Πού πάνε όλες οι εκπομπές CO₂;

Ο ανταποκριτής της Pressenza στη Γλασκώβη, ο οποίος καλύπτει τις διαπραγματεύσεις της COP26, Rick Wayman, μας στέλνει αυτό το άρθρο γνώμης σχετικά με το ολοένα και πιο σημαντικό θέμα της απομάκρυνσης του διοξειδίου του άνθρακα.

Η απομάκρυνση του διοξειδίου του άνθρακα (CDR – carbon dioxide removal) αναδεικνύεται ως μια σημαντική κατεύθυνση για την αποκατάσταση του κλίματος, με ένα μικρό αλλά αναπτυσσόμενο προφίλ στην COP26. Υπάρχει αξιοσημείωτη δυναμική για την αντιμετώπιση του κληροδοτημένου διοξειδίου του άνθρακα στην ατμόσφαιρα. Ακόμη και αν ο κόσμος επρόκειτο να επιτύχει τους στόχους για μηδενικές καθαρές εκπομπές σήμερα, παραμένουν τουλάχιστον ένα τρισεκατομμύριο τόνοι παλαιού διοξειδίου του άνθρακα στην ατμόσφαιρα. Αυτή η κληρονομιά του CO₂ θα παραμείνει στην ατμόσφαιρα για αιώνες, επιδεινώνοντας το κλιματικό χάος που έχει αρχίσει να βιώνει ο κόσμος τις τελευταίες δεκαετίες. Η CDR στοχεύει στην απομάκρυνση αυτού του κληροδοτημένου διοξειδίου του άνθρακα από την ατμόσφαιρα και στην απομόνωσή του, ιδανικά για τους επόμενους αιώνες.

Τη Δευτέρα 8 Νοεμβρίου, η Global Carbon Removal Partnership έκανε το ξεκίνημά της σε μια παράλληλη εκδήλωση στην επίσημη «Μπλε Ζώνη» στην COP26. Αυτή η συνεργασία ξεκίνησε από μια ειδική ομάδα που συγκλήθηκε στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ στο Νταβός το 2020 και είναι τώρα μια αυτόνομη οντότητα με συμμετοχή διάφορων σημαντικών εταίρων.

Τη συνεργασία αυτή ηγείται ο Dr. Sanjeev Khagram, Κοσμήτορας της Σχολής Thunderbird Παγκόσμιας Διοίκησης στο Πανεπιστήμιο της Αριζόνα, και θα έχει έδρα στο Ναϊρόμπι και το Λος Άντζελες. Τόσο η κυβέρνηση της Κένυας όσο και η Πόλη του Λος Άντζελες υπήρξαν σημαντικοί υποστηρικτές της CDR, θέτοντας ένα δυνατό παράδειγμα για άλλες τοπικές και εθνικές κυβερνήσεις σε όλο τον κόσμο. Ο ιδιωτικός τομέας είναι επίσης καλά εκπροσωπούμενος σε αυτή την συνεργασία, με τις εταιρείες που εργάζονται σε καινοτόμες τεχνολογικές και φυσικές λύσεις CDR να συνεργάζονται προς έναν κοινό στόχο.

Σε μια ξεχωριστή εκδήλωση για τη CDR στην Μπλε Ζώνη την ίδια μέρα, που διοργανώθηκε από το Ίδρυμα Bellona, οι συμμετέχοντες ανέφεραν ότι δεν υπάρχει χρόνος για αναμονή. Οι λύσεις CDR πρέπει να κλιμακωθούν τώρα και μπορούν να γίνουν βελτιώσεις στην πορεία όπου είναι απαραίτητο. Η καθαρή κλίμακα του κληροδοτημένου CO₂ που πρέπει να απομακρυνθεί από την ατμόσφαιρα απαιτεί μια αύξηση χρήσης των διαδικασιών CDR, κατά την εκτίμηση του Christoph Beuttler, επικεφαλής της πολιτικής για το κλίμα στο Climeworks, 60-80% ετησίως τουλάχιστον.

Αυτή η αύξηση χρήσης της CDR μπορεί να προαχθεί -και προωθείται- από διάφορους φορείς. Οι πόλεις ηγούνται από το τοπικό επίπεδο, αποδεικνύοντας τη βιωσιμότητα των CDR και των λύσεων πολιτικής που μπορούν στη συνέχεια να κλιμακωθούν και να αναπαραχθούν σε εθνικό και διεθνές επίπεδο. Ο ιδιωτικός τομέας ανεβάζει τον πήχη όσον αφορά τις δεσμεύσεις για το κλίμα, προωθώντας στόχους «ουδέτερου ισοζυγίου άνθρακα έως το 2050» και παρέχοντας τα πρώτα κεφάλαια που απαιτούνται για την ανάπτυξη του τομέα της CDR. Η Microsoft ήταν η πρώτη εταιρεία που δεσμεύτηκε να έχει αρνητικές εκπομπές άνθρακα μέχρι το 2030, και ένα αυξανόμενος κύκλος των μεγάλων εταιρειών ακολουθεί το παράδειγμά της. Τα άτομα ελαχιστοποιούν το δικό τους αποτύπωμα άνθρακα, απαιτώντας υπεύθυνες κλιματικές πρακτικές από τις εταιρείες και ζητώντας πιο φιλόδοξες δεσμεύσεις από τους εκπροσώπους των κυβερνήσεων τους.

Με μια τεράστια κλιμάκωση της απομάκρυνσης του διοξειδίου του άνθρακα τα επόμενα χρόνια, τα επίπεδα του CO₂ στην ατμόσφαιρα θα μπορούσε να αποκατασταθούν σε 300ppm μέχρι το έτος 2050, σύμφωνα με το Ίδρυμα για την Αποκατάσταση του Κλίματος. Θα χρειαστούν πολυάριθμες λύσεις, τόσο τεχνολογικές όσο και βασισμένες στη φύση, προκειμένου να επιτύχει. Ενώ η CDR δεν έχει ακόμη ενταχθεί στην επίσημη ατζέντα της COP με ουσιαστικό τρόπο, ο ιδιωτικός τομέας και οι επιμέρους κυβερνήσεις προχωρούν προς την απόδειξη της βιωσιμότητας και της αποτελεσματικότητάς της.

πηγή: pressenza.com

Print Friendly, PDF & Email