Ο ΠΟΥ προειδοποιεί για 236.000 θανάτους από τον COVID-19 στην Ευρώπη τους επόμενους τρεις μήνες

Τη Δευτέρα, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) εξέδωσε μια ισχυρή προβολή ότι η επαναλειτουργία των σχολείων και η εγκατάλειψη των μέτρων κοινωνικής απόστασης στην Ευρώπη θα οδηγήσει σε καταστροφή. 1.3δη, 1,3 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν πεθάνει στην Ευρώπη από COVID-19. Καθώς η παραλλαγή Delta εξαπλώνεται, αυτό το φθινόπωρο θα μπορούσε να είναι η πιο θανατηφόρα περίοδος της πανδημίας μέχρι τώρα.

«Την περασμένη εβδομάδα, σημειώθηκε αύξηση 11 % στον αριθμό των θανάτων στην περιοχή. Μια αξιόπιστη προβολή αναμένει 236.000 θανάτους στην Ευρώπη έως την 1η Δεκεμβρίου », δήλωσε ο Περιφερειακός Διευθυντής του ΠΟΥ για την Ευρώπη, Χανς Κλούγκε. Μόνο το 44,2 % του ευρωπαϊκού πληθυσμού είναι πλήρως εμβολιασμένο και ο Kluge πρόσθεσε ότι ο αριθμός των εμβολιασμένων μειώθηκε κατά 14 % τις τελευταίες έξι εβδομάδες. Είπε ότι ο σκεπτικισμός των εμβολίων «δεν εξυπηρετεί κανένα σκοπό και δεν κάνει καλό σε κανέναν».

Καθώς εκατοντάδες παιδιά αρρωσταίνουν σοβαρά και πεθαίνουν από τον COVID-19 στην Αμερική, την Ινδονησία και την Ινδία, ο Kluge ζήτησε επίσης εμβολιασμό παιδιών ηλικίας άνω των 12 ετών, αναγνωρίζοντας σιωπηρά τον κίνδυνο μαζικών λοιμώξεων στα σχολεία παιδιών και νέων, τα οποία είναι σε μεγάλο βαθμό μη εμβολιασμένα. Μια ένδειξη για το εκπληκτικό εύρος των λοιμώξεων των νέων είναι η εκτίμηση του Ινστιτούτου Παστέρ ότι μόνο στη Γαλλία, θα μπορούσαν
να υπάρχουν 50.000 μολύνσεις παιδιών κάθε μέρα μέχρι τα τέλη Σεπτεμβρίου.

Αυτό θα σήμαινε ότι εκατομμύρια παιδιά αρρωσταίνουν κάθε εβδομάδα στην Ευρώπη. Ο πρόεδρος της Γερμανικής Ένωσης Διδασκόντων Heinz-Peter Meidinger επεκτείνει στοιχεία από τις ΗΠΑ για τη νοσηλεία παιδιών και νέων: «Εάν το μεταφέρετε στον αριθμό των μαθητών στη Γερμανία, δηλαδή περίπου 11 εκατομμύρια, τότε η [νοσηλεία] θα μπορούσε να επηρεάσει έως και 200.000 μαθητές στη χειρότερη περίπτωση ».

Με το 5 έως 10 τοις εκατό των παιδιών που αρρωσταίνουν από COVID-19 να υποφέρουν από Long COVID ή άλλες μόνιμες βλάβες, αυτό θα σήμαινε εκατοντάδες χιλιάδες παιδιά που υποφέρουν από εξασθενητικές μακροπρόθεσμες επιπτώσεις στην υγεία, καθώς και χιλιάδες παιδιά που πεθαίνουν από τον ιό.

Δεν υπάρχει τίποτα αναπόφευκτο σε ένα τόσο φρικτό σενάριο. Εάν υιοθετηθούν αποδεδειγμένες επιστημονικές πολιτικές για τη διακοπή της μετάδοσης του COVID-19 και την εξάλειψη του ιού, αυτοί οι εκατοντάδες χιλιάδες θάνατοι και εκατομμύρια λοιμώξεις δεν χρειάζεται να συμβούν. Ωστόσο, τέτοιες πολιτικές αντιμετωπίζουν αποφασιστική αντίθεση σε ολόκληρο το ευρωπαϊκό πολιτικό κατεστημένο, που θέτουν τα εταιρικά κέρδη και τον πλούτο των υπερπλουσίων πάνω από τη ζωή των εργαζομένων.

Οι εργαζόμενοι που παλεύουν για να σώσουν ζωές πρέπει να κατανοήσουν σαφώς τις πολιτικές της κυρίαρχης ελίτ και την ανάγκη να παλέψουν για μια ανεξάρτητη, επιστημονικά τεκμηριωμένη πολιτική για την εξάλειψη του ιού.

