Περισσότερες από 200 εκατ. δόσεις εμβολίων κατά του κορωνοϊού στην Ευρώπη πετάχτηκαν στα σκουπίδια

Τουλάχιστον 215 εκατομμύρια δόσεις εμβολίων COVID-19 που αγοράστηκαν από τις χώρες της ΕΕ στο αποκορύφωμα της πανδημίας έχουν έκτοτε πεταχτεί, με εκτιμώμενο κόστος για τους φορολογούμενους ύψους 4 δισεκατομμυρίων ευρώ, αποκαλύπτει το Politico.

«Από τότε που εγκρίθηκαν τα πρώτα εμβόλια κατά του κορωνοϊού στα τέλη του 2020, οι χώρες της ΕΕ παρέλαβαν συνολικά 1,5 δισεκατομμύριο δόσεις (περισσότερες από τρεις για κάθε άτομο στην Ευρώπη). Πολλές από αυτές βρίσκονται τώρα σε χωματερές σε ολόκληρη την ήπειρο», σημειώνει το δημοσίευμα.

Μάλιστα, επισημαίνεται ότι υπολογισμοί με βάση τα διαθέσιμα δεδομένα δείχνουν ότι οι χώρες της ΕΕ έχουν απορρίψει κατά μέσο όρο 0,7 εμβόλια για κάθε μέλος του πληθυσμού τους. Στην κορυφή της κλίμακας βρίσκεται η Εσθονία, η οποία πέταξε περισσότερες από μία δόσεις ανά κάτοικο, ακολουθούμενη στενά από τη Γερμανία, η οποία πέταξε επίσης τον μεγαλύτερο ακατέργαστο όγκο εμβολίων.

Εάν αυτό το μέσο ποσοστό απόρριψης προβάλλεται στην υπόλοιπη ΕΕ, θα αντιστοιχούσε σε περισσότερα από 312 εκατομμύρια κατεστραμμένα εμβόλια.

Δεν είναι, ωστόσο, εύκολο να ανακαλύψει κανείς πόσα εμβόλια έχουν πεταχτεί. Οι κυβερνήσεις, σημειώνει το Politico, συμπεριλαμβανομένης της δεύτερης πολυπληθέστερης χώρας της ΕΕ, της Γαλλίας, διστάζουν να αποκαλύψουν το μέγεθος της απώλειας.

Οι υπολογισμοί του Politico βασίζονται σε αριθμούς από 19 ευρωπαϊκές χώρες. Ορισμένα στοιχεία χρονολογούνται μόλις αυτόν τον μήνα- τα παλαιότερα προέρχονται από τον Δεκέμβριο του 2022.

Το Politico εκτιμά την αξία των 215 εκατ. πεταμένων εμβολίων σε περισσότερα από 4 δισεκ. ευρώ, με βάση τις τιμές των εμοβλίων που αναφέρθηκαν στα μέσα ενημέρωσης. Πολλά από τα εν λόγω εμβόλια αγοράστηκαν στο αποκορύφωμα της πανδημίας το 2021, όταν η ΕΕ, οι ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο προσπαθούσαν να εξασφαλίσουν έναν περιορισμένο αριθμό δόσεων. Ήταν κατά τη διάρκεια εκείνης της περιόδου που η ΕΕ σύναψε τη μεγαλύτερη σύμβαση για την αγορά 1,1 δισεκ. δόσεων από την Pfizer και την BioNTech.

Πηγή: Politico

Print Friendly, PDF & Email