Πυρετός πολέμου: Γιατί η Κίνα πρέπει να προετοιμαστεί για το χειρότερο
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΠΑΛΛΑΣ ΒΑΓΓΕΛΗΣ – ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ
Η Ουάσιγκτον τοποθετεί τα περιουσιακά της στοιχεία σε σημεία ασφυξίας σε όλη την Κεντρική Ασία για να μπλοκάρει κρίσιμους σιδηροδρομικούς διαδρόμους που συνδέουν το Πεκίνο με την Ευρώπη. Είναι μέρος ενός σχεδίου των ΗΠΑ να απομονώσουν την Κίνα από τις δυτικές αγορές μετά το ξέσπασμα των εχθροπραξιών στην Ταϊβάν.
Η καταστροφή του Nordstream είναι το κλειδί για να κατανοήσουμε πώς η Ουάσιγκτον σχεδιάζει να αντιμετωπίσει την Κίνα. Ο αγωγός διέγραψε ουσιαστικά τα γεωγραφικά σύνορα μεταξύ Ρωσίας και Γερμανίας δημιουργώντας μια de facto ζώνη ελεύθερου εμπορίου που εκτείνεται στις ηπείρους και αύξησε την ευημερία και των δύο εμπορικών εταίρων. Η συμφωνία προέβλεπε μια πολύ μεγαλύτερη περιοχή κοινών που θα εκτεινόταν από τη «Λισαβόνα έως το Βλαδιβοστόκ», στην πραγματικότητα, αυτός ήταν ο ρητός στόχος του Βλαντιμίρ Πούτιν . Η Ουάσιγκτον το είδε αυτό ως απειλή για την περιφερειακή της ηγεμονία και έμελλε να καταστρέψει τη συνεργασία και τον αγωγό. Όπως είχαμε επισημάνει σε παλαιότερο άρθρο:
Σε έναν κόσμο όπου η Γερμανία και η Ρωσία είναι φίλοι και εμπορικοί εταίροι, δεν υπάρχει ανάγκη για στρατιωτικές βάσεις των ΗΠΑ, δεν χρειάζονται ακριβά όπλα και πυραυλικά συστήματα κατασκευής των ΗΠΑ, ούτε ανάγκη για ΝΑΤΟ. Επίσης, δεν χρειάζεται να συνάπτετε ενεργειακές συμφωνίες σε Δολάρια ΗΠΑ ή να αποθηκεύετε ομόλογα των ΗΠΑ για να εξισορροπήσετε τους λογαριασμούς. Οι συναλλαγές μεταξύ επιχειρηματικών εταίρων μπορούν να διεξάγονται στα δικά τους νομίσματα, γεγονός που αναπόφευκτα θα επισπεύσει μια απότομη πτώση της αξίας του δολαρίου και μια δραματική αλλαγή της οικονομικής ισχύος. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο η κυβέρνηση Μπάιντεν αποφάσισε να καταστρέψει το Nordstream, επειδή το Nordstream ήταν η κύρια αρτηρία που συνέδεε τις δύο ηπείρους μαζί σε μια αμοιβαία επωφελή σχέση που λειτουργούσε ανεξάρτητα από τις Ηνωμένες Πολιτείες. Έτσι, το Nordstream ήταν μια σαφής απειλή για τον μονοπολικό κόσμο και την «τάξη που βασίζεται σε κανόνες».
Κατώτατη γραμμή: Το Nordstream έπρεπε να καταστραφεί.
Το ερώτημα είναι: Τι μας λέει το περιστατικό του Nordstream για τα σχέδια της Ουάσιγκτον για την Κίνα;
Αυτό που δείξαμε είναι ότι η Ουάσιγκτον είναι έτοιμη να αναλάβει ριζική δράση για να υπερασπιστεί την ηγεμονία της στην Ευρώπη. Αλλά, φυσικά, η Γερμανία δεν ήταν το μόνο θύμα της επίθεσης του Μπάιντεν. Ήταν επίσης ένα πλήγμα για τη Ρωσία, η οποία όχι μόνο υπέστη σοβαρές οικονομικές απώλειες, αλλά ουσιαστικά αποκλείστηκε από τις δυτικές αγορές. Η Ρωσία ήταν σαφώς ο σημαντικότερος από τους δύο στόχους, επειδή ήταν η Ρωσία που αμφισβήτησε το κεντρικό δόγμα της εξωτερικής πολιτικής των ΗΠΑ, που είναι «να αποτρέψει την επανεμφάνιση ενός νέου αντιπάλου, είτε στο έδαφος της πρώην Σοβιετικής Ένωσης είτε αλλού. που αποτελεί απειλή με την τάξη που αποτελούσε παλαιότερα η Σοβιετική Ένωση».
