Μικρό το καλάθι των παροχών – Στοχευμένα μέτρα για τη στήριξη των ευάλωτων

Περιορισμένης εμβέλειας και με στόχευση στις ευάλωτες ομάδες είναι το πακέτο μέτρων στήριξης που επεξεργάζεται το οικονομικό επιτελείο

Μικρό καλάθι κρατάει το οικονομικό επιτελείο για το «πακέτο» των παροχών και των μέτρων στήριξης που θα ανακοινωθούν-από τον πρωθυπουργό στη ΔΕΘ και θα συμπεριληφθούν στο προσχέδιο του προϋπολογισμού που θα κατατεθεί τον επόμενο μήνα στη Βουλή.

Το οικονομικό επιτελείο κρατάει χαμηλούς τόνους και φαίνεται πως έχει καταλήξει ότι οι νέες παροχές θα είναι στοχευμένες και θα αφορούν στη συντριπτική τους πλειονότητα τις ευάλωτες κοινωνικές ομάδες. Τα οριζόντια μέτρα, παρόλο που έγινε μια εξαίρεση για τις επιδοτήσεις ρεύματος που συνεχίστηκαν και τον Σεπτέμβριο, αποτελούν ένα σενάριο που το ΥΠΟΙΚ εγκαταλείπει, ακολουθώντας τις οδηγίες της Κομισιόν, που συνιστά δημοσιονομική εγκράτεια και σύνεση.

Ενόψει, μάλιστα, των επαφών που θα υπάρξουν με τους εκπροσώπους των ευρωπαϊκών Θεσμών τον Οκτώβριο, το οικονομικό επιτελείο θέλει να επιδείξει καλή εικόνα και να παρουσιάσει ένα οικονομικό πλάνο χωρίς υπερβολές και παροχές εκτός ευρωπαϊκής δημοσιονομικής λογικής. Η εξαιρετική πορεία που καταγράφουν τα δημοσιονομικά κατά το πρώτο οκτάμηνο, όπου κατεγράφη πρωτογενές πλεόνασμα 3,5 δισ.ευρώ και έκρηξη στα φορο-έσοδα, δημιούργησε κλίμα παροχολογίας, προερχόμενο κυρίως από τα ΜΜΕ. Αμεσα, όμως, και διόλου τυχαία το οικονομικό επιτελείο έσπευσε μέσω διαρροών να κατεβάσει χαμηλά τον πήχη των προσδοκιών.

Στον πυρήνα των μέτρων που θα αναφερθεί ο πρωθυπουργός από τη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης και θα συμπεριληφθούν στο προσχέδιο του προϋπολογισμού, βρίσκονται αυτά που έχουν ήδη ψηφιστεί στο πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών. Μεταξύ άλλων πρόκειται για την καταβολή του Youth Pass, την αύξηση του αφορολόγητου κατά 1.000 για οικογένειες με παιδιά, τις αυξήσεις στις αποδοχές των δημοσίων υπαλλήλων.

Παράλληλα το οικονομικό επιτελείο προκρίνει πρόσθετα και κυρίως… στοχευμένα μέτρα που αφορούν κυρίως τη στήριξη των ευάλωτων απέναντι στην ακρίβεια, εκτιμώντας ότι θα περάσουν χωρίς πρόβλημα από το τσεκάρισμα των θεσμών. Αυτά είναι η αύξηση του επιδόματος θέρμανσης και η δημιουργία ενός νέου πλαισίου στήριξης κατά της ενεργειακής ακρίβειας με στόχο την προστασία των ευάλωτων νοικοκυριών. Επίσης στο πακέτο μέτρων περιλαμβάνεται η απόδοση νέας επιταγής ακρίβειας 200-250 ευρώ σε χαμηλοσυνταξιούχους, ανασφάλιστους υπερήλικες, άτομα με αναπηρία και μακροχρόνια άνεργους, η οποία θα δοθεί τα Χριστούγεννα.

Στο τραπέζι του ΥΠΟΙΚ βρίσκεται ξανά το επίδομα προσωπικής διαφοράς, η επέκταση του Market Pass έως το τέλος του 2023, όπως και η επέκταση των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ έως τον Ιούνιο του 2024.

πηγή: sofokleousin.gr

 

Print Friendly, PDF & Email