OHE: Ο κόσμος στην πιο δεινή κατάσταση από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο – Πάνω από 1 δισεκατομμύριο άνθρωποι σε ακραία φτώχεια
Περισσότεροι από ένα δισεκατομμύριο άνθρωποι ζουν σε συνθήκες οξείας φτώχειας σε όλο τον κόσμο, σύμφωνα με έκθεση του Αναπτυξιακού Προγράμματος των Ηνωμένων Εθνών την Πέμπτη, που υπογραμμίζει ένα άκρως θλιβερό στοιχείο: Το ήμισυ εξ αυτών είναι παιδιά – δηλαδή το μέλλον του κόσμου.
Η μελέτη που δημοσιεύθηκε στο πλαίσιο της Πρωτοβουλίας για τη Φτώχεια και την Ανθρώπινη Ανάπτυξη της Οξφόρδης (OPHI) επισημαίνει ότι τα ποσοστά φτώχειας είναι τρεις φορές υψηλότερα σε χώρες σε εμπόλεμη κατάσταση. Και αυτές πολλαπλασιάζονται. Υπάρχουν σήμερα ανά τον πλανήτη οι περισσότερες ένοπλες συρράξεις, που έχουν καταγραφεί ποτέ, από την εποχή του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου.
Το UNDP και το OPHI δημοσιεύουν τον Πολυδιάστατο Δείκτη Φτώχειας ετησίως από το 2010, συγκεντρώνοντας δεδομένα από 112 χώρες με συνολικό πληθυσμό 6,3 δισεκατομμυρίων ανθρώπων. Χρησιμοποιούν δείκτες όπως η έλλειψη επαρκούς στέγασης, αποχέτευσης, ηλεκτρικής ενέργειας, καυσίμων μαγειρέματος, διατροφής και φοίτησης στο σχολείο.
«Το 2024 παρουσιάζει μια απογοητευτική εικόνα: 1,1 δισεκατομμύρια άνθρωποι υφίστανται ακραία πολυδιάστατη φτώχεια, εκ των οποίων τα 455 εκατομμύρια ζουν στη σκιά των συγκρούσεων», δήλωσε ο Γιαντσούν Ζανγκ, επικεφαλής στατιστικολόγος στο UNDP. «Για τους φτωχούς στις χώρες που πλήττονται από συγκρούσεις, ο αγώνας για τις βασικές ανάγκες είναι μια πολύ πιο σκληρή, εξοντωτική, απελπιστική μάχη», συμπλήρωσε ο Ζανγκ μιλώντας στο Γαλλικό Πρακτορείο (AFP).
Το 28% των παιδιών παγκοσμίως ζουν σε συνθήκες ακραίας φτώχειας
Περίπου 584 εκατομμύρια άνθρωποι κάτω των 18 ετών βιώνουν ακραία φτώχεια, αντιπροσωπεύοντας το 27,9 τοις εκατό των παιδιών παγκοσμίως, σε σύγκριση με το 13,5 τοις εκατό των ενηλίκων.
Έδειξε επίσης ότι το 83,2 τοις εκατό των φτωχότερων ανθρώπων του κόσμου ζουν στην Υποσαχάρια Αφρική και τη Νότια Ασία. Η Ζαμπίνα Αλκίρε, διευθύντρια του OPHI, σχολίασε στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι οι συρράξεις υπονομεύουν τις προσπάθειες για τη μείωση της φτώχειας.
«Αυτό που μας συγκλόνισε ήταν το τεράστιο μέγεθος των ανθρώπων που αγωνίζονται να ζήσουν μια αξιοπρεπή ζωή και ταυτόχρονα φοβούνται για την ασφάλειά τους — 455 εκατομμύρια», τόνισε.
«Αυτό υποδηλώνει μια σκληρή αλλά αναπόφευκτη πρόκληση για τη διεθνή κοινότητα να μηδενίσει τη μείωση της φτώχειας και να προωθήσει την ειρήνη, έτσι ώστε οποιαδήποτε επακόλουθη ειρήνη να διαρκέσει πραγματικά», πρόσθεσε η Αλκίρε.
Η Ινδία ήταν η χώρα με τον μεγαλύτερο αριθμό ατόμων σε ακραία φτώχεια, η οποία επηρεάζει 234 εκατομμύρια από το 1,4 δισεκατομμύριο πληθυσμό της. Ακολούθησαν το Πακιστάν, η Αιθιοπία, η Νιγηρία και η Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό. Οι πέντε χώρες αντιπροσώπευαν σχεδόν το ήμισυ του 1,1 δισεκατομμυρίου φτωχών ανθρώπων.