Οι premium τσικουδιές 35Ν φέρνουν την Κρήτη στην παρέα μας

Από τον Πηγιανό Κάμπο φτάνουν στο ποτήρι μας τέσσερις ποικιλίες που κάθε γουλιά τους μοσχοβολά Κρήτη. Και τις απολαμβάνουμε πάντα με συντροφιά. Ποτέ μονάχοι.

Όλα τα όμορφα πράγματα κρύβουν μια νόστιμη ιστορία. Η τσικουδιά στην Κρήτη είναι συνδεδεμένη με τη ζωή των ανθρώπων της. Έχει συντροφέψει γενιές και γενιές στις λύπες και στις χαρές τους. Ήταν γιατρικό, συχνή αιτία για μια παρέα και ταπεινό τρατάρισμα σε δύσκολους καιρούς. Ήταν όμως πολλές φορές και ακόμα είναι συχνά, ένα «low status» προϊόν, χωρίς σταθερή ποιότητα και χαρακτηριστικά, αρκετές φορές νοθευμένο ή ακόμα και επικίνδυνο, που κατά κύριο λόγο πωλείται και καταναλώνεται σε χύμα μορφή. Θέλοντας να ανατρέψουν αυτά τα δεδομένα, τρεις φίλοι που αναγνωρίζουν ότι η τσικουδιά είναι ένα εκλεκτό και ποιοτικό παραδοσιακό απόσταγμα του Kρητικού αμπελώνα, ο Γιώργος Μαρκουλάκης, ο Παντελής Φανουργάκης και ο Ηλίας Μελισσουργός, ένωσαν τις δυνάμεις τους και δημιούργησαν τέσσερα μοναδικά αποστάγματα. Πρωταρχική τους ανάγκη; Να σταματήσει να θεωρείται η τσικουδιά ένα φτηνό, αμφίβολης ποιότητας, τοπικό ποτό και να λάβει τη θέση που της αξίζει ανάμεσα στα εκλεκτά αποστάγματα. Να μπορούμε έτσι όλοι μας να απολαμβάνουμε τσικουδιά «που να μη χρειάζεται να πίνεται παγωμένη».

Ο Παντελής Φανουργάκης, ο Ηλίας Μελισσουργός και ο Γιώργος Μαρκουλάκης, τρεις φίλοι που ένωσαν τις δυνάμεις τους και δημιούργησαν την 35Ν.

Από την επιθυμία στην υλοποίηση

Η τσικουδιά 35Ν δεν είναι απλά ένα όνομα, είναι ένας τρόπος να εξερευνήσουμε την Κρήτη, είναι το προϊόν μιας παρέας τριών φίλων που μετρά σήμερα 35 χρόνια φιλίας. Εδώ και περίπου 20 χρόνια ο ένας από αυτούς, ο Ηλίας, μαθαίνει και πειραματίζεται με αποστάξεις για να φτιάξει την καλύτερη τσικουδιά, άξια της ιστορίας της, άξια του τόπου της. Η 35Ν φτιάχτηκε πρώτα για τους ίδιους, να την πίνουν με την οικογένεια και τους φίλους τους. Η διαδρομή όλα αυτά τα χρόνια είχε από όλα, επιτυχίες, απογοητεύσεις, ταξίδια σε οινικούς προορισμούς, διάβασμα, κούραση, αλλά κυρίως ωραίες παρέες και όλα αυτά τα χρωστούν στην τσικουδιά. Όταν το 2019 οι τρεις τους αποφάσισαν να ξεκινήσουν το νέο επαγγελματικό τους βήμα, η Μαργαρίτα Γουργουρίνη και ο Μιχάλης Αγγελακόπουλος της Foodwill βρέθηκαν από την πρώτη στιγμή δίπλα στην αρχική ομάδα. Η Μαργαρίτα οργάνωσε και καθοδήγησε τα πρώτα βήματά τους και ο Μιχάλης ανέλαβε τον εξαιρετικό σχεδιασμό της συσκευασίας. Ακόμα και το όνομα είναι ξεχωριστό. 35North είναι ο 35ος παράλληλος που διασχίζει την Κρήτη από το ένα άκρο της στο άλλο, από τη Φαλάσαρνα μέχρι τη Ζάκρο και ορίζει τη θέση του νησιού πάνω στη Γη, διαμορφώνοντας έτσι το κλίμα της που, μαζί με το ανάγλυφο του νησιού, κάνει τόσο μοναδικό τον κρητικό αμπελώνα.

