“Ερωτήσεις για μώλωπες Τι, γιατί και πώς των μώλωπες”

“Πολλά πράγματα μπορούν να προκαλέσουν μώλωπες: μικροτραυματισμοί, πτώσεις, μικρές συγκρούσεις. Ενώ οι μώλωπες μπορεί να βλάψουν, είναι συνήθως αβλαβείς. Αλλά μερικές φορές, μπορεί να είναι σημάδι ενός βαθύτερου προβλήματος.
Εάν χτυπήσετε αρκετά δυνατά μέρος του σώματός σας, μπορείτε να σπάσετε μικροσκοπικά αιμοφόρα αγγεία κάτω από το δέρμα σας. Αλλά αν δεν σπάσεις το δέρμα, το αίμα δεν έχει πού να πάει. Παγιδεύεται κάτω από την επιφάνεια του δέρματος, προκαλώντας μώλωπες.
Όταν παθαίνεις για πρώτη φορά ένα μώλωπα, το πρόσφατα παγιδευμένο αίμα το κάνει να φαίνεται ροζ ή κόκκινο. Τις επόμενες εβδομάδες, το σώμα διασπά φυσικά το αίμα και το απορροφά. Έτσι, καθώς η μελανιά ξεθωριάζει, αλλάζει χρώμα. Αυτό είναι μέρος της κανονικής
διαδικασίας επούλωσης. Ορισμένοι μώλωπες μπορεί να χρειαστούν εβδομάδες ή μήνες για να επουλωθούν.
Τι μπορεί να συμβάλει στον μώλωπα; Μερικοί άνθρωποι μελανιάζουν πιο εύκολα από άλλους, λέει ο Δρ José López, ειδικός στις αιμορραγικές διαταραχές στο Bloodworks Northwest Research Institute. Αυτό μπορεί να επηρεαστεί από πολλά πράγματ συμπεριλαμβανομένων των γονιδίων σας . Άλλοι παράγοντες, όπως η διατροφή, μπορούν επίσης να επηρεάσουν το πόσο εύκολα μώλωπες. Για παράδειγμα, οι ελλείψεις σε βιταμίνη ή Κ μπορεί να σας κάνουν να μελανιάζετε πιο εύκολα.
Μερικοί άνθρωποι μπορεί απλώς να είναι πιο επιρρεπείς στο να προσκρούσουν σε πράγματα. Και το δέρμα γίνεται φυσικά πιο λεπτό και μελανιάζει πιο εύκολα καθώς μεγαλώνετε.
Μπορείτε να λάβετε μέτρα για να κάνετε το σπίτι σας ασφαλέστερο από μικρές προσκρούσεις και πτώσεις. Κρατήστε τους διαδρόμους μακριά από ακαταστασία και έπιπλα. Ο καλός φωτισμός μπορεί επίσης να σας βοηθήσει να αποφύγετε την πρόσκρουση πράγματα.”

“Οι μώλωπες μπορεί να είναι επώδυνες, αλλά συνήθως δεν είναι επικίνδυνες. Εάν ένας μώλωπας πονάει, μπορεί να βοηθήσει ένα παυσίπονο χωρίς ιατρική συνταγή. Αλλά ορισμέν φάρμακα που χρησιμοποιούνται για τη θεραπεία του πόνου, όπως η ασπιρίνη ή η ιβουπροφαίνη, μπορούν πραγματικά να αυξήσουν την τάση για μώλωπες, εξηγεί ο López.
Η τοποθέτηση πάγου στην πληγείσα περιοχή για λίγα λεπτά τη φορά μπορεί να βοηθήσει σ μείωση του οιδήματος. Τυλίξτε τον πάγο σε μια καθαρή πετσέτα για να αποφύγετε τον ερεθισμό του δέρματος.
Εάν παρατηρήσετε μια αλλαγή στο πού ή πόσο συχνά έχετε μώλωπες, σκεφτείτε να μιλήσετ με έναν επαγγελματία υγείας. «Αν οι μώλωπες γίνονται πολύ συνηθισμένοι, εάν δεν προκαλούνται ή εάν υπάρχει αλλαγή στα μοτίβα των μελανιών σας, ελέγξτε το», λέει ο Lóp
Αυτά μπορεί να είναι σημάδια ότι η αιμορραγία συμβαίνει μέσα στο σώμα ενώ δεν θα έπρεπε. Άλλα περιλαμβάνουν ένα εξάνθημα από μικροσκοπικούς μώλωπες, που ονομάζεται πορφύρα. Ή μικροσκοπικές κόκκινες κηλίδες σε μέγεθος ακριβούς σημείου που ονομάζοντ πετέχειες.
Οι υπερβολικοί μώλωπες μπορεί να προκληθούν από πολλά πράγματα. Παραδείγματα περιλαμβάνουν ηπατικά προβλήματα που προκαλούνται από υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ ή ορισμένους τύπους καρκίνου. Μπορεί επίσης να είναι σημάδι ενός σπάνιου προβλήματος όπως μια κληρονομική αιμορραγική διαταραχή. Εάν παρατηρείτε ότι κάποιος έχει μώλωπες τακτικά, μπορεί να υποδηλώνει σοβαρά προβλήματα στο σπίτι του, όπως ενδοοικογενειακή βία.
Τα φάρμακα μπορεί επίσης να είναι αιτία για υπερβολικούς μώλωπες. Σχεδόν κάθε φάρμακ έχει τη δυνατότητα να αλλάξει τον τρόπο που λειτουργούν τα αιμοπετάλια στο σώμα, λέει ο López. Τα αιμοπετάλια είναι μικροσκοπικά κύτταρα σε σχήμα δίσκου που παίζουν σημαντι ρόλο στο να βοηθήσουν στην πήξη του αίματός σας. «Είναι ένα από τα πράγματα που σε εμποδίζουν να αιμορραγείς», λέει ο López. Ενημερώστε τον πάροχο υγειονομικής περίθαλψης εάν παρατηρήσετε μώλωπες αμέσως μετά τη λήψη ενός νέου φαρμάκου.
Οι μώλωπες μπορεί να είναι σημάδι ενός σοβαρού προβλήματος, αλλά στις περισσότερες περιπτώσεις, είναι αβλαβείς. Δείτε το πλαίσιο Wise Choices για ενδείξεις ότι οι μώλωπες μπορεί να πρέπει να ελεγχθούν.”

Print Friendly, PDF & Email