Πως η ανάγκη γίνεται Ιστορία

γράφει στο peripteron.eu ο Πάλλας Βαγγέλης Δημοσιογράφος – Ερευνητής – Αναλυτής IFJ/SPJ

Η ιστορία γράφεται ή παραχαράσσονται σε συνάρτηση με την επικράτηση της μιας ή της άλλης τάξης ή και δυνάμεων σε μια χώρα ή και παγκόσμια σε μια δοσμένη ιστορική περίοδο. Η σύγχρονη ιστορία της πατρίδας μας αποτελείται από ένα κράμα με άρωμα ταξικής και παραταξιακής πάλης.

Όσο πιο ψηλά, τόσο μακριά από την ασωπασία της μίζερης ζωής Όσο πιο μακριά τόσο πιο κοντά στη σιωπή της καρδιά σου. Όσο πιο κοντά στην καρδιά τόσο πιο μακριά από τη φθορά του χρόνου. Όσο πιο μακριά από τη φθορά τόσο πιο μαλακά τα αγκάθια που σε πληγώνουν. Όσο πιο ψηλά τόσο πιο όμορφη η αλήθεια…

Συχνά οι πολιτικοί υποτιμούν το κριτήριο της κοινωνίας, και το πληρώνουν ακριβά διαχρονικά μέσα από ιστορικές καταγραφές. Όλοι αναζητούμε την ελευθερία. Όμως η ελευθερία είναι μια αέναη κίνηση που κλιμακώνεται αδιάκοπα. Μιλάμε για την υπέροχη εκείνη ελευθερία που μας δίνει το όραμα για επανεκκίνηση.

Η αμφισβήτηση είναι η άρνηση του κύρους μιας γνώμης, ενός γεγονότος ή ενός ιδεολογικού συστήματος, αλλά και ιστορικών καταγραφών.

Αμφισβητώ έναν αντιλαϊκό νόμο, κρίνω, εξετάζω αναθεωρώ, ελέγχω… Το διαδίκτυο έχει μετατραπεί σε έναν επικίνδυνο όπλο. Αυτά που αγανακτισμένοι έκαναν χρόνια τώρα στα καφενεία της γειτονιάς.

Οι πολίτες, αντί να βρίσκονται στις πλατείες και τους δρόμους καλύπτουν «δημοσιογραφικά» αυτούς που βρίσκονται στους δρόμους.. Έτσι οι πολίτες αντί να σπάζουν τα φράγματα της οργής και ελεύθερης σκέψης, έγιναν κυματοθραύστες και «αθώοι» καθοδηγητές της σκέψης.

«Όταν συνειδητοποίησα ότι δεν μπορώ να αλλάξω το σύστημα, άρχισα να αγωνίζομαι να μην με αλλάξει αυτό. Αγωνίζομαι να μείνω άνθρωπος. Και αυτό είναι η κορυφαία πολιτική μάχη. Να μπορείς να αποφύγεις τη βαρβαρότητα αυτής της εποχής. Να μπορείς να παραμείνεις Άνθρωπος με τρυφερότητα. Με το δικό σου βλέμμα».

Χρόνης Μίσσιος

Η σημερινή πολιτική κατάσταση, θα μπορούσε να είναι ως η περίοδος της αδράνειας. Αρκετοί μιλούν για το τέλος της εποχής και της ιστορίας, άλλοι οραματίζονται μια νέα εποχή. Ίσως θάπρεπε να αλλάξουμε και εμείς… Για να μην γίνει ξανά η ανάγκη ιστορία.

Print Friendly, PDF & Email