Ανάξια εμπιστοσύνης τα ΜΜΕ, σχεδόν καθολική αμφισβήτηση από τους νέους – Αποκαλυπτική έρευνα

H λαϊκή ετυμηγορία για την εμπιστοσύνης στα ΜΜΕ, ως θεσμό της χώρας, αποτελεί ηχηρό ράπισμα για τα μέσα ενημέρωσης, όπως προκύπτει από πρόσφατη έρευνα γνώμης. Έρχεται δε σαν επιστέγασμα στις εκθέσεις των «Ρεπορτέρ Χωρίς Σύνορα» στις οποίες το ελληνικό μιντιακό οικοσύστημα και η χώρα για μια σειρά από συγκεκριμένους λόγους έχει βρεθεί στην 107η και 108η θέσεις (σε διαδοχικές χρονιές) της παγκόσμιας κατάταξης σε σύνολο 180 χωρών.

Τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, φαίνεται ότι συγκεντρώνουν λιγότερη εμπιστοσύνη ακόμη και από τα social media (2,3).Απέσπασαν τη χαμηλότερη βαθμολογία (1,9) και τη μοιράζονται με τα πολιτικά κόμματα, τις μη κυβερνητικές οργανώσεις και τις συνδικαλιστικές οργανώσεις. Τον μεγαλύτερο βαθμό εμπιστοσύνης φαίνεται να τον συγκεντρώνει η οικογένεια (μ.ό. 4,3 στα 5).

Η συντριπτική πλειονότητα (71,4%) εκείνων που πήραν μέρος στην έρευνα και αποτέλεσαν το αντιπροσωπευτικό δείγμα του πληθυσμού της χώρα απάντησαν πως δεν έχουν καμία (ή ελάχιστη) εμπιστοσύνη στα Μέσα Ενημέρωσης (Τύπο, ραδιόφωνα, τηλεοπτικούς σταθμούς).

Πράγματι υπάρχει σοβαρό έλλειμμα εμπιστοσύνης των πολιτών απέναντι στα ΜΜΕ της χώρας και πιστοποιείται από πρόσφατη έρευνα «Τι πιστεύουν οι Έλληνες», μεταξύ άλλων και για τους θεσμούς, του οργανισμού «ΔιαΝΕΟσις», η οποία διενεργήθηκε σε αντιπροσωπευτικό δείγμα του πληθυσμού από την MetronAnalysis, τέλος Ιανουαρίου σε αντιπροσωπευτικό δείγμα του πληθυσμού της χώρας.

Η αμφισβήτηση είναι μεγαλύτερη στους άνδρες (52,4%), ανεξαρτήτως ηλικίας. Το ποσοστό στις γυναίκες διαμορφώνεται στο 40,4%. Είναι δε εντονότερη στην ηλικιακή ομάδα πολιτών 55 έως 64 ετών (50,3%).

Στους νέους, αγόρια και κορίτσια 17 έως 24 ετών, εκείνοι που δήλωσαν «δεν εμπιστεύομαι καθόλου» τα ΜΜΕ υπολογίστηκαν στο 44,8% της ηλικιακής ομάδας τους. Μαζί με τους συνομήλικους τους που δήλωσαν ότι τα εμπιστεύονται ελάχιστα διαμορφώνουν ένα ποσοστό της τάξης του 75%.

Με βάση τις οικονομικές απολαβές των Ελλήνων, ένας στους δύο (49.2%) με μισθό μεταξύ 501 και 1000 ευρώ εμφανίστηκε να μην εμπιστεύεται καθόλου την ενημέρωση από τα ΜΜΕ, σύμφωνα με την έρευνα. Ελαφρώς διαφοροποιημένο είναι το ποσοστό στους πολίτες οι οποίοι αμείβονται από 1001 έως 1500 ευρώ (47,1%) και είναι ίδιο με εκείνους που έχουν υψηλότερο μηνιάτικο (2.001-3.000 ευρώ), ενώ όσοι πληρώνονται από 1.501 έως 2.000 ευρώ δήλωσαν πως δεν εμπιστεύουνται τα ΜΜΕ σε ποσοστό 45,4%. Ακόμα και κάποιοι με απολαβές άνω του τριχίλιαρου (39,7%) έδωσαν την χαμηλότερη βαθμολογία.