Μία παράταξη της κυρίαρχης ελίτ υποστηρίζει ανοιχτά την «ασυλία των αγέλων», με την οποία σημαίνει ότι δεν αναλαμβάνει καμία δράση για να σταματήσει η εξάπλωση του ιού, ανεξάρτητα από το κόστος στις ζωές. Ο πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου, Μπόρις Τζόνσον, ο άντρας-τσάντα για την παγκόσμια οικονομική αριστοκρατία και τις τράπεζες στο Λονδίνο, είναι ο πιο ανοιχτός υποστηρικτής μιας τέτοιας εγκληματικής πολιτικής.

Ο Τζόνσον έχει υιοθετήσει μια ανάλυση «κόστους-οφέλους» που υποστηρίζει 1.000 θανάτους COVID-19 την εβδομάδα ή 52.000 ετησίως, στη Βρετανία-με βάση τη φασιστική αντίληψη ότι είναι απαράδεκτο να ξοδεύονται περισσότερα από 30.000 λίρες για να σωθεί ένας ασθενής με COVID-19. Πέρυσι, πριν αναγκαστεί να υιοθετήσει ένα αναποτελεσματικό, μερικό κλείδωμα εν μέσω μαζικών θανάτων, ο Τζόνσον ξεκαθάρισε με σαφήνεια αυτήν την προοπτική, λέγοντας στους
υπουργούς του: «Όχι άλλο αποκλεισμό! Αφήστε τα σώματα να συσσωρευτούν χιλιάδες ».

Μια άλλη παράταξη προτείνει «μετριασμό», με στόχο να επιβραδύνει, αλλά όχι να σταματήσει, τη διάδοση του ιού. Οι υποστηρικτές του – οι κυβερνήσεις στην Ιταλία, την Ισπανία, τη Γερμανία και τη Γαλλία – επίσης απορρίπτουν τα lockdown και απαιτούν την επαναλειτουργία των σχολείων και των επιχειρήσεων, αλλά σε συνδυασμό με εμβολιασμούς και άλλα μέτρα. Οι συνέπειες είναι εξίσου καταστροφικές. Εάν τα παιδιά μεταφερθούν ξανά σε μη ασφαλή σχολεία, σε υπερπλήρεις αίθουσες διδασκαλίας με κακό αερισμό, το αποτέλεσμα θα είναι η ταχεία εξάπλωση αυτού του ιού στον αέρα, ακόμη και αν τα παιδιά είναι μασκαρισμένα.

Τα ποσοστά κρουσμάτων έχουν τριπλασιαστεί στα γερμανικά κρατίδια της Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας και του Βερολίνου από τότε που άνοιξαν τα σχολεία τον περασμένο μήνα και η κυβέρνηση της καγκελαρίου Άνγκελα Μέρκελ απάντησε χθες ανακοινώνοντας ότι δεν θα βασίζει πλέον τις πολιτικές κοινωνικής απόστασης στα ποσοστά εμφάνισης. Η γαλλική κυβέρνηση τερματίζει τις δωρεάν δοκιμές για τον COVID-19. Τέτοιες πολιτικές κακοήθους παραμέλησης έθεσαν τις βάσεις για τον τρομακτικό αριθμό νεκρών που προβλέπει ο ΠΟΥ.

Υποκείμενη στην ενότητα του κυβερνώντος κατεστημένου στις δολοφονικές πανδημικές πολιτικές βρίσκονται τα υλικά συμφέροντα της οικονομικής αριστοκρατίας. Έχοντας χορηγήσει στον εαυτό τους τρισεκατομμύρια ευρώ και λίρες σε τράπεζες και εταιρείες διάσωσης πέρυσι, απαιτούν από τους νέους να συνεχίσουν το σχολείο, ώστε οι γονείς τους να μπορούν να παραμείνουν στη δουλειά, αντλώντας κέρδη για τις τράπεζες. Οι δισεκατομμυριούχοι της Ευρώπης πρόσθεσαν έτσι ένα εντυπωσιακό 1 τρισεκατομμύριο δολάρια στη συλλογική τους περιουσία κατά τη διάρκεια της
πανδημίας.

Για να σωθούν εκατοντάδες χιλιάδες ζωές, η εργατική τάξη πρέπει να παρέμβει ανεξάρτητα, ενάντια στο καπιταλιστικό σύστημα και τους πολιτικούς συνεργούς του-συμπεριλαμβανομένων των συνδικαλιστικών γραφειοκρατιών και των ψευτοαριστερών κομμάτων. Το κόμμα Podemos στην ισπανική εθνική κυβέρνηση, όπως το κόμμα της Αριστεράς στις περιφερειακές γερμανικές κυβερνήσεις, εφάρμοσε άμεσα τη δίχτυ των τραπεζών για την πανδημία. Το κόμμα Ανυπότακτη Γαλλία του Jean-Luc Mélenchon ενώνεται με τα νεοφασιστικά κόμματα για να υποστηρίξει τις διαμαρτυρίες ενάντια στα εμβόλια και τις εντολές εμβολίων.

