ΟΗΕ: Το Ισραήλ σε διεθνή απομόνωση – Ελλάδα και ΕΕ απούσες

Σε πεδίο μάχης μετατράπηκε η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, όπου το βράδυ της Παρασκευής υιοθετήθηκε το ψήφισμα για «ανθρωπιστική εκεχειρία» στη Λωρίδα της Γάζας

Την απομόνωση του Ισραήλ σε διεθνές επίπεδο σηματοδότησε το ψήφισμα της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ για «ανθρωπιστική εκεχειρία» στη Λωρίδα της Γάζας, χωρίς αναφορά στη Χαμάς. που υιοθετήθηκε το βράδυ της Παρασκευής.

Συνολικά 120 χώρες υπερψήφισαν το ψήφισμα, ενώ 14 το καταψήφισαν και 45 δήλωσαν απούσες. Ο πρέσβης του Ισραήλ στα Ηνωμένα Έθνη μίλησε για “απόφαση όνειδος”, η οποία όμως δείχνει ξεκάθαρα τον βαθμό απομόνωσης του Ισραήλ στη διεθνή κοινότητα. Ακόμα και η φίλα προσκείμενη ΕΕ αυτοεξαιρέθηκε, δηλώνοντας απούσα, όπως έπραξε και η Ελλάδα.

Γεγονός παραμένει ότι ο σκληρός πυρήνας των χωρών που στήριξαν το Ισραήλ ήταν μόλις 15, μεταξύ των οποίων οι ΗΠΑ.

Η πρόταση, που προωθήθηκε από την Ιορδανία για λογαριασμό των αραβικών χωρών, υποβλήθηκε στη Γενική Συνέλευση αφού προηγουμένως το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ απέτυχε τέσσερις φορές μέσα σε δύο εβδομάδες να εγκρίνει κάποιο ψήφισμα.

Πριν την ψηφοφορία, απορρίφθηκε μια καναδική τροπολογία που υποστηρίχθηκε από τις Ηνωμένες Πολιτείες, η οποία καταδίκαζε απερίφραστα τις “τρομοκρατικές επιθέσεις” της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου και απαιτούσε την άμεση απελευθέρωση των ομήρων που είχε πάρει η Χαμάς.

Εντονη αντίδραση Ισραήλ

Το γεγονός της υιοθέτησης του ψηφίσματος από την ΓΣ του ΟΗΕ προκάλεσε την έντονη αντίδραση του Ισραήλ. «Ντροπή σας»! ήταν η πρώτη αντίδραση του πρεσβευτή του Ισραήλ στον ΟΗΕ, ο οποίος επιπλέον έκανε λόγο και για «όνειδος».

«Η σημερινή είναι μια ζοφερή ημέρα για τον ΟΗΕ και την ανθρωπότητα» είπε ο Γκιλάντ Ερντάν, διαβεβαιώνοντας ότι το Ισραήλ θα συνεχίσει να χρησιμοποιεί «όλα τα μέσα» που έχει στη διάθεσή του «για να απαλλάξει τον κόσμο από το κακό που αντιπροσωπεύει η Χαμάς» και «να φέρει τους ομήρους πίσω στα σπίτια τους».

«Ο μόνος τρόπος για να καταστραφεί η Χαμάς είναι να την ξεριζώσουμε από τις σήραγγες και την υπόγεια πόλη του τρόμου», πρόσθεσε.

Η ψηφοφορία στη Γενική Συνέλευση δείχνει ότι η πλειοψηφία της διεθνούς κοινότητας προτιμά να στηρίζει «την υπεράσπιση των ναζιστών τρομοκρατών» αντί για το Ισραήλ, σύμφωνα με τον Ερντάν.

Στα κάγκελα ο Γκουτέρες

Νωρίτερα, ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες ανέφερε σε δραματικούς τόνους “Η ιστορία θα μας κρίνει όλους”.

“Επαναλαμβάνω την έκκλησή μου για ανθρωπιστική εκεχειρία στη Μέση Ανατολή, την άνευ όρων απελευθέρωση όλων των ομήρων και την παράδοση των άκρως απαραιτήτων εφοδίων, στην κλίμακα που απαιτείται (σ.σ. στη Λωρίδα της Γάζας). Όλοι πρέπει να αναλάβουν τις ευθύνες τους. Αυτή είναι η στιγμή της αλήθειας. Η ιστορία θα μας κρίνει όλους” ανέφερε σε ανάρτησή του στην πλατφόρμα X ο Γκουτέρες.

Print Friendly, PDF & Email