Πόσο επηρεάζει τον ελληνικό τουρισμό το «κανόνι» τoυ FTI – Μεγάλο πλήγμα στην Κρήτη

Η κατάρρευση του γερμανικού FTI, του τρίτου μεγαλύτερου tour operator στην Ευρώπη με ισχυρή παρουσία και στην Ελλάδα, ανησυχεί ευλόγως την εγχώρια τουριστική αγορά και την κυβέρνηση. Ο γερμανικός κολοσσός φέρνει χιλιάδες τουρίστες στη χώρα μας κάθε χρόνο και αναμφίβολα ο αντίκτυπος από την πτώχευσή του έχει αρνητικό πρόσημο.

Αυτό που αξιολογείται ετούτη την ώρα από τους παράγοντες της εγχώρια αγοράς και την κυβέρνηση, είναι το μέγεθος της ζημιάς που θα υποστεί η «βαριά» βιομηχανία της χώρας, η οποία και φέτος δείχνει ικανή να κινηθεί σε πολύ υψηλά επίπεδα. Ηδη στο πρώτο τετράμηνο οι ταξιδιωτικές εισπράξεις ξεπέρασαν αυτές του 2023, τη χρονιά ρεκόρ για τον τουρισμό.

Σύμφωνα με την πρώτη αξιολόγηση που έχει γίνει, οι επιπτώσεις στον ελληνικό τουρισμό δεν θα είναι τόσο ισχυρές όσο η πτώχευση της βρετανικής Thomas Cook το 2019. Δεν θα δημιουργήσει συστημικό πρόβλημα, ωστόσο η αρνητική επιρροή κάθε άλλο παρά αμελητέα θα είναι. Με βάση τα υπάρχοντα στοιχεία, 7.500 ταξιδιώτες βρίσκονται στη χώρα μας με πακέτα διακοπών που είχαν κλείσει μέσω του γερμανικού tour operator FTI.

Οι ταξιδιώτες αυτοί θα μπορέσουν να ολοκληρώσουν τις διακοπές τους και να επιστρέψουν στη Γερμανία κανονικά, χωρίς να επηρεαστούν από την πτώχευση της FTI, καθώς τα πακέτα διακοπών έχουν ήδη εξοφληθεί είτε προπληρωθεί. Αυτό σημαίνει πως γι’ αυτή την κατηγορία των τουριστών, τα ξενοδοχεία και οι λοιπές τουριστικές επιχειρήσεις που είναι εμπλεκόμενες, δεν θα αντιμετωπίσουν πρόβλημα.

Χάνονται 100.000 αφίξεις στην Κρήτη

Το μεγάλο πλήγμα αναμένεται να το υποστεί η Κρήτη, όπου κατευθύνεται-κυρίως το καλοκαίρι- το μεγαλύτερο μέρος των Γερμανών και όχι μόνο πελατών του FTI.

Στην Κρήτη βρίσκονται αυτή τη στιγμή 3.000 τουρίστες οι οποίοι έχουν πραγματοποιήσει τις κρατήσεις τους μέσω του συγκεκριμένου ταξιδιωτικού πρακτορείου ενώ χάνονται περίπου 100.000 αφίξεις!

«Πρόκειται για μεγάλο πλήγμα για τον τουρισμό της Ελλάδας και ειδικά της Κρήτης» αναφέρει στο Cretalive ο Γιώργος Πελεκανάκης, πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Διευθυντών Ξενοδοχείων που πρόσθεσε «όσοι είναι εδώ φεύγουν κανονικά και όσοι έρχονται μέχρι την Τρίτη 4/6 θα απολαύσουν κανονικά τις διακοπές τους, είναι προπληρωμένα πακέτα. Δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα. Οι κρατήσεις δεν υπάρχουν μετά τις 5/6. Ακυρώνονται τα πάντα από Τετάρτη κι έπειτα. Δεν ισχύει τίποτε. Πρόκειται για μεγάλο αριθμό που ίσως καλυφθεί από άλλα τουριστικά γραφεία αλλά ένα μεγάλο μέρος των τουριστών σίγουρα δεν θα έρθει».

Μία ακόμα εξαιρετικά σοβαρή παράμετρο που αντανακλά ξεκάθαρα στα χαμένα έσοδα τόσο για την ελληνική οικονομία όσο και για τους ξενοδόχους θέτει επί τάπητος ο Μανώλης Τσακαλάκης, πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Ρεθύμνου.
Ειδικότερα ο ίδιος αποκαλύπτει στο Cretalive ότι υπάρχουν απλήρωτα πακέτα από την FTI προς τους ξενοδόχους από το 2023 «για τα οποία δεν γνωρίζουμε τι θα γίνει», χωρίς ωστόσο να είναι σε θέση να προσδιορίσει με ακρίβεια το ύψος των ποσών που χάνεται αλλά πρόκειται για αρκετά μεγάλο ποσό.

«Είχαν αρχίσει να πληρώνουν, δεν γνωρίζουμε τι θα γίνει από εδώ και πέρα. Είναι τεράστιο το πλήγμα για τον τουρισμό» δηλώνει και εξηγεί ότι «μετά το χάος είμαστε εν αναμονή πληροφόρησης από την εταιρία».

Σε κάθε περίπτωση πάντως και ο ίδιος επιβεβαιώνει ότι όσοι έχουν κλείσει τα πακέτα διακοπών τους έως και την Τετάρτη 5 Ιουνίου είναι καλυμμένοι από τις ασφαλιστικές εταιρίες.

Print Friendly, PDF & Email