Ο Ισραηλινός στρατός συνέλαβε το σύμβολο της Παλαιστινιακής Αντίστασης, την ακτιβίστρια της Ειρήνης Άχεντ Ταμίμι για «υποκίνηση σε τρομοκρατία»

Ο στρατός του Ισραήλ ανακοίνωσε σήμερα ότι συνέλαβε την 22χρονη Παλαιστίνια ακτιβίστρια της Ειρήνης Άχεντ Ταμίμι στη διάρκεια επιδρομής στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη.

«Η Άχεντ Ταμίμι, ύποπτη για υποκίνηση σε βία και τρομοκρατικές δραστηριότητες, συνελήφθη στην πόλη Νάμπι Σάλεχ. Η Ταμίμι παραδόθηκε στις ισραηλινές δυνάμεις ασφαλείας για πιο ενδελεχή ανάκριση», επεσήμανε εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού στο AFP.

Η σύλληψη έγινε μετά την εισβολή Ισραηλινών δυνάμεων στο σπίτι της οικογένειάς της στο χωριό Nabi Saleh, βορειοδυτικά της Ραμάλας μέσα στη νύχτα.

Η Ταμίμι είναι κόρη του Παλαιστίνιου ακτιβιστή Μπάσεμ αλ-Ταμίμι και έχει συμμετάσχει σε διαμαρτυρίες υπέρ των Παλαιστινίων από το 2012.

Σε ηλικία 11 ετών, η Ταμίμι επαινέθηκε από τον Παλαιστίνιο πρόεδρο Μαχμούντ Αμπάς για την προσπάθειά της να παρέμβει κατά τη διάρκεια της σύλληψης της μητέρας της τον Αύγουστο του 2012.

Όταν ένας Ισραηλινός στρατιώτης συνέλαβε τον μεγαλύτερο αδελφό της το 2012, η Ταμίμι αναφέρθηκε στα διεθνή μέσα ενημέρωσης. Η εικόνα της μικρόσωμης Ταμίμι που άοπλη φορώντας μία μπλούζα που έγραφε “αγάπη” κουνάει τη γροθιά της έχοντας απέναντί της πάνοπλους ισραηλινούς στρατιώτες έγινε viral στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Σε ηλικία 14 ετών, είδε το φως της δημοσιότητας βίντεο που την έδειχνε να δαγκώνει έναν Ισραηλινό στρατιώτη προκειμένου να τον εμποδίσει να συλλάβει τον μικρό αδελφό της που είχε το ένα του χέρι στον γύψο και βρισκόταν ακινητοποιημένος στο έδαφος. Ήθελαν να τον συλλάβουν επειδή, είπε ο ισραηλινός στρατός, πετούσε πέτρες σε διαδήλωση.

Έκτοτε έγινε παγκόσμιο σύμβολο της παλαιστινιακής υπόθεσης και οι Παλαιστίνοι τη θεωρούν υπόδειγμα θάρρους έναντι στην ισραηλινή κατοχή στα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη.

Τεράστιο πορτρέτο της έχει ζωγραφιστεί στο τείχος που έχει ανεγείρει το Ισραήλ στη Βηθλεέμ, στη Δυτική Όχθη.

Η Ταμίμι συνελήφθη το 2017 και κρατήθηκε επί 8 μήνες επειδή χαστούκισε έναν Ισραηλινό στρατιώτη μέσα στην αυλή του σπιτιού της οικογένειάς της στη Νάμπιλ Σάλεχ.

Από την αρχή του πολέμου μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου οι ισραηλινές δυνάμεις ασφαλείας έχουν προχωρήσει σε μαζικές συλλήψεις Παλαιστινίων που είναι ύποπτοι για βία, για υποκίνηση σε βία ή ότι είναι μέλη της παλαιστινιακής οργάνωσης.

Εξάλλου 150 Παλαιστίνιοι έχουν σκοτωθεί στη Δυτική Όχθη από τα πυρά Ισραηλινών στρατιωτών ή εποίκων, σύμφωνα με το παλαιστινιακό υπουργείο Υγείας.

Αγώνας της Κρήτης

Print Friendly, PDF & Email