Το παραπάνω απόσπασμα είναι απόσπασμα από το Δόγμα Wolfowitz που έχει εμφανιστεί σε πολλά έγγραφα εξωτερικής πολιτικής, συμπεριλαμβανομένης της Στρατηγικής Εθνικής Ασφάλειας 2022 του Προέδρου Μπάιντεν. Οι λέξεις έχουν τροποποιηθεί ελαφρώς σε νεότερες επαναλήψεις, αλλά το νόημα παραμένει το ίδιο. Οι ΗΠΑ πρόκειται να αποτρέψουν οποιαδήποτε «εχθρική δύναμη από το να κυριαρχήσει σε μια περιοχή της οποίας οι πόροι, υπό ενοποιημένο έλεγχο, θα ήταν επαρκείς για τη δημιουργία παγκόσμιας ισχύος».Στην πράξη, αυτό σημαίνει ότι η Ρωσία δεν μπορεί να συμμετέχει σε εμπορικές δραστηριότητες με τους γείτονές της, εάν οι δραστηριότητες αυτές θεωρηθεί ότι αποτελούν απειλή για την περιφερειακή υπεροχή των ΗΠΑ. Στην περίπτωση του Nordstream, η κυβέρνηση Μπάιντεν ήταν ξεκάθαρη ότι πίστευε ότι ο αγωγός ήταν πρόβλημα. παραδέχτηκαν μάλιστα τόσα. Και ο μόνος αξιόπιστος τρόπος για να εξαλειφθεί το πρόβλημα, ήταν να το ανατινάξεις. Αυτή είναι η λογική που επιτάχυνε το σαμποτάζ του Nordstream.
Αλλά τι μας λέει αυτό για την «πολιτική της Ουάσιγκτον για την Κίνα»;
Μας λέει ότι οι ισχυροί μεσίτες των ΗΠΑ θα εντοπίσουν τις αναδυόμενες απειλές στην Κεντρική Ασία και στη συνέχεια θα αφαιρέσουν αυτές τις απειλές με γάντζο ή απατεώνα. Και, ενώ η Κίνα δεν έχει μεγάλες προμήθειες φυσικού αερίου και πετρελαίου για να πουλήσει στην Ευρώπη, δημιουργεί ένα τεράστιο δίκτυο εμπορευματικών διαδρόμων Κίνας-Ευρώπης που έχουν ενσωματώσει οικονομικά την ευρασιατική ξηρά ενώ συνδέονται με μεγάλες πρωτεύουσες σε όλη την ΕΕ. Αυτός ο εκτεταμένος ιστός αράχνης της νέας διαδρομής έχει φέρει το Πεκίνο σε αποφασιστικό πλεονέκτημα έναντι των ΗΠΑ στον τοπικό ανταγωνισμό και ενισχύει γρήγορα τη θέση του ως περιφερειακού ηγεμόνα. Για άλλη μια φορά, πρέπει να θυμόμαστε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι πλήρως δεσμευμένες να αποτρέψουν την επανεμφάνιση ενός αντιπάλου στην περιοχή που θεωρούν ζωτικής σημασίας για την εθνική τους ασφάλεια, δηλαδή την Κεντρική Ασία. Και ακόμη,Το ταχέως αναπτυσσόμενο σιδηροδρομικό σύστημα εμπορευματικών μεταφορών της Κίνας δημιουργεί ακριβώς έναν τέτοιο αντίπαλο. Ρίξε μια ματιά:
Εμπορευματικό τρένο Κίνας-Ευρώπης (CEFT)
