Πυρά από όλη την Ευρωβουλή -πλην ΕΛΚ- κατά της κυβέρνησης Μητσοτάκη

Όλες σχεδόν οι πολιτικές ομάδες στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο σφυροκόπησαν την κυβέρνηση Μητσοτάκη, αλλά και τον ίδιο τον πρωθυπουργό, για το σκάνδαλο των υποκλοπών, την Τετάρτη, στο πλαίσιο της συζήτησης με θέμα «Διάβρωση του Κράτους Δικαίου στην Ελλάδα, το σκάνδαλο των υποκλοπών και η ελευθερία του Τύπου». Μελανήη εξαίρεση το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, η πολιτική ομάδα στην οποία ανήκει η Νέα Δημοκρατία, ευρωβουλευτές της οποίας προσπάθησαν να πείσουν ότι «δεν τρέχει τίποτα» στην Ελλάδα και όλα είναι ένα σατανικό σχέδιο για να χάσει το κυβερνών κόμμα τις εκλογές.

Η συζήτηση πραγματοποιήθηκε με πρωτοβουλία της ομάδας των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών (S&D) και έπειτα από απόφαση της Διάσκεψης των προέδρων στο Ευρωκοινοβούλιο.

Λαμβάνοντας πρώτος τον λόγο ο ευρωβουλευτής και πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, Νίκος Ανδρουλάκης, θύμα των παρακολουθήσεων, αναφέρθηκε στις συνθήκες παρακολούθησης του, στις υπόλοιπες παρακολουθήσεις σε βάρος δημοσιογράφων, πολιτικών και στρατιωτικών, αλλά και στο κύκλωμα που λειτουργούσε μέσα από το πρωθυπουργικό γραφείο μέσω του ανιψιού του Δημητριάδη και τον ρόλο της ΕΥΠ. Κατήγγειλε ότι «ενώ η κυβέρνηση υποσχέθηκε να χυθεί φως στην υπόθεση, την τύλιξε στο σκοτάδι».

Εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και της ευρωομάδας της Αριστεράς THE LEFT, o αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και ευρωβουλευτής Δημήτρης Παπαδημούλης ανέφερε ότι «στην Ελλάδα τη χώρα που γεννήθηκε η Δημοκρατία βιώνουμε τα τελευταία τέσσερα χρόνια ραγδαία υποβάθμιση της Δημοκρατίας, μεγάλη διάβρωση του κράτους Δικαίου, κραυγαλέα συρρίκνωση στον πλουραλισμό και στην ελευθερία του Τύπου». Και τόνισε ότι η πολιτική ευθύνη για αυτή την οπισθοδρόμηση καταγράφτηκε τόσο στις ομιλίες της Επιτρόπου Μέριντ ΜακΓκίνες, που αναφέρθηκε στη σχετική έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Mairead McGuinness αναφορικά με τη σχετική έκθεση που έχει συντάξει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, και της Τζέσικα Ρόσβαλ, όσο και στην ομιλία της Ολλανδής ευρωβουλευτή, μέλους και της επιτροπής PEGA, Σόφι ιντ Βελντ, εισηγήτριας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και της αρμόδιας Επιτροπής Πολιτικών Ελευθεριών, Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων (LIBE).

Ο Δημήτρης Παπαδημούλης τόνισε ότι η Σόφι ιντ Βελντ «είναι μάλιστα μία κεντροδεξιά ευρωβουλευτής από την Ομάδα RENEW, όχι άνθρωπος του ΣΥΡΙΖΑ», προσθέτοντας ότι «η πολιτική ευθύνη έχει ονοματεπώνυμο, Κυριάκος Μητσοτάκης». Όπως υπογράμμισε, απαντώντας και στους ευρωβουλευτές της Νέας Δημοκρατίας που μιλούν για δυσφήμιση της Ελλάδας από τους ευρωβουλευτές της Αριστεράς, «την πατρίδα μου δεν τη δυσφημίζουν αυτοί που υπερασπίζονται την αλήθεια, τη Δημοκρατία και τη Διαφάνεια, αλλά αυτοί που συρρικνώνουν τη Δημοκρατία και το Κράτος Δικαίου».

