία θα πρέπει να μοιραστεί ξανά. Είναι επιλογή των ψηφοφόρων, που επιβάλλουν, μέσω της κάλπης, μια “βαριά θεραπεία ταπεινότητας” σε επίπεδο ρόλων. Ο Μακρόν θα πρέπει είτε να συμμαχίσει τώρα με τους Ρεπουμπλικανούς και να παρουσιάσει εκ νέου τα σχέδιά του, είτε να καταφύγει ξανά στις κάλπες”.

Η La Voix du Nord αναφέρει πως ο Γάλλος Πρόεδρος θα πρέπει να αλλάξει στάση. “Θα πρέπει να ακούσει πραγματικά τη χώρα και τις ζωντανές δυνάμεις της, να αφήσει χώρο για διαπραγματεύσεις, να σταματήσει να προσπαθεί να θάψει τα προβλήματα και να καλλιεργήσει τη κουλτούρα του συμβιβασμού. “Για να εφαρμόσει τα προγράμματά του, ο Μακρόν θα πρέπει να “τα βρει” με τους Ρεπουμπλικανούς”, αναφέρει και η L’Humanité, δεδομένου ότι δεν θα μπορούσε να συνεργαστεί ούτε με τη Λεπέν ούτε με τον Μελανσόν.

Η Le Figaro το πάει και ένα βήμα πιο μακριά, αναφέροντας πως η ήττα αυτή μπορεί να σηματοδοτεί και εντονότερες φωνές εντός του κόμματός του με στελέχη του να αμφισβητούν την ηγεσία. “Ενδέχεται να μείνει στην ιστορία ως ο ηττημένος θεατής μιας πενταετούς θητείας που πέθανε πριν ξεκινήσει’.

Η Liberation αναφέρεται ακόμη σε μια περίοδο αχαρτογράφητων νερών. “Ο Πρόεδρος δεν έχει δώσει τα καλύτερα δείγματα γραφής σε επίπεδο σύνθεσης και συμβιβασμών, βάσει των όσων έχουμε δει ως τώρα”, αναφέρει η Libe, ενώ σε αυτό συμφωνεί και η La Montagne. “Οι μεταρρυθμίσεις του Μακρόν, φαντάζουν γρίφος”, τονίζει. Ο πολιτικός αναλυτής, Christophe Hérigault, τονίζει από τη δική του μεριά πως “βρισκόμαστε στην αρχή μιας πολιτικής, ακόμη και θεσμικής κρίσης, εάν, για πέντε χρόνια, η κυβέρνηση δεν καταφέρνει να περνά τα νομοσχέδιά της και να επιτύχει πλειοψηφίες των περιστάσεων, ώστε να καρποφορήσουν οι εκλογικές υποσχέσεις του Μακρόν”. Κάτι που θα σημάνει φυσικά, και το πολιτικό του τέλος.

Σχετικά με τους Ρεπουμπλικανούς, σύμφωνα με το L’Obs, είναι οι απρόσμενοι νικητές του δευτέρου γύρου. Κερδίζοντας 74 έδρες έγινε ξαφνικά αναγκαίος συνομιλητής για τον Μακρόν, που συγκέντρωσε μόλις 245 έδρες.

Συμμαχίες και αποχή

Για την ώρα πάντως, και σύμφωνα με τις πρώτες του δηλώσεις, ο ηγέτης των Ρεπουμπλικανών, Κριστιάν Ζακόμπ, ανέφερε πως το κόμμα του θα παραμείνει στην αντιπολίτευση. Υπέρ μιας συνεργασίας, δηλώνει ο Σαρκοζί.

Η δε Λεπέν ονειρεύεται πως μέχρι το 2027 θα καταφέρει να μπει στο Μέγαρο των Ηλυσίων Πεδίων, ενώ και ο Μελανσόν δε δείχνει διατεθειμένος να αποχωρήσει από το πολιτικό προσκήνιο, όπως πριν τις προεδρικές εκλογές είχε αφήσει να εννοηθεί πως θα πράξει λόγω ηλικίας. Σημειώνεται εδώ, πως για τον Μακρόν δεν προβλέπεται τρίτη θητεία από το Σύνταγμα της Γαλλίας. Ελλείψει, μέχρι νεοτέρας, κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας, η παράταξη του Εμανουέλ Μακρόν θα αναζητεί όπως είπε η πρωθυπουργός Ελιζαμπέτ Μπορν “πλειοψηφίες δράσης” επί συγκεκριμένων θεμάτων, ενώ χαρακτήρισε τη περίοδο που ανοίγεται μπροστά, ως “πρωτοφανή” και “πολύ επικίνδυνη”.