Ένας κρίσιμος προάγγελος της Πρωτοβουλίας Belt and Road (BRI) και αναμφισβήτητα το πιο σημαντικό έργο της, το Εμπορευματικό Τρένο Κίνας-Ευρώπης (CEFT) έχει ήδη διανύσει την πρώτη δεκαετία του 2011-21. Με 82 δρομολόγια που συνδέουν επί του παρόντος σχεδόν 100 κινεζικές πόλεις με περίπου 200 πόλεις σε 24 ευρωπαϊκές χώρες και περισσότερες από δώδεκα χώρες της Κεντρικής, Ανατολικής και Νοτιοανατολικής Ασίας, το CEFT έχει σχηματίσει ένα τεράστιο διηπειρωτικό σύστημα εμπορευματικών μεταφορών που εκτείνεται και στα δύο άκρα της Ευρασίας. Ενώ μόνο 17 εμπορευματικά τρένα έτρεξαν από την Κίνα προς την Ευρώπη το έτος έναρξης της CEFT, το 2011, 60.000 τρένα σωρευτικά θα έχουν διασχίσει την ευρασιατική ξηρά και τα θαλάσσια περιθώρια της έως τις 16 Οκτωβρίου 2022…. Η Εμπορευματική Υποδομή της Ευρασίας εναντίον του Πόλεμου της Ρωσίας στην Ουκρανία , Παγκόσμιες Υποθέσεις
Κάθε σύστημα μεταφοράς μεγάλης κλίμακας χρειάζεται πολύ χρόνο για να αναπτυχθεί και να ωριμάσει. Το CEFT μπορεί να αποτελεί εξαίρεση καθώς έχει επεκταθεί γρήγορα και εκτενώς μέσα σε μια δεκαετία, από μερικά σημεία στο αναμφισβήτητα μεγαλύτερο δίκτυο logistics στον κόσμο που συνδέει εκατοντάδες πόλεις σε όλη την τεράστια ήπειρο της Ευρασίας, ως το πιο εξέχον εμβληματικό έργο της Ζώνης της Κίνας και Road Initiative (BRI), που ξεκίνησε το 2013….
Καθώς το CEFT διανύει τη δεύτερη δεκαετία του, έχει ήδη στείλει περίπου 60.000 τρένα σωρευτικά μεταξύ Ευρώπης, Κίνας και τμημάτων της Ανατολικής Ασίας και της Νοτιοανατολικής Ασίας έως τον Οκτώβριο του 2022. Κάθε μέρα, περίπου 40 εμπορευματικά τρένα που μεταφέρουν εκατοντάδες εμπορευματοκιβώτια και άλλες μορφές Οι αποστολές φορτίου εκτελούνται ανατολικά και δυτικά σε όλη την Ευρασία, με εκτεταμένες σιδηροδρομικές θαλάσσιες μεταφορές και σιδηροδρομικές θαλάσσιες μεταφορές μέσω της Κασπίας, της Μαύρης και της Μεσογείου και κατά μήκος των ποταμών Ρήνου και Γιανγκτσέ. Η σύνδεση συναντά την αναταραχή: Η εμπορευματική αμαξοστοιχία Κίνας-Ευρώπης και ο πόλεμος στην Ουκρανία, Η Ευρωπαϊκή Οικονομική Ανασκόπηση
Έτσι, ενώ οι Ηνωμένες Πολιτείες διεξήγαγαν τους πολέμους τους στη Μέση Ανατολή και την Κεντρική Ασία, η Κίνα άνοιγε έναν υπερσύγχρονο σιδηροδρομικό διάδρομο που μείωσε τις αποστάσεις μεταξύ των πρωτευουσών, μείωσε τη συνολική τιμή των βιομηχανικών προϊόντων, αύξησε το τα κέρδη των εμπορικών της εταίρων και η οικοδόμηση καλής θέλησης μεταξύ των γειτόνων της. Και, ναι, τα εμπορευματικά τρένα είναι μια τεχνολογία αιώνων, αλλά -όπως είδαμε- αυτή η παλιά τεχνολογία μπορεί να επηρεάσει δραματικά την οικονομική ανάπτυξη όταν χρησιμοποιείται σωστά. Το πιο σημαντικό, μπορεί να επηρεάσει σημαντικά την κατανομή της παγκόσμιας ισχύος που αποτελεί σοβαρή απειλή για την υπάρχουσα τάξη πραγμάτων. Και αυτός είναι ο λόγος που η Ουάσιγκτον ανησυχεί τόσο πολύ.
