Πυρηνικό πρόγραμμα με αμερικανική τεχνολογία ξεκινά η Βουλγαρία

Από Krassen Nikolov | EURACTIV.bg | Μεταφρασμένο από Μαριάνθη Πελεκανάκη

Η βουλγαρική κυβέρνηση ξεκίνησε την κατασκευή της Μονάδας 7 του πυρηνικού σταθμού του Κοζλοντούι, χρησιμοποιώντας αμερικανική τεχνολογία για πρώτη φορά στην Ευρώπη, και με αρχική κρατική επένδυση 250 εκατομμυρίων ευρώ, σύμφωνα με τον πρωθυπουργό Νικολάι Ντένκοφ.

Η Βουλγαρία θα χρησιμοποιήσει τη νέα τεχνολογία της αμερικανικής πυρηνικής εταιρείας Westinghouse, η οποία ελπίζει να εισέλθει στην αγορά της ΕΕ μέσω του βουλγαρικού έργου.

Αυτή τη στιγμή λειτουργούν μόνο δύο πυρηνικά εργοστάσια στον κόσμο που χρησιμοποιούν την τεχνολογία AP1000 της Westinghouse – το ένα βρίσκεται στην Κίνα και το άλλο στις ΗΠΑ, ενώ ενδιαφέρον έχει εκδηλώσει και η Ουκρανία.

«Η κρατική εταιρεία που είναι υπεύθυνη για το έργο θα λάβει 250 εκατ. ευρώ. Η εταιρεία θα ξεκινήσει διαπραγματεύσεις με τις άλλες εταιρείες που πρέπει να κατασκευάσουν την 7η μονάδα του σταθμού. Η προθεσμία για την ολοκλήρωση του έργου είναι το 2033», δήλωσε ο Ντένκοφ.

Πηγές δήλωσαν στην Euractiv Βουλγαρίας ότι αυτή η προθεσμία για το εργοστάσιο των 1150 μεγαβάτ μπορεί να είναι κάπως αισιόδοξη και πιθανότατα να ολοκληρωθεί το 2035. Ενώ η κυβερνητική συνεισφορά έχει δημοσιοποιηθεί, δεν υπάρχουν τρέχουσες πληροφορίες σχετικά με τη συνολική αξία της ολοκληρωμένης μονάδας.

Το επόμενο βήμα της διαδικασίας είναι ο υπουργός Ενέργειας Ρούμεν Ράντεφ να προβεί στις απαραίτητες ενέργειες για τη διαφανή επιλογή αναδόχου για το σχεδιασμό, την κατασκευή και τη θέση σε λειτουργία της νέας μονάδας παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας.

Αυτή τη στιγμή, o ατμοηλεκτρικός σταθμός (ΑΗΣ) στην πόλη Κοζλοντούι του ποταμού Δούναβη βασίζεται σε δύο σοβιετικούς πυρηνικούς αντιδραστήρες, οι οποίοι στο μέλλον θα χρησιμοποιούν αμερικανικά και γαλλικά πυρηνικά καύσιμα.

Παράλληλα, η βουλγαρική κυβέρνηση θα ξεκινήσει τις προετοιμασίες για την κατασκευή του 8ου αντιδραστήρα του ατμοηλεκτρικού σταθμού Κοζλοντούι με την ίδια τεχνολογία AP1000. Σύμφωνα με το σχέδιο, οι δραστηριότητες κατασκευής των δύο νέων μονάδων θα πρέπει να διεξάγονται παράλληλα και η δεύτερη θα πρέπει να ολοκληρωθεί εντός δύο έως τριών ετών μετά την πρώτη.

Ο Ντένκοφ χαρακτήρισε την απόφαση της κυβέρνησης ως μία από τις σημαντικότερες που θα λάβει το υπουργικό συμβούλιο κατά τη διάρκεια της θητείας του.

«Η συνολική ισχύς των μελλοντικών μονάδων 7 και 8 είναι 2300 MW, με την οποία υπερβαίνουν σημαντικά την ισχύ των 1760 MW των κλειστών μονάδων 1,2,3,4 του σταθμού Κοζλοντούι», σχολίασε ο Ντένκοφ.

Είπε επίσης ότι η τεχνολογία που επέλεξε η Βουλγαρία για τους αντιδραστήρες αυτούς είναι μοναδική: «Επιτρέπει σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα την αλλαγή της ισχύος των αντιδραστήρων, γεγονός εξαιρετικά σημαντικό για τη σταθερή διαχείριση του ενεργειακού συστήματος».

Η δυνατότητα ταχείας μείωσης και αύξησης της ισχύος των πυρηνικών μονάδων είναι ζωτικής σημασίας, ώστε να μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως βασικές δυναμικότητες, συμπληρωματικά στις ανανεώσιμες πηγές ηλεκτρικής ενέργειας υπό τους όρους της Πράσινης Συμφωνίας, έμαθε η Euractiv Βουλγαρίας.

«Η κατασκευή νέων εγκαταστάσεων στον πυρηνικό σταθμό του Κοζλοντούι είναι κατάλληλη δεδομένης της εξαιρετικής διαθέσιμης υποδομής για τη διαχείριση ραδιενεργών αποβλήτων, τη φυσική προστασία, τη ραδιο-οικολογική παρακολούθηση και την αντιμετώπιση έκτακτης ανάγκης. Ο χώρος διαθέτει επίσης ελεύθερη χωρητικότητα για τη σύνδεση νέας ισχύος και εκπαιδευμένο προσωπικό υψηλής εξειδίκευσης», ανακοίνωσε η υπηρεσία Τύπου της βουλγαρικής κυβέρνησης.

Τον Ιούλιο, μετά από συνάντηση με τον Έλληνα πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, ο Ντένκοφ ανακοίνωσε ότι η Ελλάδα επιβεβαίωσε το ενδιαφέρον της να επενδύσει στην κατασκευή νέων αντιδραστήρων στον ΑΗΣ Κοζλοντούι, με εναλλακτική επιλογή τη σύναψη σύμβασης 20ετούς διάρκειας για την αγορά της παραγόμενης ηλεκτρικής ενέργειας.

Παράλληλα, ο πρόεδρος της Βουλγαρίας Ρούμεν Ράντεφ επέκρινε την κυβέρνηση για την απόφαση σχετικά με τις νέες πυρηνικές εγκαταστάσεις. «Προφανώς, ο ΑΗΣ θα κατασκευαστεί όπως οι βουλγαρικοί αυτοκινητόδρομοι – στο σκοτάδι», σχολίασε.

Print Friendly, PDF & Email