Πώς η αλλαγή στάσης των ΗΠΑ φέρνει σε ακόμη πιο δύσκολη θέση τον Νετανιάχου

Γιάννης Χαραμίδης

Οι πιέσεις προς την πλευρά του Ισραήλ για ολιγόωρες παύσεις στους βομβαρδισμούς στα εδάφη της Λωρίδας της Γάζας αυξάνονται ώρα με την ώρα τις τελευταίες τουλάχιστον επτά ημέρες.

Η ανακοίνωση – διαρροή στην αρχή – από τον Λευκό Οίκο πως Τζο Μπάιντεν και Μπενιαμίν Νετανιάχου συμφώνησαν σε τετράωρες παύσεις στους βομβαρδισμούς στην πόλη της Γάζας για ανθρωπιστικούς λόγους, έφερε σε εξόχως δύσκολη θέση τον Ισραηλινό πρωθυπουργό.

Με την άμεση δημοσίευση της είδησης βασικοί – και κυρίως ακροδεξιοί – υπουργοί της Κυβέρνησης Νετανιάχου πέρασαν στην αντεπίθεση κάνοντας, οι πιο μετριοπαθείς, λόγο για λανθασμένη κίνηση.

Ο Ιταμάν Μπεν Γκαμπίρ, ο υπουργός Εθνικής Ασφάλειας σημείωσε πως οποιαδήποτε τέτοια κίνηση χωρίς απελευθέρωση των ομήρων είναι μία πράξη εντελώς προς την λάθος κατεύθυνση καθώς δίνει το μήνυμα στη Χαμάς πως το Ισραήλ έχει διάθεση να κάνει πίσω…

Σε κάθε περίπτωση, το κύμα δυσαρέσκειας, το οποίο διαρκώς αυξάνεται στην ισραηλινή κοινωνία προς τον Νετανιάχου αλλά και την κυβέρνησή του, σήμερα φαίνεται πως λαμβάνει διαστάσεις διασπαστικές και εντός της ίδιας της βασικής κυβερνητικής ομάδας.

Ο Νετανιάχου επίσης βρίσκεται να προσπαθεί να αντισταθεί σε κάτι που δεν ανακοίνωσε ο ίδιος αλλά ο μεγαλύτερος σύμμαχός τους και δεν έχει απολύτως καμία διάθεση παρά την έμπρακτη τεράστια στήριξη των ΗΠΑ να αντικατασταθεί από το State Department και στο εσωτερικό της χώρας του.

Η άρνηση από την πλευρά Νετανιάχου πως δεν θα υπάρξουν παύσεις ήρθε και πάλι να διαψευστεί αυτή την φορά από τον στρατό της ίδιας του της χώρας, ο οποίος σε ανακοίνωσή του τονίζει πως δεν υπάρχουν «παύσεις» αλλά διακοπές βομβαρδισμών σε πολύ συγκεκριμένα σημεία για συγκεκριμένες ώρες της ημέρας προκειμένου να διευκολυνθεί η αποχώρηση αμάχων από την πόλη της Γάζας.

«Πολυφωνία»

Όλη η παραπάνω «πολυφωνία» εντός και εκτός της χώρας έχει ξεκάθαρα έναν και μόνο ηττημένο, τον ίδιο τον πρωθυπουργό του Ισραήλ.

Η κίνηση των ΗΠΑ είναι μία ξεκάθαρη αλλαγή στάσης που από την διαδοχική αποδοχή των «όχι» σε προτάσεις για κατάπαυση του πυρός αλλά και συγκεκριμένο σχέδιο για την επόμενη ημέρα στην Γάζα, φαίνεται να περνά σε μία πιο επιθετική προσέγγιση.

Ο Τζο Μπάιντεν θα ήταν ακραίο να δηλώνει στους Αμερικανούς δημοσιογράφους πως «του πήρε λίγο περισσότερο από όσο θα ήθελε για να πείσει τον Νετανιάχου» για τις τετράωρες ανθρωπιστικές παύσεις εάν δεν είχε όντως λάβει μία τέτοια δέσμευση από την άλλη άκρη της γραμμής…

Ο Νετανιάχου ήταν για πολλούς δεδομένο πως κάποια στιγμή θα υποχωρούσε σε κάτι τέτοιο, ή θα εξαναγκάζονταν σε μία τέτοια κίνηση, καθώς σήμερα περισσότερο από ποτέ είναι η Αμερικανική παρουσία στην περιοχή σε ξηρά και θάλασσα που κρατά τα μέτωπα σε ενικό αριθμό.

Το Ισραήλ είναι μετά βεβαιότητας ικανό να αντιμετωπίσει και τον Βορρά χωρίς άμεση συνδρομή από τρίτη χώρα αλλά είναι πολύ διαφορετικό να αναγκάζεται να το πράξει από «επιμονή» σε μία ανυποχώρητη θέση.

Το πολιτικό αύριο του Νετανιάχου είναι εξαιρετικά θολό και μαύρο, ίσως πιο μαύρο από τα πουκάμισα που για λόγους πένθους ο πρωθυπουργός της χώρας φορά από την 7η Οκτωβρίου και μετά.

Η αλλαγή στάσης από τις ΗΠΑ ίσως να είναι και η αρχή του τέλους για την πρωθυπουργία του.

Σε κάθε περίπτωση ο «Μπίμπι» δεν είναι άμαθος σε τέτοιου τύπου «φουρτούνες» και αυτό το γνωρίζει καλύτερα από όλους ο Τζο Μπάιντεν.

Δύσκολα ο πρωθυπουργός του Ισραήλ θα εκθέσει άμεσα τον Αμερικανό Πρόεδρο αλλά είναι δεδομένο πως θα φροντίσει οι στιγμές που οι βομβαρδισμοί θα μαίνονται στην λωρίδα να είναι εντονότεροι και πιο καταστροφικοί από όσο ήταν μέχρι σήμερα.

Ο Νετανιάχου είναι επίσης ξεκάθαρο πως γνωρίζει πολύ καλά την κατάσταση στην οποία βρίσκεται και δεν θα προβεί σε δηλώσεις ή κινήσεις «καλλωπισμού» της φθαρμένης του εικόνας σε μία κοινωνία που σήμερα «κοχλάζει».

Είναι επίσης όμως «ηλίου φαεινότερο» πως δεν θα καθίσει με «σταυρωμένα τα χέρια» απέναντι σε όσα αποτελούν εμπόδιο στον σχεδιασμό που έχει ο ίδιος χαράξει.

Print Friendly, PDF & Email