Το ένα γράφημα που εξηγεί τα πάντα. Περιέχει την Κίνα. «Η ανθρωπότητα εμπλέκεται σε έναν Τρίτο Παγκόσμιο Πόλεμο»
Λοιπόν, τι μπορούμε να περιμένουμε από την κυβέρνηση Μπάιντεν; Σίγουρα, δεν πρόκειται να κυλήσουν και να παίξουν νεκροί. Πρέπει να υπάρξει ένα σχέδιο για την αντιμετώπιση της ταχείας εξαγοράς της Ασίας από την Κίνα και της εντυπωσιακής διείσδυσής της στην ευρωπαϊκή αγορά, αλλά τι είναι αυτό; Αυτό είναι από το Politico:
Ο πόλεμος της Ρωσίας στην Ουκρανία εκτροχιάζει το εμβληματικό έργο του Πεκίνου Νέος Δρόμος του Μεταξιού. Η στρατηγική υποδομής στοχεύει στην προώθηση εμπορευματικών τρένων που εκτελούν δρομολόγια από την Κίνα, τη Ρωσία και στη συνέχεια μέσω της Ουκρανίας ή της Λευκορωσίας προς την Ευρωπαϊκή Ένωση. Τώρα η Ουκρανία βρίσκεται σε έναν αιματηρό πόλεμο, ενώ η Λευκορωσία και η Ρωσία έχουν πληγεί σκληρά με κυρώσεις.
«Ο πόλεμος της Ουκρανίας έχει ολοκληρώσει πλήρως το φαινόμενο των σιδηροδρομικών εξπρές Κίνας-Ευρώπης προς το παρόν», δήλωσε ο Jacob Mardell, αναλυτής που επικεντρώνεται στο μεγάλο σχέδιο υποδομών της Κίνας, γνωστό ως Belt and Road Initiative, για το Mercator Institute for China Studies.
Η επιβράδυνση της ανάπτυξης οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στο ότι οι έμποροι δεν θέλουν πλέον τα εμπορεύματά τους να περνούν από τη Ρωσία μέσω της βόρειας διαδρομής του Δρόμου του Μεταξιού, μήπως αντιμετωπίσουν νομικά προβλήματα. Οι Ρωσικοί Σιδηρόδρομοι υπόκεινται σε οικονομικές κυρώσεις της ΕΕ και των ΗΠΑ και είναι δύσκολο να ασφαλιστούν προϊόντα που μεταφέρονται μέσω της Ρωσίας λόγω του «ψυχρού αποτελέσματος» του πολέμου και των κυρώσεων, σύμφωνα με τον Kristian Schmidt, ο οποίος ηγείται της πολιτικής χερσαίων μεταφορών στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Αλλά υπάρχει μια εναλλακτική σιδηροδρομική γραμμή που συνδέει την Κίνα με την Ευρώπη που παρακάμπτει τη Ρωσία: Ένας διάδρομος που εκτείνεται νότια της Ρωσίας, από την Κίνα στο Καζακστάν, διασχίζει την Κασπία Θάλασσα και στη συνέχεια μέσω του Αζερμπαϊτζάν και της Γεωργίας, γνωστός ως Μέσος Διάδρομος… .
Τον Μάιο, η Maersk ανακοίνωσε ότι λανσάρει νέες υπηρεσίες στο Middle Corridor. Ο δανικός κολοσσός εφοδιαστικής, ο οποίος έχει σταματήσει τις εμπορευματικές υπηρεσίες μέσω της Ρωσίας, στέλνει τώρα εμπορεύματα σιδηροδρομικώς από την Κίνα, μέσω του Καζακστάν, στη συνέχεια μέσω της Κασπίας Θάλασσας στο Αζερμπαϊτζάν και στη συνέχεια στο γεωργιανό λιμάνι Πότι στη Μαύρη Θάλασσα. Από εκεί, το φορτίο φορτώνεται στο δίκτυο τροφοδοτικών πλοίων της που μπορούν να το μεταφέρουν στην Κωνστάντζα στη Ρουμανία….