Από την πλευρά του, ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. Κώστας Αρβανίτης σημείωσε ότι «σε όλα τα κράτη-μέλη μπορεί να παρατηρηθούν παραβιάσεις του κράτους Δικαίου. Εκείνο που διαχωρίζει τις περιπτώσεις είναι το αν και κατά πόσο κάθε κυβέρνηση προσπαθεί να επουλώσει την πληγή ή είναι η ίδια η πληγή. Και στην περίπτωση της Ελλάδας, εδώ η πληγή είναι ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος αντιλαμβάνεται το κράτος ως ιδιοκτησία του». Και θύμισε τις συλλήψεις γονέων και παιδιών σε κινηματογράφους επειδή παρακολουθούσαν την ταινία «Τζόκερ», τις λίστες χρηματοδότησης φίλιων ΜΜΕ μέσω της λίστας Πέτσα, τις επαναπροωθήσεις κ.λπ. άλλα περιστατικά. Επίσης επισήμανε τις διώξεις δημοσιογράφων και εν ενεργεία δικαστικών λειτουργών, λέγοντας ότι έτσι «φτάσαμε στην οργάνωση και ενορχήστρωση παρακολουθήσεων πολιτικών και θεσμικών λειτουργών της Δημοκρατίας, με εντολή και καθοδήγηση του ίδιου του κ. Μητσοτάκη».

Αναφέρθηκε επίσης στις αποκαλύψεις για την Greek Mafia, τη δολοφονία του δημοσιογράφου Γιώργου Καραϊβάζ, που δύο χρόνια μετά δεν έχει διαλευκανθεί, και τόνισε ότι «κάτι συμβαίνει στην Ελλάδα. Και βεβαίως πιστεύουμε ότι αυτός ο εφιάλτης θα τελειώσει σύντομα, για να νικήσει η Δημοκρατία».

Η Σόφι ιντ Βελντ, από την Ομάδα RENEW έκανε έναν σύντομο απολογισμό για όσα συμβαίνουν στην Ελλάδα και τόνισε ότι «είναι ανησυχητική εικόνα ότι η κυβέρνηση προτιμά την άρνηση και τη συγκάλυψη αντί τη διερεύνηση», προσθέτοντας με έμφαση ότι «το Κράτος Δικαίου στην Ελλάδα απειλείται σοβαρά. Το πορτοκαλί χρώμα είναι χρώμα συναγερμού στην κλίμακα των απειλών». Στρεφόμενη, τέλος, προς την πλευρά του ΕΛΚ, επεσήμανε ότι «όλοι είμαστε πιστοί στις ομάδες μας, αλλά δουλειά μας είναι όλοι μας να προστατεύουμε τη Δημοκρατία για όλους».

Από την Ομάδα των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών και Δημοκρατών, ο Ισπανός ευρωβουλευτής Χουάν Φερνάντο Λόπεθ Αγιλάρ, επισήμανε ότι από τότε που η Επιτροπή LIBE είχε ζητήσει από τον αρμόδιο Επίτροπο Δικαιοσύνης Ντιντιέ Ρέιντερς να συντάσσεται ετήσια έκθεση, «όλοι γνωρίζουμε πλέον ότι υπάρχουν παραβιάσεις».

Για την παρακολούθηση του Νίκου Ανδρουλάκη, χαρακτήρισε «απίστευτο αρχηγός κόμματος να θεωρείται υπεύθυνος για την εθνική ασφάλεια της χώρας του» και αυτό να κοστίζει την παρακολούθηση του με έναν τόσο επιθετικό λογισμικό όπως είναι το Predator.

Ειδικά για τον Τύπο στην Ελλάδα, χαρακτήρισε απαράδεκτο το γεγονός ότι υπάρχει τόση μεγάλη συγκέντρωση ΜΜΕ σε τόσο λίγα χέρια και μάλιστα, που είναι κοντά στην κυβέρνηση, ενώ καυτηρίασε τις πιέσεις και τις απειλές εναντίον ερευνητών δημοσιογράφων, καθώς και ότι δεν έχει υπάρξει διαλεύκανση στην υπόθεση της δολοφονίας Καραϊβάζ.

Η Καταρίνα Μπάρλεϊ, επίσης μέλος των S&D, χαρακτήρισε «όνειδος τη σημερινή κατάσταση για το λίκνο της Δημοκρατίας», τονίζοντας ότι «η κατάσταση έχει επιδεινωθεί», θυμίζοντας ότι η Ελλάδα βρίσκεται στη θέση 108 στην ελευθερία του Τύπου, επισημαίνοντας ότι η έρευνα για τις υποκλοπές και παρακολουθήσεις πρέπει να έχει αποδώσει πριν από τις εκλογές.

