Πέραμα: Ο Θεοδωρικάκος ‘ξηλώνει’ την ηγεσία της Άμεσης Δράσης – Ποια μέτρα λαμβάνει

Σοβαρές ελλείψεις στον σωστό συντονισμό των δυνάμεων από το κέντρο επιχειρήσεων της Άμεσης Δράσης «είδε», σύμφωνα με πληροφορίες, το πόρισμα για το Πέραμα.

Πρόσθετα, προβληματισμό έχει προκαλέσει στην φυσική και στην πολιτική ηγεσία της ΕΛ.ΑΣ. η διαρροή των τηλεπικοινωνιών, η εντολή παύσης της καταδίωξης κλπ.

Μετά από τις ευθύνες που φαίνεται να αποδίδει το πόρισμα στον χειρισμό της περίπτωσης του Περάματος τόσο σε επίπεδο συντονισμού όσο και σε επιχειρησιακό επίπεδο, ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη Τάκης Θεοδωρικάκος, προχώρησε σε δήλωση μέσω της οποίας ανακοίνωσε πέντε μέτρα αναβάθμισης και δύο θεσμικές πρωτοβουλίες με άμεση εφαρμογή.

Πιο συγκεκριμένα, φαίνεται να προκύπτουν ευθύνες σε επίπεδο ηγεσίας της Άμεσης Δράσης και γι’ αυτόν τον λόγο ελήφθη απόφαση άμεσης αντικατάστασης, σε επίπεδο σωστού συντονισμού, όπου απαγορεύεται πλέον η εντολή παύσης καταδίωξης, αλλά και σε επιχειρησιακό επίπεδο και σωστής εκπαίδευσης του προσωπικού, γι’ αυτό και θα ακολουθηθεί ένας ευρύς κύκλος μετεκπαίδευσης. Θα γίνει άμεσος εφοδιασμός με κάμερες του συνόλου των αστυνομικών της Ομάδας ΔΙ.ΑΣ., της ΟΠΚΕ, των ΜΑΤ και των περιπολικών της Ελληνικής Αστυνομίας και σε συνεργασία με το Υπουργείο Δικαιοσύνης γίνεται εισήγηση για την εκ νέου μετατροπή των κατ’ επάγγελμα κλοπών σε κακούργημα.

Τα πέντε μέτρα

1. Πλήρης αναμόρφωση του Κανονισμού Λειτουργίας της Άμεσης Δράσης με αξιοποίηση των βέλτιστων πρακτικών ευρωπαϊκών κρατών. Ακριβής περιγραφή των επιχειρησιακών σχεδίων και των καθηκόντων που αντιστοιχούν στους αστυνομικούς. Ξεκαθαρίζεται ότι δεν μπορεί να διακόπτεται καμία καταδίωξη και έρευνα ατόμων που ελέγχονται για παραβατική και παράνομη συμπεριφορά και δεν μπορεί να υπάρχει ανοχή σε περιοχές και ομάδες υψηλής παραβατικότητας. Την ευθύνη υλοποίησης, αξιοποιώντας την κατάλληλη ομάδα αξιωματικών, αναλαμβάνει ο υφυπουργός, Λευτέρης Οικονόμου, και η δράση αυτή πρέπει να ολοκληρωθεί ως το τέλος Νοεμβρίου.

2. Διασφάλιση της συνεχούς επανεκπαίδευσης του συνόλου των αστυνομικών με προτεραιότητα τους αστυνομικούς που υπηρετούν στην Ομάδα ΔΙΑΣ, οι οποίοι διαχειρίζονται μεγάλο εύρος θεμάτων ασφάλειας και αστυνόμευσης στην υπηρεσία του πολίτη. Τόσο στο επιχειρησιακό πεδίο, όσο και στην επικοινωνία με τους πολίτες και τη γνώση των Νόμων. Δημιουργούνται ειδικά «σχολεία μετεκπαίδευσης» των ειδικών φρουρών. Η δράση αυτή ξεκινά 01/12/2021 και ολοκληρώνεται ως τις 30/09/2022 για την ομάδα ΔΙΑΣ.

3. Ψηφιοποίηση του Κέντρου Επιχειρήσεων, με αξιοποίηση τεχνολογίας αιχμής, προκειμένου να διευκολύνεται η ολοκληρωμένη επιχειρησιακή εικόνα και ο καλύτερος δυνατός συντονισμός των δυνάμεων στο πεδίο της Αμέσου Δράσεως. Και, άμεση αντίστοιχη εκπαίδευση των αξιωματικών που υπηρετούν στο Κέντρο Επιχειρήσεων. Ολοκλήρωση ως το Σεπτέμβριο ’22.

4. Άμεσος εφοδιασμός με κάμερες του συνόλου των αστυνομικών της Ομάδας ΔΙΑΣ, της ΟΠΚΕ, των ΜΑΤ και των περιπολικών της Ελληνικής Αστυνομίας. Εξάντληση κάθε νομικής δυνατότητας ώστε η σχετική προμήθεια από την ΕΛ.ΑΣ. να πραγματοποιηθεί μέσα στο 2022.

5. Αλλαγές στη διάταξη δυνάμεων και στην ηγεσία της Άμεσης Δράσης με στόχο τον καλύτερο δυνατό συντονισμό και την παροχή των καλύτερων δυνατών υπηρεσιών προς την κοινωνία. Ενίσχυση του Κέντρου Επικοινωνίας με 20 νέους αστυνομικούς, με στόχο να βελτιωθεί η ταχύτερη δυνατή ανταπόκριση της Άμεσης Δράσης στα περιστατικά που ενδιαφέρουν τους πολίτες. Έχω ζητήσει από τον Αρχηγό της ΕΛ.ΑΣ. η υλοποίηση των σχετικών μέτρων να πραγματοποιηθεί μέσα σε αυτή την εβδομάδα.

Δύο θεσμικές πρωτοβουλίες

Ο κ. Θεοδωρικάκος τόνισε ότι πέραν των ανωτέρω πέντε πρωτοβουλιών σε θεσμικό επίπεδο “προωθούμε τους επόμενους τρεις μήνες το Νομοσχέδιο για την Αναβάθμιση της Αστυνομικής Ακαδημίας και της παρεχόμενης εκπαίδευσης στο σύνολο των αστυνομικών της χώρας. Στόχος μία αστυνομία φιλική στον πολίτη, που σέβεται την δημοκρατική νομιμότητα και είναι άτεγκτη και αποτελεσματική απέναντι στο έγκλημα, την αστυνομία του 21ου αιώνα”.

Επίσης σημείωσε ότι είναι σε επαφή με τον Υπουργό Δικαιοσύνης για την ανάληψη πρωτοβουλίας εκσυγχρονισμού του Ποινικού Κώδικα, ώστε οι κατ’ επάγγελμα κλοπές να μετατραπούν σε κακούργημα και η παραβατική συμπεριφορά καταδιωκώμενων να μην τιμωρείται απλά για παράβαση διατάξεων του ΚΟΚ, να προβλεφθούν αυστηρότερες ποινές και η έφεση να μην έχει ανασταλτικό χαρακτήρα.

πηγή: news247.gr

Print Friendly, PDF & Email