Σάλος με το ναζιστικό παρελθόν του Ολλανδού πρίγκιπα Βερνάρδου

Σάλος στην Ολλανδία με την αποκάλυψη του ναζιστικού παρελθόντος του πρίγκιπα Βερνάρδου, συζύγου της πρώην βασίλισσας Τζουλιάνας και παππού του νυν βασιλιά Γουλιέλμου – Αλέξανδρου.

Οπως έγινε γνωστό, είχε κάρτα μέλους το 1933 στο Εθνικοσοσιαλιστικό Γερμανικό Εργατικό Κόμμα, αν και ο ίδιος μέχρι τον θάνατό του το 2004 διέψευδε όσες φήμες διακινούνταν ότι ήταν μέλος του κόμματος του Αδόλφου Χίτλερ.

Ο νυν βασιλιάς της Ολλανδίας ρωτήθηκε πότε έμαθε για το ναζιστικό παρελθόν του παππού του και απάντησε «Δεν είναι αυτό το θέμα. Το θέμα είναι ότι αποφάσισα να διαθέσω για να δοθεί στη δημοσιότητα ολόκληρο το βασιλικο αρχείο μέχρι τις 6 Σεπτεμβρίου 1948. Συμπεριλαμβανομένων όλων των στοιχείων που ίσως είναι λιγότερο όμορφα. Αλλά αποτελούν μέρος της διάφανης ιστοριογραφίας».

Οι αντιδράσεις των ολλανδών πολιτών είναι ποικίλες μετά την αποκάλυψη ότι ο σύζυγος της πρώην βασίλισσάς τους ήταν μέλος των Ναζι. Άλλοι λένε ότι είναι μια παλιά ιστορία που έχει τελειώσει και καλούν να αφήσουν τον πριγκιπα να αναπαυθεί εν ειρήνη, άλλοι όμως δηλώνουν σοκαρισμένοι και απαιτούν εξηγήσεις.

Το σκάνδαλο αυτό ξεσπάσει σε μια περίοδο που παρατηρείται πτώση της δημοτικότητας της βασιλικής οικογένειας. Μετά την δημοσιοποίηση των βασιλικών αρχείων, το κοινοβούλιο θα μπορούσε να ξεκινήσει έρευνα για το ναζιστικό παρελθόν του πρίγκιπα Βερνάρδου.

Print Friendly, PDF & Email