Κάθε γουλιά και Κρήτη

Σήμερα, μετά από πολλά χρόνια εμπειρίας στην απόσταξη, έχουν εμφιαλώσει δύο μονοποικιλιακά αποστάγματα, ένα πολυποικιλιακό καθώς και ένα τοπικό λικέρ τσικουδιάς με Κρητικό θυμαρίσιο μέλι. Το πολυποικιλιακό απόσταγμα είναι πιο κοντά στην τυπική κρητική τσικουδιά χωρίς εντάσεις στην μύτη και στον ουρανίσκο, είναι όμως στρογγυλό, βελούδινο ενώ σε αυτό ξεχωρίζουν διακριτικά η σταφίδα και το σύκο. Η μονοποικιλιακή Syrah έχει έντονα αρώματα, επίμονο ουρανίσκο και επίγευση που διαρκεί, χαρίζοντας πραγματικά μια πρωτόγνωρη, πολύπλοκη απόλαυση. Η, επίσης, μονοποικιλιακή από το Μοσχάτο Σπίνας διαθέτει πολύ έντονα αρωματικά χαρακτηριστικά και έντονη επίγευση. Τέλος, το κρητικό λικέρ, η τσικουδιά με κρητικό θυμαρίσιο μέλι, δημιουργείται χωρίς χρήση χρωστικών, διατηρώντας το φυσικό χρυσοκίτρινο χρώμα του, αφήνοντας μια βελούδινη γεύση στο στόμα.

Η μονοποικιλιακή από το Μοσχάτο Σπίνας διαθέτει πολύ έντονα αρωματικά χαρακτηριστικά και έντονη επίγευση.

Σαν πας στον Πηγιανό Κάμπο

Την τσικουδιά ιδανικά πρέπει να την απολαύσει κάποιος στην Κρήτη, να περπατήσει στα αμπελοτόπια την εποχή του τρύγου, να μυρίσει τις μυρωδιές της ζύμωσης ,να παρακολουθήσει την μυσταγωγία της απόσταξης και να δοκιμάσει τους κρητικούς μεζέδες. Το αποστακτήριο 35Ν Cretan Distillery, βρίσκεται μέσα στον Πηγιανό Κάμπο, 10 χλμ Ανατολικά της πόλης του Ρεθύμνου και απέχει 500μ από τη βόρεια παραλία του Νησιού. Λειτουργεί και παράγει από τον Αύγουστο του 2020 ενώ σε λίγο καιρό θα είναι έτοιμο για επισκέψεις γευσιγνωσίας και σχετικές εκδηλώσεις. Στο αποστακτήριο υπάρχουν εγκατεστημένοι οι χάλκινοι άμβυκες, οι οποίοι ζεσταίνονται με ατμό που παράγεται από ατμολέβητα με καύσιμη ύλη βιομάζα πυρηνόξυλου. Η απόσταξη γίνεται σε αυτόυς τους χάλκινους άμβυκες διπλού τοιχώματος με δυνατότητα συνεχούς ανάδευσης που μας επιτρέπει τον απόλυτο έλεγχο της θερμοκρασίας, με την μέθοδο της κλασματικής απόσταξης, κρατώντας μόνο την καρδιά του αποστάγματος, απορρίπτοντας κεφαλές και ουρές. Η κλασματική απόσταξη με διπλές στήλες ανακαθαρισμού εξασφαλίζει απόσταγμα υψηλής καθαρότητας που επιτυγχάνεται με τις συνεχείς επαναρροές, έχοντας την δυνατότητα απομεθυλίωσης και ανακαθορισμό του αλκοολικού τίτλου, ανάλογα με την κατεύθυνση που θέλουν να δώσουν στο τελικό απόσταγμα, όπως για παράδειγμα παλαίωση. Στα προσεχή σχέδιά τους είναι τα μονοπικοιλιακά αποστάγματα του κρητικού αμπελώνα. Μαλβαζία, Λιάτικο, Ρωμέικο είναι από τις ποικιλίες που οι ίδιοι πιστεύουν ότι έχουν να δώσουν ενδιαφέροντα αποστάγματα. Επιπλέον, προς το τέλος του χρόνου αναμένεται και η παλαιωμένη σε δρύινα βαρέλια τσικουδιά 35Ν.

Η μονοποικιλιακή Syrah έχει έντονα αρώματα, επίμονο ουρανίσκο και επίγευση που διαρκεί, χαρίζοντας πραγματικά μια πρωτόγνωρη, πολύπλοκη απόλαυση.

Τσικουδιά με κρητικό θυμαρίσιο μέλι, το κρητικό λικέρ με το φυσικό χρυσοκίτρινο χρώμα του, αφήνει μια βελούδινη γεύση στο στόμα.

Η τσικουδιά δεν είναι ποτό ενδοσκόπησης, μοναξιάς ή μοναχικότητας. Είναι ποτό συντροφιάς. Τη συναντάς σε κάθε στιγμή της κοινωνικής ζωής στην Κρήτη. Είναι το καλωσόρισμα, έναρξη για να φας, έναρξη για να γιορτάσεις, έναρξη για να κουβεντιάσεις. Είναι όμως και σημάδι λήξης, μετά από την κούραση της μέρας, μετά το φαγητό, μετά το γλέντι. Υπάρχει σε όλα τα Κρητικά σπίτια, υπάρχει στα Κρητικά σπίτια μακριά από την Κρήτη, αλλά έχει μονάχα έναν ιδιότυπο κανόνα. Δεν την πίνεις ποτέ χωρίς συντροφιά. Ποτέ μονάχος.

πηγή: popaganda.gr

Print Friendly, PDF & Email