Πόλεμος στην Ουκρανία – Πούτιν: ‘Έίμαστε έτοιμοι να διαπραγματευτούμε – Η Δύση θέλει να διαμελίσει τη Ρωσία’

Η Ρωσία είναι έτοιμη να διαπραγματευτεί με όλες τις πλευρές που εμπλέκονται στην πολεμική διαμάχη της Ουκρανίας, δήλωσε ο πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν.

“Πιστεύω ότι ενεργούμε στη σωστή κατεύθυνση, υπερασπιζόμαστε τα εθνικά συμφέροντά μας, τα συμφέροντα των πολιτών μας, τον λαό μας. Δεν έχουμε άλλη επιλογή πλην της προστασίας των πολιτών μας”, δήλωσε ο Πούτιν σε μία συνέντευξή του στην κρατική τηλεόραση της Ρωσίας.

“Είμαστε έτοιμοι να διαπραγματευτούμε με οποιονδήποτε εμπλέκεται σχετικά με αποδεκτές λύσεις, αλλά εξαρτάται από εκείνους. Δεν είμαστε αυτοί που αρνούνται να διαπραγματευτούν. Αυτοί αρνούνται”, υποστήριξε ο Ρώσος πρόεδρος.

Ο Πούτιν είπε ότι η Ρωσία ενεργεί προς τη “σωστή κατεύθυνση” στην Ουκρανία επειδή η Δύση, με επικεφαλής τις Ηνωμένες Πολιτείες, προσπαθούσε να χωρίσει τη Ρωσία.

Την ίδια στιγμή η Ουάσιγκτον αρνείται ότι σχεδιάζει την κατάρρευση της Ρωσίας.

Ερωτηθείς εάν η γεωπολιτική σύγκρουση με τη Δύση φτάσει σε επικίνδυνα επίπεδα, ο Πούτιν υποστήριξε πως κατά τη γνώμη του δεν είναι τόσο επικίνδυνο, ρίχνοντας τις ευθύνες στη Δύση για την έναρξη της σύγκρουσης με την Ουκρανία το 2014, με την ανατροπή ενός φιλορώσου προέδρου στις διαδηλώσεις της Επανάστασης του Μαϊντάν, αναφέρει το Reuters.

Αμέσως μετά από εκείνη την επανάσταση, η Ρωσία προσάρτησε την Κριμαία και οι υποστηριζόμενες από τη Ρωσία αυτονομιστικές δυνάμεις άρχισαν να πολεμούν τις ένοπλες δυνάμεις της Ουκρανίας στην ανατολική Ουκρανία.

“Στην πραγματικότητα, το θεμελιώδες πράγμα εδώ είναι η πολιτική των γεωπολιτικών μας αντιπάλων που στοχεύει στην διάσπαση της Ρωσίας, της ιστορικής Ρωσίας”, είπε ο Πούτιν.

Ο Πούτιν χαρακτηρίζει αυτό που ο ίδιος αποκαλεί μια “ειδική στρατιωτική επιχείρηση” στην Ουκρανία ως μια στιγμή ορόσημο όταν η Μόσχα στάθηκε τελικά απέναντι σε ένα δυτικό μπλοκ που λέει ότι επιδιώκει να καταστρέψει τη Ρωσία από την πτώση της Σοβιετικής Ένωσης το 1991.

Ο Πούτιν περιέγραψε τη Ρωσία ως μια “μοναδική χώρα” και ότι η συντριπτική πλειοψηφία του λαού της παραμένει ενωμένος και επιθυμεί την υπεράσπισή της.

“Όσον αφορά το κύριο μέρος (της Ρωσίας)- το 99,9% των πολιτών μας, ο λαός μας που είναι έτοιμος να δώσει τα πάντα για τα συμφέροντα της πατρίδας, δεν υπάρχει τίποτα ασυνήθιστο για μένα εδώ”, είπε ο Ρώσος πρόεδρος και σημείωσε πως “αυτό για άλλη μια φορά με πείθει ότι η Ρωσία είναι μια μοναδική χώρα και ότι έχουμε έναν εξαιρετικό λαό. Αυτό έχει επιβεβαιωθεί σε όλη την ιστορία της ύπαρξης της Ρωσίας”.

Το τελευταίο διάστημα ολοένα και περισσότερο ο Ρώσος πρόεδρος εκφράζει μέσω των δηλώσεών του την επιθυμία για το τέλος του πολέμου στην Ουκρανία και μάλιστα ότι “πασχίζουν και μοχθούν” για τον τερματισμό του.

«Στόχος μας δεν είναι να περιστρέφουμε τον σφόνδυλο της στρατιωτικής σύγκρουσης, αλλά, αντιθέτως, να τερματίσουμε αυτόν τον πόλεμο. Πασχίζουμε για αυτό και θα συνεχίσουμε να πασχίζουμε», είπε ο Πούτιν σε δημοσιογράφους. «Θα μοχθήσουμε για να δοθεί ένα τέλος σε αυτό, και όσο πιο γρήγορα τόσο το καλύτερο, φυσικά», είχε πει την περασμένη Πέμπτη.

Μάλιστα, για πρώτη φορά, δέκα μήνες περίπου μετά την εισβολή της Ρωσίας χρησιμοποίησε τη λέξη “πόλεμος” για να αναφερθεί σε αυτό που μέχρι σήμερα η χώρα του αποκαλούσε “στρατιωτική επιχείρηση”.

“Στόχος μας δεν είναι να επιδεινώσουμε τη στρατιωτική σύγκρουση, αλλά αντίθετα, να τερματίσουμε αυτόν τον πόλεμο”, είπε ο Ρώσος πρόεδρος σε δημοσιογράφους στη Μόσχα, κατά την παρουσία του σε συνεδρίαση του Κρατικού Συμβουλίου για την πολιτική για τη νεολαία. “Προσπαθούσαμε και θα συνεχίσουμε να προσπαθούμε για αυτό”, συνέχισε.

Σειρήνες αεροπορικού συναγερμού σε Κίεβο και περιφέρειες

Νωρίτερα, ανήμερα των Χριστουγέννων το Κίεβο και όλες οι ουκρανικές περιφέρειες τέθηκαν σε κατάσταση συναγερμού καθώς ήχησαν σειρήνες αεροπορικού συναγερμού χωρίς ωστόσο να υπάρχουν άμεσες αναφορές για ρωσικά πλήγματα.

Ανεπιβεβαίωτες αναφορές σε ουκρανικά μέσα κοινωνικής δικτύωσης αναφέρουν πως ο συναγερμός μπορεί να κηρύχθηκε αφού ρωσικά αεριωθούμενα απογειώθηκαν στη Λευκορωσία.

Ο συναγερμός για αεροπορική επιδρομή, σύμφωνα με τους New York Times, τέθηκε σε ισχύ λίγο μετά τις 9 το πρωί της Κυριακής (25/12) και κάλυψε όλες τις περιοχές της Ουκρανίας. Λίγο μετά τις 11 το πρωί, οι αρχές ακύρωσαν τον συναγερμό για τις περισσότερες περιοχές και δεν υπήρξαν άμεσες αναφορές για ρωσικά πλήγματα.

πηγή: news247.gr

Print Friendly, PDF & Email