LEAK: Επενδύσεις σε ελικόπτερα νέας γενιάς, φορτηγά αεροπλάνα από το Ταμείο Άμυνας

Από Aurélie Pugnet | Euractiv | Μεταφρασμένο από Μαριάνθη Πελεκανάκη

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επιθυμεί να επενδύσει στην ανάπτυξη βασικών τεχνολογιών συμβατικού πολεμικού εξοπλισμού επόμενης γενιάς, ιδίως με τη συμβολή της τεχνητής νοημοσύνης σε αυτόνομα και μη επανδρωμένα συστήματα, σύμφωνα με εσωτερικό σχέδιο εγγράφου, το οποίο είδε το Euractiv.

Η Κομισιόν σχεδιάζει να επενδύσει 335 εκατ. ευρώ σε 16 ερευνητικά έργα και 630 ευρώ σε 17 αναπτυξιακά έργα για το έτος 2024, δηλαδή συνολικά 935 εκατ. ευρώ, σύμφωνα με προσχέδιο λίστας έργων για το 2024 που θα χρηματοδοτηθούν από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Άμυνας (ΕΤΑ), το οποίο είδε το Euractiv.

Τα έργα και οι προϋπολογισμοί που προτάθηκαν δείχνουν την επιθυμία να επενδύσουν περισσότερο σε συμβατικό πολεμικό εξοπλισμό, με συνδυασμό βασικών ανατρεπτικών τεχνολογιών, καθώς ο πόλεμος της Ρωσίας στην Ουκρανία έδειξε τη σημασία του στο πεδίο της μάχης.

Ο εκτιμώμενος προϋπολογισμός είναι σύμφωνος με τα ετήσια χρηματοδοτικά κονδύλια που πρότεινε το εκτελεστικό όργανο της ΕΕ όταν θέσπισε το πρόγραμμα των 7 δισεκατομμυρίων ευρώ.

Το Ευρωπαϊκό Ταμείο Άμυνας χρηματοδοτεί ήδη την έρευνα και την ανάπτυξη στον τομέα της άμυνας, για τρεις εταιρείες που εδρεύουν σε τρεις διαφορετικές χώρες, σε μια προσπάθεια να ενισχύσει τη συνεργατική καινοτομία, να διαθέσει στην αγορά ευρωπαϊκά κατασκευασμένα προϊόντα και να προσφέρει μια εναλλακτική λύση στα αμερικανικά.

Η Κομισιόν πρόκειται να δημοσιεύσει τις προσκλήσεις υποβολής προτάσεων για το 2024 τον Μάρτιο ή τον Απρίλιο, προκειμένου οι αμυντικές εταιρείες να υποβάλουν τις προσφορές τους έως το τέλος του έτους, και η διαδικασία επιλογής θα πραγματοποιηθεί το επόμενο έτος.

Ελικόπτερα και φορτηγά αεροπλάνα νέας γενιάς

Σύμφωνα με το έγγραφο, η ανάπτυξη του ελικοπτέρου επόμενης γενιάς πρόκειται να καταλάβει το μεγαλύτερο μέρος του προϋπολογισμό της ΕΕ, και έχει οριστεί στα 100 εκατ. ευρώ.

Σύμφωνα με το σχέδιο επίσης, το έργο αυτό αποσκοπεί στην έναρξη ενός προγράμματος για τη συνεργατική ανάπτυξη ελικοπτέρων έως το 2030.

Ωστόσο, ο στόλος των Ευρωπαίων δεν ανταποκρίνεται στο έργο αυτό, προσθέτει η Επιτροπή: «Οι τρέχουσες εκτιμήσεις πρόβλεψης δυνατοτήτων σε ευρωπαϊκό και νατοϊκό επίπεδο δείχνουν ότι οι στόλοι ελικοπτέρων θα πρέπει να ανανεωθούν από το 2035-2040».

Ως εκ τούτου, ο «κύριος στόχος» είναι επομένως «να δοθεί μια ευρωπαϊκή λύση που να ανταποκρίνεται στις ανάγκες της ευρωπαϊκής αγοράς και των στρατιωτικών αναγκών» και κατ’ επέκταση να προσφέρει μια ανταγωνιστική επιλογή στη διεθνή αγορά.