Ο Μεσαίος Διάδρομος είναι πλέον «η μόνη πραγματική εναλλακτική λύση» στη διαδρομή που διασχίζει τη Ρωσία, δήλωσε ο επικεφαλής της DG MOVE Henrik Hololei σε εκδήλωση τον Ιούνιο. Ο πόλεμος στην Ουκρανία κλονίζει το σιδηροδρομικό εξπρές Κίνας-Ευρώπης , Politico
Ας δούμε αν το κατάλαβα σωστά: Ένα σημαντικό μέρος των εμπορευματικών μεταφορών της Κίνας (κατά μήκος του βόρειου διαδρόμου) έχει μπλοκαριστεί λόγω κυρώσεων (στη Ρωσία). Έτσι, η μόνη βιώσιμη εναλλακτική λύση είναι ο «Μεσαίος Διάδρομος» .. «διασχίζοντας την Κασπία Θάλασσα προς το Αζερμπαϊτζάν» που αυτή τη στιγμή βιώνει μια έξαρση της βίας μεταξύ του Αζερμπαϊτζάν και της Αρμενίας . Ακόμη πιο ύποπτο είναι το γεγονός ότι στις 25 Σεπτεμβρίου, η σκληροπυρηνική νεοσυντηρητής Σαμάνθα Πάουερ επισκέφτηκε απροσδόκητα το Ερεβάν , την πρωτεύουσα της Αρμενίας, και έκανε μια δήλωση στην οποία τόνισε ότι οι κυβερνήσεις Μπάιντεν υποστηρίζουν τη χώρα. Δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι κάλεσε επίσης για μια «διεθνή παρουσία» στο έδαφοςγεγονός που υποδηλώνει μια προθυμία εκ μέρους των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ να εμπλακούν σε μια ακόμη εξωτερική εδαφική διαμάχη. Τσέκαρέ το:
Η Samantha Power, διαχειριστής του Οργανισμού των Ηνωμένων Πολιτειών για τη Διεθνή Ανάπτυξη, δήλωσε στο Ερεβάν τη Δευτέρα ότι πρέπει να υπάρχει διεθνής παρουσία στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ για να αξιολογηθεί εάν το Αζερμπαϊτζάν εφαρμόζει τις δεσμεύσεις του…
«Όλα τα μέρη πρέπει να επιτρέψουν μια διεθνή ανθρωπιστική αξιολόγηση και ανθρωπιστική παρουσία να είναι εκεί, για να διαπιστωθεί εάν το Αζερμπαϊτζάν εκπληρώνει τις δεσμεύσεις του και να μπορούν αυτοί οι οργανισμοί να αναφέρουν στη διεθνή κοινότητα», πρόσθεσε .
Ο Πάουερ έφτασε στην Αρμενία μαζί με τον υφυπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Γιούρι Κιμ σε αποστολή τη Δευτέρα για να «παραδώσει ένα μήνυμα από τον Πρόεδρο Μπάιντεν», είπε, προσθέτοντας ότι παρουσίασε μια επιστολή από τον Πρόεδρο των ΗΠΑ στον Πρωθυπουργό Νικόλ Πασινιάν όταν οι δύο συναντήθηκαν νωρίτερα στο ημέρα. Κορυφαίος επίσημος των ΗΠΑ καλεί για διεθνή παρουσία στο Artsakh, Asbarez
Ο βετεράνος γεωπολιτικός αναλυτής Πέπε Εσκομπάρ το συνόψισε ως εξής:
Οι σχέσεις με τη Μόσχα επιδεινώνονται γρήγορα. Το Ερεβάν – ένας χυμώδης στρατηγικός στόχος – καταλαμβάνεται από τον Ηγεμόνα (Ουάσιγκτον) και τους υποτελείς του. Δεν είναι τυχαίο που το Ερεβάν φιλοξενεί τη δεύτερη μεγαλύτερη αμερικανική πρεσβεία στον κόσμο.
Οπότε μόνο ένα πράγμα είναι σίγουρο: η Υπερκαύκασος θα συνεχίσει να καίγεται….