Για να διεξαχθεί αυτός ο αγώνας, οι εργαζόμενοι πρέπει να είναι οπλισμένοι με επιστημονική και πολιτική κατανόηση. Ο τερματισμός της πανδημίας απαιτεί την εφαρμογή αυστηρών περιορισμών μαζί με τον εμβολιασμό, τον εντοπισμό επαφών και την απομόνωση των μολυσμένων ατόμων- μέχρι να εξαλειφθεί ο COVID-19, όπως εξαλείφθηκε η ευλογιά ή η πολιομυελίτιδα τον 20ό αιώνα. Στην πρόσφατη δήλωσή του ” Η εξάλειψη του COVID-19 είναι ο μόνος τρόπος για να
σταματήσει η πανδημία “, το WSWS εξήγησε:

Η εφαρμογή της στρατηγικής εξάλειψης απαιτεί την ανάπτυξη ενός ισχυρού διεθνούς και ενιαίου μαζικού κινήματος της εργατικής τάξης. Μόνο ένα μαζικό κίνημα που δεν οδηγείται από το κίνητρο του κέρδους και είναι δεσμευμένο στην εμμονική αναζήτηση προσωπικού πλούτου μπορεί να δημιουργήσει την κοινωνική δύναμη που απαιτείται για να επιβάλει μια αλλαγή στην πολιτική.

Οι βασικές αρχές που καθοδηγούν τη στρατηγική εξάλειψης βασίζονται στην επιστήμη και στην επιμονή ότι δεν μπορεί να υπάρχει περιορισμός στο ποσό που δαπανάται για την εξάλειψη του COVID-19 παγκοσμίως. Τα κοινωνικά συμφέροντα των μαζών των ανθρώπων παγκοσμίως αλληλεπιδρούν ισχυρά με την επιστημονική αλήθεια.

Ο ιός μπορεί να εξαλειφθεί σε όλο τον κόσμο. Στις παρατηρήσεις της στην διαδικτυακή συζήτηση του Παγκόσμιου Σοσιαλιστικού Ιστότοπου , « Για μια παγκόσμια στρατηγική για να σταματήσει η πανδημία και να σώσει ζωές! », Δήλωσε ο Δρ Malgorzata Gasperowicz από το Πανεπιστήμιο του Κάλγκαρι, καθώς και στοιχεία μοντελοποίησης που δείχνουν ότι η επιθετική εφαρμογή των πολιτικών κλειδώματος και ανίχνευσης επαφών θα μπορούσε να οδηγήσει τα νέα περιστατικά στο μηδέν σε 37 ημέρες.

Οι πολιτικές εξάλειψης στην Κίνα έχουν κρατήσει τον αριθμό των νεκρών από τον COVID-19 κάτω από 5.000, ή ένα εκπληκτικό 250 φορές λιγότερο από ό, τι στην Ευρώπη. Ωστόσο, για να τερματιστεί η πανδημία, τέτοια μέτρα πρέπει να εφαρμοστούν παγκοσμίως από ένα συνειδητό, διεθνές πολιτικό κίνημα της εργατικής τάξης.

Η ευρωπαϊκή εργατική τάξη έχει ήδη αυξήσει τους διεθνείς αγώνες για μια ανθρώπινη πολιτική υγείας. Wasταν ένα κύμα αυθόρμητων απεργιών σε βασικά εργοστάσια στην Ιταλία και σε ολόκληρη την Ευρώπη-σε αυτοκίνητα, μηχανήματα και επεξεργασία τροφίμων-που επέβαλαν τα πρώτα λουκέτα την άνοιξη του 2020, σώζοντας εκατομμύρια ζωές. Η γραφειοκρατία του συνδικάτου και το πολιτικό κατεστημένο συνεργάστηκαν για να επανέλθουν οι εργαζόμενοι στη δουλειά τους, ωστόσο, και κατήγγειλαν τα lockdown ως ακριβά και μη πρακτικά.

Τώρα η εργατική τάξη και η νεολαία σε ολόκληρη την Ευρώπη μπαίνουν σε αγώνα, με απεργίες που διοργανώνονται ή καλούνται από οδηγούς τρένων, εργαζόμενους στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης και παράδοσης στη Γερμανία, οδηγούς φορτηγών στη Βρετανία και εργαζόμενους σε καντίνα σχολείων στη Γαλλία.

Πολλές ζωές εξαρτώνται από τους εργαζόμενους που παίρνουν αυτούς τους απεργιακούς αγώνες από τα χέρια των συνδικαλιστικών γραφειοκρατιών και τους μετατρέπουν σε αγώνα ενάντια στην απάνθρωπη πολιτική πανδημίας των υπερπλουσίων. Αυτό συνεπάγεται τη δημιουργία επιτροπών ασφάλειας στο χώρο εργασίας για την επιβολή του κλεισίματος των σχολείων και των μη ουσιωδών βιομηχανιών, ως μέρος ενός διεθνούς, σοσιαλιστικού αγώνα ενάντια στην πανδημία και το καπιταλιστικό σύστημα.

Johannes Stern , Alex Lantier

Print Friendly, PDF & Email