Σε άμεσο κίνδυνο η ελευθερία του Τύπου και στην Ιταλία

Από Alessia Peretti | EurActiv.it | Μεταφρασμένο από Μαριάνθη Πελεκανάκη

Η ιταλική κυβέρνηση προσπαθεί να φιμώσει τη διαφωνία και να αναλάβει τον έλεγχο των δημόσιων μέσων ενημέρωσης, ανέφεραν το European Movement International και πολλές ευρωπαϊκές οργανώσεις σε επιστολή τους προς την αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Věra Jourová, καθώς η ταχεία αντίδραση για την ελευθερία των μέσων ενημέρωσης (MFRR) σήμανε συναγερμό για την πολιτική επιρροή στα μέσα ενημέρωσης της χώρας.

Η επιστολή, η οποία υπογράφεται από το European Movement International (EMI), την ιταλική συνδικαλιστική ένωση δημοσιογράφων FNSI, την Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Δημοσιογράφων (EFJ) και τη Διεθνή Ομοσπονδία Δημοσιογράφων (IFJ), αναφέρεται στις κατηγορίες κατά της κυβέρνησης του πρωθυπουργού Giorgia Meloni σχετικά με την άσκηση αθέμιτης επιρροής στον εθνικό ραδιοτηλεοπτικό φορέα RAI.

«Η ανεξαρτησία των μέσων ενημέρωσης στην Ιταλία έχει δεχθεί σημαντικές πιέσεις. Η κυβέρνηση της Giorgia Meloni ασκεί όλο και περισσότερο την εξουσία της στη RAI», αναφέρεται στην επιστολή που καλεί την Επιτροπή να ξεκινήσει έρευνα για την ελευθερία του Τύπου στην Ιταλία.

Στην Ιταλία, οι δημοσιογράφοι και τα μέσα ενημέρωσης φέρονται να έχουν αντιμετωπίσει συνεχείς επιθέσεις από κυβερνητικούς αξιωματούχους, οι οποίες έχουν καταπνίξει τις αντίθετες φωνές και έχουν υπονομεύσει την ανεξαρτησία των μέσων ενημέρωσης.

Η Επιτροπή θα πρέπει «να διερευνήσει αυτές τις κυβερνητικές προσπάθειες για τον έλεγχο των μέσων ενημέρωσης και της δημόσιας πληροφόρησης, σύμφωνα με τα πρότυπα της Ευρωπαϊκής Πράξης για την Ελευθερία των Μέσων Ενημέρωσης και τις θεμελιώδεις αξίες της ΕΕ», προστίθεται.

Η επιστολή έρχεται μία εβδομάδα μετά την επείγουσα αποστολή της Media Freedom Rapid Response (MFRR) στη Ρώμη για την αξιολόγηση της ελευθερίας του Τύπου ενόψει των ευρωεκλογών.

«Η κατάσταση της ελευθερίας των μέσων ενημέρωσης στην Ιταλία προκαλεί σημαντικές ανησυχίες. Η τάση της πολιτικής παρέμβασης και των στρατηγικών αγωγών υπονομεύει τις δημοκρατικές αρχές και απειλεί την ουσιαστική ανεξαρτησία και τον πλουραλισμό ενός ελεύθερου Τύπου», αναφέρει η έκθεση της MFRR.

Κατά τη διάρκεια της επίσκεψής της στη Ρώμη, η αντιπροσωπεία του MFRR συναντήθηκε με αξιωματούχους από διάφορα θεσμικά όργανα, δημοσιογράφους και συνδικαλιστικές οργανώσεις. Ωστόσο, αρκετά αιτήματα για συνάντηση με κυβερνητικούς αξιωματούχους «απορρίφθηκαν ή αγνοήθηκαν».

Ενώ η πολιτική επιρροή στη RAI δεν είναι κάτι καινούργιο, οι συνεντεύξεις του MFRR με δημοσιογράφους της RAI αποκάλυψαν ένα «πρωτοφανές επίπεδο πίεσης και αυτολογοκρισίας».

Καταδίκασαν επίσης την πιθανή εξαγορά του μεγάλου ειδησεογραφικού πρακτορείου Agi από τον βουλευτή της Λέγκα Antonio Angelucci, ο οποίος είναι ήδη ιδιοκτήτης πολλών διακεκριμένων ιταλικών εφημερίδων.

Η ένωση δήλωσε ότι η εξαγορά αυτή αποτελεί σοβαρή απειλή για τη συντακτική ανεξαρτησία ενός από τα σημαντικότερα ειδησεογραφικά πρακτορεία της Ιταλίας.

«Εάν συγκεκριμενοποιηθεί οποιαδήποτε προσφορά εξαγοράς για το πρακτορείο ειδήσεων AGI, οι ρυθμιστικές αρχές … θα πρέπει να διενεργήσουν μια ενδελεχή και διαφανή αξιολόγηση και να εξετάσουν τον αντίκτυπο στον πλουραλισμό των μέσων ενημέρωσης, τη συντακτική ανεξαρτησία και τη σύγκρουση συμφερόντων».

Στις συστάσεις του, το MFRR καλεί το ιταλικό κοινοβούλιο, μαζί με ανεξάρτητους εμπειρογνώμονες και τις δημοσιογραφικές οργανώσεις, να «δρομολογήσει μια συνολική μεταρρύθμιση της νομοθεσίας που ρυθμίζει τους ιταλικούς δημόσιους ραδιοτηλεοπτικούς φορείς σύμφωνα με το άρθρο 5 της Ευρωπαϊκής Πράξης για την Ελευθερία των Μέσων Ενημέρωσης». Προτρέπει επίσης το ιταλικό κοινοβούλιο να προβεί σε μια συνολική μεταρρύθμιση των νόμων περί δυσφήμισης, ώστε να ευθυγραμμιστούν με τα ευρωπαϊκά και διεθνή πρότυπα για την ελευθερία της έκφρασης.

Print Friendly, PDF & Email