Με λίγες κουβέντες…

*Εταιρείες εκβιάζουν τα νοσοκομεία που έχουν καταφέρει να εγκαταστήσουν γεννήτριες οξυγόνου, για να τις βγάλουν εκτός λειτουργίας, προκειμένου να φέρουν υγρό οξυγόνο για την εφεδρική δεξαμενή ή έξτρα ποσότητες (που χρειάζονται λόγω πανδημίας) με τη μορφή φιαλών.

*Η αβεβαιότητα για την επόμενη μέρα και η εκτίμηση του 57% ότι η χώρα κινείται προς λάθος κατεύθυνση, φανερώνουν ότι η επιταχυνόμενη φθορά θα συνεχιστεί. Το ερώτημα είναι αν και προς ποια κατεύθυνση θα τροφοδοτήσει πολιτικές εξελίξεις.

*Οι Βρυξέλλες ετοιμάζουν νέα χρηματοδότηση για τη φιλοξενία προσφύγων και μεταναστών στην Τουρκία και τον εκσυγχρονισμό της τελωνειακής σύνδεσης Τουρκίας – EE.

*«ΤΙ ΣΤΟ ΚΑΛΟ έχει πια η έννοια “ιδιωτικό” στην Ελλάδα που ορισμένοι έχουν φάει αυτό το κόλλημα και δεν μπορούν να δεχτούν τη συμμετοχή των ιδιωτών;» αναρωτήθηκε χθες ο υπουργός Εργασίας, Κ. Χατζηδάκης, μετά την επίσκεψή του στο περιφερειακό κατάστημα μισθωτών του ΕΦΚΑ στην Αθήνα. «Δεν μπορεί ό,τι κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ με τον ιδιωτικό τομέα να είναι σωστό και ό,τι κάνουμε εμείς λάθος», πρόσθεσε με παράπονο ο υπουργός, θέλοντας να διασκεδάσει τις αντιδράσεις που προκάλεσε εντός και εκτός του υπουργείου του π προαναγγελία για είσοδο των ιδιωτών, δικηγόρων και λογιστών, στην εκκαθάριση των εκκρεμών συντάξεων.

*Η πανδημία και ο φόβος ότι ανθρωπιστικές καταστροφές αυτής της μορφής μπορεί να επαναληφθούν στο μέλλον έχει φέρει επιτακτικά στο προσκήνιο την κλιματική κρίση. Μετά τους Γάλλους και τους Ολλανδούς, χιλιάδες Βέλγοι πολίτες έχουν προσφύγει δικαστικά κατά της κυβέρνησης της χώρας τους κατηγορώντας την για αδράνεια μπροστά στο πρόβλημα του αιώνα, που έχει δραματικές συνέπειες σε πολλά επίπεδα. Οι ακτιβιστικές αυτές δράσεις δίνουν το μέτρο της ανησυχίας καθώς η συμμόρφωση με τους στόχους της Συμφωνίας του Παρισιού φαίνεται να χαλαρώνει και να μετατίθεται στο μέλλον, λόγω και της πανδημίας.

*Διάβαζε όχι για ν’ αντιλέγεις, να αμφισβητείς, ν’ αναιρείς, να διαψεύδεις και ανασκευάζεις, όχι για να πιστεύεις, και να τα παίρνεις όλα για αλήθεια, άλλα για να κρίνεις και να εκτιμάς σωστά την κατάσταση και να σκέφτεσαι σαν λογικός άνθρωπος». Φράνσις Μπέικον

*Το δεδομένο είναι ότι το family office ως θεσμός υπάρχει σε ολόκληρο τον αναπτυγμένο κόσμο και δίνει ευνοϊκά κίνητρα. Άρα ο Κυρ. Μητσοτάκης ως νεοφιλελεύθερος έπραξε κάτι που δεν είναι απαγορευμένο ή κατακριτέο, τουλάχιστον στη νεοφιλελεύθερη λογική. Αν σας πούμε όμως ότι η Μ. Λάτση γι’ αυτές τις επενδύσεις θα έχει πραγματικό φορολογικό συντελεστή 1,7% και μηδενικό ΦΠΑ για τις εγχώριες συναλλαγές των επενδύσεών της, τι θα σκεφτείτε για το πόσο εισφέρουν αυτές οι επενδύσεις στην ελληνική οικονομία; Τι πρέπει να αναλογιστούμε για τον μέσο Έλληνα επιχειρηματία που έχει γονατίσει από τη φορολόγηση, άμεση και έμμεση; Ας εξετάσουμε τα πράγματα από την πλευρά της νομοθεσίας για να καταλάβουμε τι μαγείρεψε ο Κυρ. Μητσοτάκης και σέρβιρε στη φίλη του Μ. Λάτση σε βάρος των συμφερόντων του ελληνικού δημοσίου.

*«ΠΕΡΑΣΑΜΕ ΜΙΑ ΦΡΙΧΤΗ χρονιά ως χώρα. Αρχίσαμε να νιώθουμε ότι τα πράγματα επιστρέφουν σιγά-σιγά στην “κανονικότητα” Δυστυχώς, θυμηθήκαμε ότι αυτή περιλαμβάνει και μαζικές δολοφονίες». Δίκιο έχει ο Δημοκρατικός Στίβεν Φένμπεργκ, εκλεγμένος στην πολιτειακή Γερουσία του Κολοράντο όπου ένας ένοπλος σκότωσε χθες 10 ανθρώπους σε σούπερ μάρκετ. Γιατί, μπορεί με τα εμβόλια, με φάρμακα και με μέτρα προστασίας, η Αμερική κάποια στιγμή να ξεπεράσει την πανδημία του κορωνοϊού. Πώς θα γιατρευτεί όμως από την ανεξέλεγκτη, ενδημική επιδημία της οπλοκατοχής που εντάσσεται στα «ιερά και τα όσια» της φυλής και κατοχυρώνεται μάλιστα από το Σύνταγμα; Πόσοι θα πεθάνουν ακόμα από τον εσωτερικό «Ακήρυχτο πόλεμο» για τον οποίο μίλησε στο ομώνυμο ντοκιμαντέρ του ο Μάικλ Μουρ;

*ΚΑΤΑΣΚΟΠΙΑ: Κατηγορηματικά αρνήθηκε ο Ίλον Μασκ ότι τα οχήματα Tesla που παράγει η εταιρεία του χρησιμοποιήθηκαν για κατασκοπία λίγες μέρες αφότου ο κινεζικός στρατός απαγόρευσε την είσοδο τους στις στρατιωτικές του βάσεις επικαλούμενος θέματα ασφαλείας για τις πολλές κάμερες που είναι εγκατεστημένες στα οχήματα. «Θα κλείναμε αν κατασκοπεύαμε» υποστήριξε ο ιδρυτής της εταιρείας

* Φτηνά τη Λευτεριά δεν την πουλούν πουθενά. Ούτε και τη χαρίζουνε. Όσοι την πήραν χάρισμα τη χαράμισαν. Μενέλαος Λουντέμης (Έλληνας λογοτέχνης)

Πάλλας Βαγγέλης Δημοσιογράφος – Ερευνητής – Αναλυτής IFJ/SPJ

Print Friendly, PDF & Email