Είμαστε πεπεισμένοι ότι η αρμενική ηγεσία κάνει ένα τεράστιο λάθος επιχειρώντας σκόπιμα να κόψει τους πολύπλευρους και αιωνόβιους δεσμούς της Αρμενίας με τη Ρωσία, καθιστώντας τη χώρα όμηρο των δυτικών γεωπολιτικών παιχνιδιών. Είμαστε βέβαιοι ότι η συντριπτική πλειοψηφία του αρμενικού πληθυσμού το αντιλαμβάνεται επίσης». Το Ναγκόρνο-Καραμπάχ δεν είναι πια, Πέπε Εσκομπάρ, Στρατηγικός Πολιτισμός
Τι σημαίνουν όλα αυτά;
Σημαίνει ότι οι ΗΠΑ έχουν ήδη επιλέξει πλευρές σε μια περίπλοκη, περιφερειακή διαμάχη, επειδή θέλουν να αφήσουν τις ρίζες τους στο θέατρο της Κεντρικής Ασίας. Σημαίνει επίσης ότι οι ΗΠΑ θέλουν μάχιμα στρατεύματα να αναπτυχθούν σε μια περιοχή που μπορεί να χρησιμεύσει ως σημείο ασφυξίας για τη μεταφορά εμπορευμάτων της Κίνας προς την Ευρώπη. Για άλλη μια φορά, οι ΗΠΑ δεν μπορούν να επικρατήσουν στον πόλεμό τους εναντίον της Κίνας, εκτός εάν είναι σε θέση να αποδυναμώσουν την Κίνα μέσω κυρώσεων, απομόνωσης και ίσως στρατιωτικής αντιπαράθεσης. Αυτός είναι ο τρόπος με τον οποίο οι ΗΠΑ προσεγγίζουν συνήθως αυτά τα θέματα. (RE: Κούβα, Ιράν, Βενεζουέλα, Βόρεια Κορέα) Η Ουάσιγκτον τοποθετείται είτε να μπλοκάρει είτε να σαμποτάρει τις εμπορικές ροές της Κίνας προς την Ευρώπη, όπως ακριβώς σαμποτάρει τη ροή ρωσικού φυσικού αερίου προς την Ευρώπη. Είναι η ίδια πολιτική.
Και, αυτό είναι απλώς «για αρχή», γιατί ο απώτερος στόχος της πολιτικής είναι να «αποσυνδεθεί» πλήρως από την Κίνα, κάτι που θα έχει καταστροφικές επιπτώσεις στην παγκόσμια οικονομία, αλλά (υποτίθεται) θα διατηρήσει την πρωτοκαθεδρία των δυτικών ελίτ και των εξυψωμένων τους». τάξη βασισμένη σε κανόνες». Αυτό είναι ένα απόσπασμα από ένα άρθρο στο Freight Ways:
Το 2022, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Εμπορίου (ΠΟΕ) προειδοποίησε για ένα χειρότερο σενάριο που ονόμασε «μακροπρόθεσμη αποσύνδεση» που συνεπαγόταν τη «διάσπαση της παγκόσμιας οικονομίας σε δύο ξεχωριστά μπλοκ».
Η γεωπολιτική χωρίζει τα παγκόσμια ναυτιλιακά συστήματα στα δύο, με τις ΗΠΑ και την ΕΕ να ηγούνται από τη μία πλευρά και την Κίνα και τη Ρωσία να ηγούνται της άλλης, και ορισμένες χώρες να προσπαθούν να παραμείνουν στη μέση, να παίζουν και τις δύο πλευρές και να έχουν τις επιλογές τους ανοιχτές….
Η γεωπολιτική έχει επίσης προκαλέσει διχασμό στον στόλο των δεξαμενόπλοιων , μια φυσική εκδήλωση του σεναρίου αποσύνδεσης που ορίστηκε από τον ΠΟΕ….. Η διάσπαση του στόλου που παρατηρείται στη ναυτιλία δεξαμενόπλοιων είναι επίσης εμφανής, αν και σε πολύ μικρότερο βαθμό, στη ναυτιλία εμπορευματοκιβωτίων…
«Πώς παίρνετε το ποσοστό του παγκόσμιου εμπορίου που διακινείται μέσω της Θάλασσας της Νότιας Κίνας σήμερα και λέτε, «Εντάξει, απλώς θα το σταματήσουμε επειδή υπάρχει ζωντανός πόλεμος;» είπε ο Paul Bingham, διευθυντής συμβούλων μεταφορών στην S&P Global, σε μια συνέντευξη στην FreightWaves πέρυσι.
Η Αμερική παραμένει εξαιρετικά εξαρτημένη από τις εισαγωγές με εμπορευματοκιβώτια από την Κίνα . Τα στοιχεία των τελωνείων των ΗΠΑ δείχνουν ότι οι εισαγωγές από την Κίνα αντιπροσώπευαν το 30% των συνολικών εισαγωγών των ΗΠΑ το 2022.