Το πρόγραμμα της Επιτροπής χρησιμοποιεί το ίδιο επιχείρημα για να δικαιολογήσει περαιτέρω επενδύσεις στα «μελλοντικά μεσαίου μεγέθους τακτικά αεροσκάφη μεταφοράς φορτίου», καθώς αυτά εκπληρώνουν πολλές παρόμοιες αποστολές. Μάλιστα, «η πλειοψηφία των τακτικών αεροσκαφών που λειτουργούν σήμερα (C130) είναι πλέον 40 ετών και υπάρχει ανάγκη για ένα νέο μεσαίο τακτικό ευρωπαϊκό αεροσκάφος, ελαφρύτερο από το A400M, το οποίο θα μπορούσε να παρέχει συμπληρωματική ενίσχυση για τακτικές μεταφορές», αναφέρει το έγγραφο.

Το έργο αυτό θα μπορούσε να αποτελέσει το έναυσα για πανευρωπαϊκές συζητήσεις σχετικά με το «ποιο θα μπορούσε να είναι το μέλλον των στρατιωτικών τακτικών μεταφορών της ΕΕ το 2035+» και προσβλέπει στην πρώτη πτήση ενός πρωτοτύπου στις αρχές της δεκαετίας του 2030.

Υπερηχητικές απειλές

Ο δεύτερος μεγαλύτερος νικητής του προγράμματος 2024 θα είναι η ανάπτυξη ενός δείκτη για οχήματα υπερηχητικής ολίσθησης (HGV). Η Κομισιόν και τα κράτη μέλη επιδιώκουν να επενδύσουν 78 εκατ. ευρώ για την ανίχνευση, τον εντοπισμό και την αντιμετώπιση των υπερηχητικών όπλων.

Ο δείκτης αυτός θα επιδιώκει να «βελτιώσει την αμυντική ικανότητα κατά των απειλών των υπερηχητικών οχημάτων ολίσθησης, συλλέγοντας όλες τις απαραίτητες πληροφορίες για την επιτυχή αντιμετώπιση των συστημάτων HGV».

«Στο πλαίσιο μελλοντικών ένοπλων συγκρούσεων, τα υπερηχητικά όπλα θα μπορούσαν να χρησιμοποιούνται όλο και περισσότερο για την παράκαμψη των σημερινών συστημάτων αεράμυνας και πυραυλικής άμυνας», αναφέρει το έγγραφο.

Το περσινό κάλεσμα υποβολής προτάσεων της Κομισιόν έφερε σχεδόν 70 εκατομμύρια ευρώ επενδύσεων στην υπερηχητική πυραυλική άμυνα.

Επιπλέον, συνολικά 35 εκατ. ευρώ θα διατεθούν για την έρευνα σχετικά με τη μελέτη ιδεών για προηγμένους πυραύλους αέρος-αέρος, οι οποίοι μπορούν επίσης να λειτουργήσουν για εφαρμογές επίγειας αεράμυνας.

«Ο κύριος στόχος είναι, επομένως, να αναπτυχθούν σε ευρωπαϊκό επίπεδο έννοιες και επιχειρησιακές απαιτήσεις για έναν πύραυλο αέρος-αέρος μικρού βεληνεκούς (SRAAM) για την αντιμετώπιση κυρίως των σύγχρονων μαχητικών αεροσκαφών 5ης και μελλοντικής 6ης γενιάς και άλλων εναέριων απειλών, όπως τα μη επανδρωμένα εναέρια συστήματα (UAS) και οι πύραυλοι κρουζ», αναφέρεται στο έγγραφο.

Αυτονομία σε βασικές τεχνολογίες

Μεγάλη σειρά έργων που εστιάζουν στην αυτονομία και τα μη επανδρωμένα συστήματα περιλαμβάνουν την ανάπτυξη συστημάτων μη επανδρωμένων συνεργατικών μαχητικών αεροσκαφών (U-CCA) (15 εκατ. ευρώ), μη επανδρωμένων επίγειων συστημάτων πολλαπλών χρήσεων (50 εκατ. ευρώ), λειτουργικών έξυπνων συστημάτων για πλατφόρμες του πολεμικού ναυτικού (45 εκατ. ευρώ) και αυτόνομων συστημάτων σάρωσης βαρέων ναρκών (30 εκατ. ευρώ).

Συνολικά 30 εκατ. ευρώ θα επενδυθούν στην έρευνα για έξυπνα συστήματα όπλων και πυρομαχικών (30 εκατ. ευρώ) για την αύξηση της ακρίβειας και τη μείωση της εξάρτησης από δορυφορική πλοήγηση εκτός ΕΕ.

Print Friendly, PDF & Email