Νεκρός στο γραφείο του ο πρόεδρος του Κέντρου Ελληνικής Γλώσσας

Νεκρός στο γραφείο του βρέθηκε την Τρίτη ο πρόεδρος του Κέντρου Ελληνικής Γλώσσας, Ιωάννης Καζάζης, με δημοσιογραφικές πληροφορίες να αναφέρουν πως η αστυνομία ερευνά τα αίτια του θανάτου, μεταφέροντας ωστόσο πως ο ομότιμος καθηγητής του ΑΠΘ βρέθηκε απαγχονισμένος.

Νεκρός στο γραφείο του στην περιοχή της Καλαμαριάς βρέθηκε ο πρόεδρος του Κέντρου Ελληνικής Γλώσσας, ομότιμος καθηγητής του ΑΠΘ Ιωάννης Καζάζης. Όπως αναφέρεται, η αστυνομία ερευνά τα ακριβή αίτια θανάτου. Αξίζει να σημειωθεί πως στην πλειοψηφία τους τα συστημικά μέσα ενημέρωσης αναφέρουν πως ο καθηγητής βρέθηκε απαγχονισμένος, και πως η αστυνομία αποκλείει το ενδεχόμενο εγκληματικής ενέργειας.

«Με μεγάλη θλίψη ενημερωθήκαμε για το θάνατο του Ι. Καζάζη, Προέδρου του Κέντρου Ελληνικής Γλώσσας, Ομότιμου Καθηγητή Κλασικής Φιλολογίας στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης. Με εξαίρετες σπουδές και πλούσιο συγγραφικό και ερευνητικό έργο, αφήνει σημαντική παρακαταθήκη στη σύγχρονη γλωσσική διδασκαλία. Ειλικρινή συλλυπητήρια στους οικείους του» έγραψε στα κοινωνικά της δίκτυα η υπουργός Παιδείας, Νίκη Κεραμέως.

Για την «τεράστια παρακαταθήκη του Ιωάννη Καζάζη στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο και την ανεκτίμητη συμβολή του στην ενίσχυση των ελληνικών σπουδών στο εξωτερικό» έκανε λόγο ο πρύτανης του ΑΠΘ, Νίκος Παπαϊωάννου, εκφράζοντας συλλυπητήρια στους οικείους του.

Ο Ιωάννης Καζάζης του Νικολάου (1947) σπούδασε Κλασική Φιλολογία στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ), στο University of Illinois και στο Yale U. Fellow στο Centre for Hellenic Studies του Harvard και Visiting Professor στο University of Maryland. Από το 1979 έως 2014, Καθηγητής Κλασικής Φιλολογίας στο ΑΠΘ. Από το 1994 Αναπληρωτής Πρόεδρος και εν συνεχεία Πρόεδρος του «Κέντρου Ελληνικής Γλώσσας», και Διευθυντής του Τμήματος Λεξικογραφίας. 2010-2014: Πρόεδρος του Εθνικού Συμβουλίου για την πρωτοβάθμια και τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση. Επίτιμος Καθηγητής και Διδάκτωρ του «Κρατικού Πανεπιστημίου Κουμπάν» της Ρωσίας.

Συνέγραψε για τον Ηρόδοτο, τον Δημοσθένη, το Αρχαϊκό Έπος, το Επίγραμμα, και την Ιστορία των Ελληνικών Σπουδών από την Αναγέννηση ως σήμερα στη Δύση και στη Ρωσία. Ως διευθυντής της συντακτικής ομάδας εξέδωσε τους τόμους 15-21 του Λεξικού της Μεσαιωνικής Ελληνικής Δημώδους Γραμματείας 1100-1669 («Λεξικού Κριαρά»), καθώς και τρίτομη Επιτομή του.

πηγή: thepressproject.gr

Print Friendly, PDF & Email