…. Προσθέστε τα όλα και φαίνεται ότι οι ροές φορτίου και οι στόλοι ναυτιλίας βρίσκονται σε τροχιά κατακερματισμού . Όπως προειδοποίησε ο ΠΟΕ στη νέα του προοπτική του παγκόσμιου εμπορίου, που κυκλοφόρησε την Τετάρτη, «Ο κατακερματισμός… παραμένει μια σημαντική απειλή, η οποία θα μπορούσε να εμποδίσει την οικονομική ανάπτυξη και να μειώσει το βιοτικό επίπεδο μακροπρόθεσμα».
Κίνα-Ρωσία εναντίον ΗΠΑ-ΕΕ: Πώς η παγκόσμια ναυτιλία χωρίζεται σιγά-σιγά στα δύο , Freight Waves
Αυτό το απόσπασμα θα πρέπει να δώσει στους αναγνώστες μια καλή ιδέα για το τι να περιμένουν στο μέλλον όταν οι ΗΠΑ προκαλέσουν πόλεμο στην Ταϊβάν όπως έκαναν στην Ουκρανία. Τα αρνητικά αποτελέσματα δεν θα είναι μια ελαφρά άνοδος του πληθωρισμού συνοδευόμενη από μέτρια υψηλότερα επιτόκια, αλλά μια πολύ επιταχυνόμενη παγκόσμια επανευθυγράμμιση μακριά από τις Ηνωμένες Πολιτείες ακολουθούμενη από κατάρρευση των αγορών μετοχών, απώλεια του αποθεματικού νομίσματος, σοβαρή και παρατεταμένη οικονομική ύφεση, και μια καταστροφική βουτιά στο βιοτικό επίπεδο .
Οι αναγνώστες που παρακολουθούν στενά τις ειδήσεις για την Κίνα, γνωρίζουν ότι οι ελίτ ισχυροί μεσίτες στη Δύση έχουν ήδη αποφασίσει ότι ο μόνος τρόπος για να διατηρήσουν την κυριαρχία τους στην παγκόσμια δύναμη είναι να ωθήσουν την Κίνα να επιτεθεί στην Ταϊβάν, ώστε να μπορέσει να εφαρμόσει τα πιο ριψοκίνδυνα στοιχεία της στρατηγικής τους.
Και ποια είναι τα πιο ριψοκίνδυνα στοιχεία της στρατηγικής τους;
Για να αποτρέψει την Κίνα από την πρόσβαση στις δυτικές αγορές ή τις συναλλαγές σε δυτικά νομίσματα. Να δεσμεύσει τα συναλλαγματικά αποθέματα της Κίνας και να παγώσει τους λογαριασμούς της σε ξένες κεντρικές τράπεζες. Να απαγορεύσει όλες τις ξένες επενδύσεις και να εμποδίσει την πρόσβαση της Κίνας σε μετρητά. Για τη δημιουργία σημείων πνιγμού στη Θάλασσα της Νότιας Κίνας, στα στενά της Ταϊβάν και στην Κεντρική Ασία, όλα αυτά θα χρησιμοποιηθούν για να σταματήσουν τη ροή βιομηχανικών προϊόντων προς τους εμπορικούς εταίρους της Κίνας. Και, τέλος, μπλοκάρει όλες τις αποστολές πετρελαίου από τη Μέση Ανατολή στην Κίνα. Ρίξε μια ματιά:
Ως κυρίαρχη δύναμη στη Μέση Ανατολή, οι Ηνωμένες Πολιτείες διατηρούν μεγάλη μόχλευση έναντι της Κίνας, η οποία εξαρτάται από την περιοχή για τις ενεργειακές της ανάγκες. Σε περίπτωση σύγκρουσης μεταξύ Κίνας και Ηνωμένων Πολιτειών, η Κεντρική Διοίκηση των ΗΠΑ (CENTCOM) θα μπορούσε να κατευθύνει τις αμερικανικές στρατιωτικές δυνάμεις να μπλοκάρουν τις αποστολές ενέργειας στην Κίνα, εμποδίζοντας έτσι τη χώρα να έχει πρόσβαση σε πόρους για να τροφοδοτήσει την οικονομία και τις στρατιωτικές της δυνάμεις. ..
