Πέθανε ο δημιουργός της κασέτας

Έφυγε πλήρης ημερών και με μεγάλη προσφορά στην παγκόσμια μουσική βιομηχανία και διασκέδαση. Ο Lou Ottens, ο μηχανικός που δημιούργησε την τεχνολογία πίσω από τις κασέτες και τους compact disc, πέθανε στα 94 του χρόνια στο Βέλγιο το Σάββατο.

Αφού σπούδασε ως μηχανικός στο σχολείο, ο Ottens ξεκίνησε την καριέρα του στη βιομηχανία όταν έγινε μέλος της Philips το 1952 και, οκτώ χρόνια αργότερα, έγινε επικεφαλής του τμήματος ανάπτυξης προϊόντων της εταιρείας. Ήταν εκεί που ο Ottens οδήγησε την ομάδα του στην ανάπτυξη του πρώτου φορητού μαγνητοφωνου. Δύο χρόνια αργότερα, έφερε την επανάσταση στο σύστημα κασέτας με κύλινδρο επινοώντας μια μικροσκοπική έκδοση γνωστή ως κασέτα.

Η πρώτη πλαστική κασέτα έκανε το ντεμπούτο της σε μια ηλεκτρονική έκθεση του 1963, με το σύνθημα, “Μικρότερο από ένα πακέτο τσιγάρων!” Ο Ottens σχεδίασε ειδικά την κασέτα ώστε να είναι αρκετά μικρή ώστε να χωράει σε μια τσέπη από σακάκι, επειδή θεωρούσε ότι τα άλλα μοντέλα ταινιών ήταν άσκοπα μεγάλα. «Ενοχλήθηκα με το αδέξια, μη φιλικό προς το χρήστη σύστημα reel-to-reel», είπε χρόνια αργότερα. “Είναι τόσο απλό.”

Αντί να διατηρήσει την εφεύρεσή του απόρρητη, ο Ottens προέτρεψε τη Philips να εγκρίνει το σχέδιό του, ώστε να μπορεί να γίνει πρότυπο βιομηχανίας και να προσεγγίσει ένα ευρύτερο κοινό. Η Philips συμφώνησε και έκανε μια συμφωνία με τη Sony για να χρησιμοποιήσει τον πατενταρισμένο μηχανισμό.

Συνολικά, πάνω από 100 δισεκατομμύρια κασέτες πωλήθηκαν παγκοσμίως.

Συνολικά, πάνω από 100 δισεκατομμύρια πωλήθηκαν παγκοσμίως. Όπως σημειώνεται από τον μουσικό δημοσιογράφο Marc Masters, ο οποίος γράφει ένα βιβλίο για την ιστορία των κασετών, το πρωτότυπο που εφευρέθηκε από την ομάδα του Ottens δημιουργήθηκε αρχικά ως «ευκαιρία για δημοσιογράφους ή λάτρεις της φύσης να κάνουν ηχογραφήσεις σε εξωτερικό χώρο». Όχι ως τρόπος για να ακούσει κάποιος δημοφιλή τραγούδια.

«Καταλήξαμε στα συμπεράσματα ότι η ποιότητα του ήχου ήταν πολύ καλύτερη από ό,τι περιμέναμε. Είπαμε, αν είναι φτιαγμένο για μουσική, πρέπει να έχουμε 30 λεπτά ανά πλευρά» είχε δηλώσει ο Ottens σε συνέντευξή του στο παρελθόν. Και έτσι, γεννήθηκε η κασέτα. Ένα φορητό άλμπουμ μουσικής.

Αλλά ο Ottens δεν έμεινε εκεί. Αρκετά χρόνια αργότερα, άλλαξε ξανά το παιγνίδι. Αυτή τη φορά βοήθησε στην ανάπτυξη του compact disc, ενός νέου προτύπου των Sony-Philips που έφερε επανάσταση στη μουσική βιομηχανία.

Φυσικά, τα CD έγιναν ένα παγκόσμιο φαινόμενο, πουλώντας πάνω από 200 δισεκατομμύρια αντίτυπα και έγινε βασικό υλικό στην παγκόσμια βιομηχανία.

«Τίποτα δεν θα μπορούσε να νικήσει τον ήχο ενός CD» έλεγε ο ίδιος, ενώ πάντα σημείωνε ότι όλα αυτά ήταν αποτέλεσμα ομαδικής δουλειάς και όχι δική του κληρονομιά.

πηγή: cretalive.gr

Print Friendly, PDF & Email