Μόσιαλος: Δεν θα φτάσουμε σε τοίχος ανοσίας με τη μετάλλαξη Δέλτα

“Η πλειοψηφία των εμβολιασμένων έχουν 80% πιθανότητα να κολλήσουν τον κορoνοιό σε σχέση με τους ανεμβολίαστους και πολύ μικρότερη πιθανότητα να τον μεταδώσουν”, όπως τόνισε ο καθηγητής της πολιτικής της υγείας στη Σχολή Οικονομικών του Λονδίνου, Ηλίας Μόσιαλος, σε δηλώσεις του στο ΣΚΑΙ.

Ο ίδιος δήλωσε πως είναι 29 φορές μικρότερη η πιθανότητα νοσηλείας αν κολλήσουν σε σχέση με έναν ανεμβολίαστο.

Σχετικά με το νέο καθεστώς ελευθερίας που ισχύει από εχθές και την άρση των απαγορεύσεων για τους εμβολιασμένους, επεσήμανε ότι προσωπικά θα προτιμούσε αυτό να είχε γίνει ένα μήνα μετά ώστε να έχουν εμβολιαστεί με την τρίτη δόση όσο το δυνατόν περισσότεροι πολίτες που πάσχουν από χρόνια νοσήματα και να περιοριζόταν ακόμα περισσότερο ο κίνδυνος μετάδοσης.

Παράλληλα, ανέφερε πως το πρόβλημα δεν βρίσκεται στις συναθροίσεις μεταξύ εμβολιασμένων αλλά στο αν νοσήσει κάποιος εμβολιασμένος και μεταφέρει τον κορoνοιό σε σπίτι που μπορεί να συζεί με ανεμβολιαστους ηλικιωμένους γονείς, καθώς περίπου 600.000 άτομα άνω των 60 ετών στην χώρα μας είναι ανεμβολίαστοι και αυτό είναι το βασικό πρόβλημα δημόσιας υγείας.

Ο κ. Μόσιαλος είπε ότι η πλειοψηφία των νεκρών στην χώρα μας λόγω της πανδημίας είναι ανεμβολίαστοι άνω των 50 ετών. «Εκει είναι το μεγάλο πρόβλημα» επεσήμανε χαρακτηριστικά. Ωστόσο, εκτίμησε ότι η άρση των απαγορεύσεων δε θα έχει μεγάλες επιπτώσεις.

Αναφορικά με τον χαμηλό ρυθμό εμβολιασμών και τον τοίχο ανοσίας με βάση αυτόν, ο καθηγητής εξήγησε πως δεν θα φτάσουμε σε τοίχος ανοσίας με την παραλλαγή δέλτα και πρόσθεσε πως το θέμα είναι να ελέγχουμε όσο τον δυνατόν περισσότερο την πανδημία έτσι ώστε να περιοριστεί η επίπτωση του ιού σε πολύ χαμηλά επίπεδα από εδώ και εμπρός.

«Θα πρέπει να μάθουμε να ζούμε με αυτόν τον ιό για πάρα πολλά χρόνια με την σημερινή του μορφή μέχρι να εξασθενήσει και να μην το θεωρούμε τόσο σοβαρό», κατέληξε.

Δούνης Βασίλης

πηγή: sofokleousin.gr

Print Friendly, PDF & Email