NY Times: Η ΕΥΠ παρακολουθούσε την Άρτεμις Σίφορντ

Σε νέες αποκαλύψεις σχετικά με την υπόθεση των υποκλοπών προχωρούν οι New York Times, επαναφέροντας στο προσκήνιο το μέγα σκάνδαλο που αποτέλεσε αντικείμενο οξύτατων πολιτικών αντιπαραθέσεων, αλλά και σφοδρών επικρίσεων από διεθνείς οργανισμούς.

Η εφημερίδα αποκαλύπτει ότι είχε παγιδευτεί το τηλέφωνο της Άρτεμις Σίφορντ, πρώην μάνατζερ πολιτικής κυβερνοασφάλειας στο Facebooκ και μέλος στο ευρωπαϊκό κέντρο του αμερικανικού think tank Atlantic Council,

Σε έγγραφα που περιήλθαν στην κατοχή του αμερικάνικου New York Times, καταγράφεται ο τρόπος με τον οποίο μολύνθηκε το τηλέφωνο της Σίφορντ: Τον Σεπτέμβριο του 2021 έκλεισε ραντεβού για την αναμνηστική δόση εμβολίου κατά του κορονοϊού μέσω της ελληνικής πλατφόρμας. Ελαβε αυτοματοποιημένο sms με τα στοιχεία του ραντεβού της στις 17 Σεπτεμβρίου. Πέντε ώρες αργότερα, στις 05:31 π.μ.,έλαβε ένα άλλο SMS που της ζητούσε να επιβεβαιώσει το ραντεβού κάνοντας «κλικ» σε έναν σύνδεσμο, ο οποίος ήταν ο μολυσμένος σύνδεσμος του Predator.

Παράλληλα, στο δημοσίευμα επισημαίνεται πως «δύο άτομα με άμεση γνώση της υπόθεσης είπαν ότι η κα Σίφορντ είχε πράγματι τεθεί υπό παρακολούθηση από την ελληνική υπηρεσία κατασκοπείας από τον Αύγουστο του 2021, έναν μήνα πριν από τη μόλυνση με το Predator, και για αρκετούς μήνες μέχρι το 2022».

Οι New York Times κάνουν λόγο «πρώτη γνωστή περίπτωση Αμερικανού πολίτη που στοχοποιείται σε χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης από την προηγμένη τεχνολογία κατασκοπείας, η χρήση της οποίας έχει γίνει αντικείμενο διευρυνόμενου σκανδάλου στην Ελλάδα».

Η Σίφορντ κατέθεσε την Παρασκευή μήνυση κατά αγνώστων, ενώ έχει ήδη καταθέσει αίτημα στην ελληνική αρχή για την προστασία του Απορρήτου των Τηλεπικοινωνιών, ζητώντας να μάθει εάν η ΕΥΠ, είχε υποκλέψει το τηλέφωνό της. «Δεν ξέρω γιατί στοχοποιήθηκα, αλλά δεν μπορώ να δω εύλογες ανησυχίες για την εθνική ασφάλεια πίσω από αυτό», είπε η ίδια.

Το δημοσίευμα σημειώνει πως ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκη «έχει δεχθεί πιέσεις να εξηγήσει πώς και γιατί το Predator πουλήθηκε από την Ελλάδα και χρησιμοποιήθηκε στην Ελλάδα, υποτίθεται εν αγνοία της κυβέρνησης, εναντίον μελών της κυβέρνησής του, πολιτικών της αντιπολίτευσης και δημοσιογράφων».

ΣΥΡΙΖΑ: Να απαντήσουν Μητσοτάκης – Πιερρακάκης πώς έδωσαν πρόσβαση στα στοιχεία εμβολιασμού

«ΕΥΠ και Predator αποτελούν το ίδιο ενιαίο κέντρο υποκλοπών», αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, με βάση «το αποκαλυπτικό ρεπορτάζ των New York Times για την παρακολούθηση της ‘Αρτεμις Σίφορντ».

Στην ανακοίνωσή του ο ΣΥΡΙΖΑ εξηγεί: «Ελληνίδα πολίτης και Αμερικανίδα υπήκοος κα Σίφορντ τελούσε υπό παρακολούθηση και από την ΕΥΠ και μέσω Predator, όπως είχε γίνει και με άλλους στόχους του ίδιου ενιαίου κέντρου υποκλοπών. Ωστόσο η σημερινή αποκάλυψη των NYT επιβεβαιώνει μέχρι κεραίας τις καταγγελίες που είχε κάνει ο κ. Ραγκούσης προ μηνών, όταν ο κ. Πιερρακάκης έκανε πως δεν καταλάβαινε. Συγκεκριμένα, ότι το κινητό της κας Σίφορντ επιμολύνθηκε με Predator με μήνυμα που αντέγραφε το αυτοματοποιημένο μήνυμα της επίσημης πλατφόρμας εμβολιασμού της ελληνικής κυβέρνησης και στο οποίο αναγράφονταν όλες οι λεπτομέρειες του ραντεβού που ήδη είχε κλείσει. Δηλαδή οι αποστολείς του Predator είχαν πλήρη γνώση των πραγματικών στοιχείων του ραντεβού της».

Κλείνοντας απευθύνεται στον πρωθυπουργό: «Ο κ. Μητσοτάκης οφείλει να απαντήσει στο ερώτημα γιατί έφτασε στο σημείο να παρακολουθεί Αμερικανίδα υπήκοο και ο κ. Πιερρακάκης στο ερώτημα πώς έδωσαν πρόσβαση στα στοιχεία εμβολιασμού του θύματος για να μολυνθεί εν συνεχεία το κινητό του με Predator».

πηγή: sofokleousin.gr

Print Friendly, PDF & Email