Ναυάγιο Πύλου: Βραβείο στους δημοσιογράφους που το ερεύνησαν από το Ευρωκοινοβούλιο

Η δημοσιογραφική έρευνα αποκάλυψε πώς συνέβη το ναυάγιο και τις ασυνέπειες στις επίσημες δηλώσεις των ελληνικών αρχών.

Το βραβείο Daphne Caruana Galizia 2023, απονεμήθηκε σε σύμπραξη Ελλήνων, Γερμανών και Βρετανών δημοσιογράφων, για την έρευνά τους για το πολύνεκρο ναυάγιο στα ανοιχτά της Πύλου, όπου πνίγηκαν πάνω από 600 μετανάστες.

Όπως δημοσιεύει η ΕΡΤ, η κοινή έρευνα του ελληνικού ερευνητικού δημοσιογραφικού site Solomon, σε συνεργασία με το Forensis, το γερμανικό δημόσιο κανάλι StrgF/ARD και τη βρετανική εφημερίδα The Guardian αποκάλυψε πώς συνέβη το ναυάγιο ως αποτέλεσμα των ενεργειών που ανέλαβε η Ελληνική Ακτοφυλακή, αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο κοινοτικός νομοθέτης. Αποκάλυψε επίσης τις ασυνέπειες στις επίσημες δηλώσεις των ελληνικών αρχών.

Η Roberta Metsola, Πρόεδρος του ΕΚ, η Pina Picierno, Αντιπρόεδρος του ΕΚ υπεύθυνη για την απονομή του βραβείου, και η Juliane Hielscher, Πρόεδρος της Λέσχης Τύπου του Βερολίνου και εκπρόσωπος των 28 μελών της ανεξάρτητης ευρωπαϊκής κριτικής επιτροπής, παρευρέθηκαν στην τελετή, η οποία πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα τύπου Daphne Caruana στη Γαλικία του ΕΚ του Στρασβούργου.

“Σήμερα, όπως κάθε χρόνο, τιμούμε τη μνήμη της Daphne Caruana Galizia με ένα βραβείο που μας υπενθυμίζει έντονα τον αγώνα της για την αλήθεια και τη δικαιοσύνη. Οι δημοσιογράφοι σε όλο τον κόσμο συνεχίζουν να γίνονται στόχοι για να κάνουν τη δουλειά τους, αλλά αρνούνται να μειωθούν σε σιωπή. Αυτό το κοινοβούλιο στέκεται μαζί τους σε αυτόν τον μακροχρόνιο αγώνα για την προστασία της ελευθερίας του Τύπου και του πλουραλισμού στην Ευρώπη και όχι μόνο», είπε η Μέτσολα στην τελετή.

Μεταξύ 3 Μαΐου και 31 Ιουλίου 2023, περισσότεροι από 700 δημοσιογράφοι από τις 27 χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης συμμετείχαν στον διαγωνισμό με δημοσιογραφικό υλικό. Δώδεκα από αυτές τις αιτήσεις προεπιλέχθηκαν από την κριτική επιτροπή πριν αποφασιστεί ο μεγάλος νικητής.

Η δημοσιογραφική έρευνα ανέλυσε λεπτομερώς τα γεγονότα που σχετίζονται με τη βύθιση της ψαρότρατας Adriana, στις 14 Ιουνίου 2023, περίπου 50 ναυτικά μίλια από την Πύλο, στη νοτιοδυτική Ελλάδα, στην οποία περισσότεροι από 600 μετανάστες που είχαν εγκαταλείψει τη Λιβύη λίγες μέρες νωρίτερα .

Οι δημοσιογράφοι πραγματοποίησαν περισσότερες από 20 συνεντεύξεις με επιζώντες και ερεύνησαν δικαστικά αρχεία και έγγραφα του Λιμενικού Σώματος. Τα ευρήματα δείχνουν ότι οι ευκαιρίες διάσωσης χάθηκαν και οι προσφορές βοήθειας αγνοήθηκαν, ενώ μαρτυρίες επιζώντων δείχνουν ότι ήταν οι προσπάθειες της Ελληνικής Ακτοφυλακής να ρυμουλκήσει τη μηχανότρατα τελικά προκάλεσαν το ναυάγιο. Η ελληνική ακτοφυλακή διέψευσε ότι προσπάθησε να ρυμουλκήσει τη μηχανότρατα.

Η Forensis προσομοίωσε τη μοιραία νύχτα με ένα διαδραστικό τρισδιάστατο μοντέλο της τράτας, με βάση δεδομένα από το ημερολόγιο του Λιμενικού Σώματος και μαρτυρία από τον καπετάνιο του Λιμενικού Σώματος, καθώς και χρησιμοποιώντας δεδομένα διαδρομής πτήσης, δεδομένα θαλάσσιας κυκλοφορίας, δορυφορικές εικόνες και βίντεο που έγιναν από κοντινούς πλοία μεταφοράς και άλλες πηγές.

Print Friendly, PDF & Email