Τον λόγο έλαβε εκ μέρους της RENEW και ο Έλληνας ευρωβουλευτής Γιώργος Κύρτσος, επίσης θύμα παρακολούθησης, που κατήγγειλε τον εξοστρακισμό του από τα ΜΜΕ, τη διαγραφή του από τη Νέα Δημοκρατία και την παρακολούθηση του από την ΕΥΠ λόγω του ότι ασκούσε κριτική στην κυβέρνηση Μητσοτάκη και σε θέματα ελευθερίας του Τύπου.

Τόνισε ότι ο ίδιος ο πρωθυπουργός άλλαξε τους νόμους για να ελέγχει προσωπικά την ΕΥΠ μέσω του ανιψιού του, ενώ επέκρινε το ΕΛΚ, διότι μολονότι ανήκε σε αυτή την Ομάδα τον καιρό που παρακολουθείτο, εκείνη ήταν απούσα. Και κατέληξε ως εξής: «Πρέπει να υπερασπιστούμε τις αξίες μας. Αλλιώς, καληνύχτα Ευρώπη. Και καλή τύχη».

Από την Ομάδα των Πράσινων – Ευρωπαϊκή Ελεύθερη Συμμαχία, η ευρωβουλευτής Σάσκια Μπρίκμοντ επισήμανε ότι «όσο η κυβέρνηση Μητσοτάκη διολισθαίνει, όσο η Κομισιόν δεν παίρνει μέτρα, όσο η δεξιά μας εμποδίζει να κάνουμε τη δουλειά μας, τόσο η Επιτροπή PEGA θα κρατάει το θέμα της Ελλάδας στην κορυφή». Και τόνισε ότι «στο λίκνο της Δημοκρατίας το κράτος Δικαίου τρεκλίζει», καλώντας την Κομισιόν να αντιδράσει.

Η Επίτροπος Μέριντ ΜακΓκίνες, που αντικαθιστούσε τον Επίτροπο Δικαιοσύνης Ντιντιέ Ρέιντερς, είπε ότι η Κομισιόν παρακολουθεί την περίπτωση της Ελλάδας όπως όλα τα κράτη-μέλη και έχουν απευθυνθεί και στη χώρα μας συστάσεις για τη Δικαιοσύνη, τον Τύπο και το κράτος Δικαίου. Έκανε ειδική αναφορά στο θέμα πιέσεων και επιθέσεων προς δημοσιογράφους, για το οποίο συμπεριλαμβάνεται ειδική σύσταση, ενώ υπογράμμισε ότι «η Κομισιόν καταδικάζει σθεναρά οποιαδήποτε παράνομη πρόσβαση σε προσωπικές επικοινωνίες είτε με κακόβουλο λογισμό είτε με παλιότερες μεθόδους» και ότι οι αρχές οφείλουν να εξαντλούν όλες τις δυνατότητες για να προστατεύονται οι ιδιωτικές συνομιλίες».

Περιορισμένη ήταν η λίστα των ομιλητών από τη μεριά του ΕΛΚ, ενώ εκ μέρους της Νέας Δημοκρατίας τοποθετήθηκαν οι ευρωβουλευτές Βαγγέλης Μεϊμαράκης, Ελίζα Βόζενμπεργκ Βρυωνίδη και Άνν Μισέλ Ασημακοπούλου, που ούτε λίγο ούτε πολύ υποστήριξαν ότι όλη η συζήτηση στο Ευρωκοινοβούλιο είναι χωρίς σημασία από τη στιγμή που έχουν γίνει από την πλευρά της ελληνικής κυβέρνησης όλες οι απαραίτητες ενέργειες.

Μέσα στον πανικό των κυβερνητικών ευρωβουλευτών από το σφυροκόπημα που δέχεται η κυβέρνηση Μητσοτάκη για τα θέματα του κράτους Δικαίου, απέδωσαν στις υπόλοιπες πολιτικές ομάδες διάθεση παρέμβασης τους στα εσωτερικά της Ελλάδας ενόψει των εθνικών εκλογών, ενώ οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι η κυβέρνηση διατηρεί προβάδισμα.

Επικαλέστηκαν επίσης επιλεκτικά στοιχεία από τη Διεθνή Διαφάνεια και από την έρευνα του Economist, επιχειρώντας ταυτόχρονα, και για μια ακόμη φορά, να υποβαθμίσουν την οργάνωση Δημοσιογράφοι Χωρίς Σύνορα.

πηγή: efsyn.gr

 

Print Friendly, PDF & Email