Πολιτικοί αναλυτές συζητούν ενδεχόμενα σενάρια, επισημαίνοντας πως αν το θέλει, ο Μακρόν έχει δικαίωμα να προκηρύξει νέες βουλευτικές εκλογές, κάτι που όμως δεν εκτιμάται πως θα μπορούσε να τον ενδυναμώσει. Οι ίδιοι αναλυτές επισημαίνουν πάντως πως ένα από τα μεγαλύτερα highlights της διαδικασίας είναι πως η αποχή έφθασε το 53,77% κάτι που στέλνει ένα σαφές πολιτικό μήνυμα αποδοκιμασίας. Το προηγούμενο ρεκόρ αποχής ήταν το 57,36% που είχε καταγραφεί στον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών του 2017.

Σε κάθε περίπτωση ο Μακρόν πληρώνει το τίμημα του υψηλού κόστους ζωής και τον πληθωρισμό, τη προώθηση της μεταρρύθμισης για το συνταξιοδοτικό, με αύξηση του ορίου από τα 62 στα 65 έτη, αλλά και το αποτέλεσμα της αποτυχίας των μοντέλων ενσωμάτωσης των μεταναστών. Πληρώνει ακόμη και τη “χαλαρή” προεκλογική του καμπάνια, καθώς ίσως κατά τους αναλυτές, να υποτίμησε τους αντιπάλους του ή να βασίστηκε περισσότερο στη λογική “Μακρόν ή χάος”.

Σε περίπτωση που συνεχίσει με κυβέρνηση μειοψηφίας, ο Μακρόν θα αναγκαστεί να υποχωρήσει σε ζητήματα όπως το συνταξιοδοτικό και η φορολογία των επιχειρήσεων. Ήδη πάντως, ο υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας, Μπρουνό Λεμέρ, δήλωσε στο France 2 πως παρότι η χώρα είναι σε “δημοκρατικό σοκ”, θα πρέπει “όλες οι πολιτικές δυνάμεις να δείξουν την υπευθυνότητά τους με φιλοευρωπαική στάση”, έτσι ώστε να βελτιωθεί η οικονομική κατάσταση και η αγοραστική δύναμη, κάτι που σκιαγραφεί εν πολλοίς τις προθέσεις της κυβέρνησης για την επόμενη ημέρα.

Να σημειωθεί εδώ πως η κυβέρνηση Μακρόν έχασε ήδη τρεις υπουργούς, την υπουργό Υγείας, την υπουργό Περιβάλλοντος και την υπουργό Ναυτιλίας, που δεν κατάφεραν να εκλεγούν. Οι υπόλοιποι 12 υπουργοί κέρδισαν τις θέσεις τους.

Πώς ψήφισαν οι Γάλλοι:

“Τα θέματα της ασφάλειας, της Ευρώπης και της κλιματικής αλλαγής θα καθορίσουν ποιους θα προσεγγίσει η προεδρική παράταξη για να σχηματίσει πλειοψηφία” είπε ακόμη ο Λεμέρ, κάτι που δείχνει λίγο πολύ πως ανοίγει ο δρόμος για μια συμμαχία με τους Ρεπουμπλικανούς, η οποία βέβαια θα μπορούσε να είναι βραχύβια. Η δυσκολία για τους Ρεπουμπλικανούς πάντως ως προς το να μπουν σε μια κυβέρνηση συνεργασίας, είναι να αιτιολογήσουν προς το κοινό τους μια τέτοια κίνηση, καθώς ολόκληρη η προεκλογική τους καμπάνια βασίστηκε στην αποδόμηση του Μακρόν πάνω στην οικονομική πολιτική που ακολούθησε. Και στη περίπτωση πάντως κυβέρνησης μειοψηφίας, αναμένεται να είναι ρυθμιστές ως προς την υπερψήφιση των νομοσχεδίων, καθώς πολιτικά είναι πιο κοντά στην ατζέντα του Μακρόν έναντι της Λεπέν και φυσικά του Μελανσόν.

Χρήστος Δεμέτης

πηγή: news247.gr

Print Friendly, PDF & Email