Υπάρχουν πολλά θαλάσσια σημεία τσοκ διαμετακόμισης πετρελαίου στην περιοχή, συμπεριλαμβανομένης της διώρυγας του Σουέζ, του Μπαμπ αλ-Μαντάμπ και του στενού του Ορμούζ. Οποιαδήποτε διακοπή σε αυτά τα σημεία πνιγμού θα μπορούσε να επηρεάσει σημαντικά τις χώρες που εξαρτώνται από το πετρέλαιο της περιοχής….
«Το εβδομήντα δύο τοις εκατό του συνόλου του κινεζικού πετρελαίου εισάγεται», εξήγησε ο Kurilla. «Αυτό μπορεί να τους κάνει ευάλωτους»…. .
Μεταξύ των εισαγωγών πετρελαίου της Κίνας, περίπου οι μισές προέρχονται από τη Μέση Ανατολή. Για αρκετό καιρό, η Σαουδική Αραβία ήταν η μεγαλύτερη πηγή εισαγωγών πετρελαίου της Κίνας, για να ξεπεράσει πρόσφατα η Ρωσία….
Κατά τη διάρκεια προηγούμενων εποχών ανταγωνισμού μεγάλων δυνάμεων, οι Ηνωμένες Πολιτείες ήταν πρόθυμες να κινηθούν ενάντια σε αντιπάλους που εξαρτώνται από το πετρέλαιο. Ένα προηγούμενο για την τρέχουσα κατάσταση είναι η δράση των ΗΠΑ κατά της Ιαπωνίας τους μήνες πριν από την είσοδο των ΗΠΑ στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Μήνες πριν η Ιαπωνία ξεκινήσει την επίθεσή της κατά των Ηνωμένων Πολιτειών στο Περλ Χάρμπορ, οι Ηνωμένες Πολιτείες διέκοψαν τις εξαγωγές πετρελαίου στην Ιαπωνία, θέτοντας σε κίνδυνο την οικονομία και τη στρατιωτική ισχύ της χώρας. Αμερικανοί αξιωματούχοι έκαναν την κίνηση γνωρίζοντας ότι μπορεί να οδηγήσει σε πόλεμο….
Ιδιαίτερο επίκεντρο οποιασδήποτε στρατιωτικής δράσης των ΗΠΑ θα ήταν τα Στενά του Ορμούζ, το σημαντικότερο σημείο πνιγμού διαμετακόμισης πετρελαίου της περιοχής. Σχεδόν όλες οι εισαγωγές ενέργειας της Κίνας από τη Μέση Ανατολή μεταφέρονται μέσω του στενού.
«Ενενήντα οκτώ τοις εκατό συν περνά με πλοίο», είπε ο Kurilla. «Αυτό τους κάνει ευάλωτους».…
«Πιστεύω ότι η CENTCOM είναι κυριολεκτικά και μεταφορικά κεντρική στον ανταγωνισμό με την Κίνα και τη Ρωσία», είπε ο Kurilla. «Ήμασταν εκεί στο παρελθόν… Είμαστε εκεί σήμερα και θα είμαστε εκεί και στο μέλλον». Πώς οι ΗΠΑ θα μπορούσαν να κόψουν το πετρέλαιο της Μέσης Ανατολής στην Κίνα, αν ήθελαν , Υπεύθυνη Πολιτεία
«Στρατηγική Άρνηση»;
Η εξωτερική πολιτική BrainTrust έχει θέσει σε εφαρμογή ένα σχέδιο που θα ενεργοποιηθεί μετά από οποιαδήποτε κινεζικά αντίποινα στις προκλήσεις των ΗΠΑ στην Ταϊβάν. Αναγκαστικά, το σχέδιο θα περιλαμβάνει την άρνηση πρόσβασης στις δυτικές αγορές και τον αποκλεισμό κρίσιμων πόρων προς την Κίνα. Οι δυτικοί μεσίτες πιστεύουν ότι μπορούν να εκτροχιάσουν το επεκτατικό έργο της Κίνας Belt and Road και να επιφέρουν ένα μαρασμό στην οικονομία της χωρίς να προκαλέσουν πυρηνική πυρκαγιά. Αυτό, φυσικά, μένει να φανεί.
Σε κάθε περίπτωση, η μετάβαση σε έναν πολυπολικό κόσμο δεν θα είναι ειρηνική, γι’ αυτό η Κίνα πρέπει να προετοιμαστεί για το χειρότερο.