Κατέρρευσε και δεύτερη αμερικανική τράπεζα – Καθησυχάζουν οι αρχές των ΗΠΑ

Κρίσιμη είναι η σημερινή μέρα για το παγκόσμιο τραπεζικό σύστημα καθώς με το άνοιγμα των αγορών αναμένεται να διαφανούν οι πρώτες επιπτώσεις από την κατάρρευση των αμερικανικών τραπεζών Silicon Valey Bank και Signature Bank.

Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν σε ανακοίνωση της προεδρίας του δεσμεύθηκε «ότι οι υπεύθυνοι για αυτό το χάλι», όπως χαρακτηριστικά ανέφερε, θα λογοδοτήσουν πλήρως και ότι θα συνεχιστούν οι προσπάθειές για να ενισχυθεί η εποπτεία και η ρύθμιση των μεγαλύτερων τραπεζών ώστε να μην ξαναβρεθεί η χώρα σε αυτή τη θέση.

Την ίδια στιγμή χιλιάδες συνεργαζόμενες εταιρείες με τις δυο τράπεζες βρίσκονται ξεκρέμαστες καθώς το προσωπικό τους παραμένει απλήρωτο, ενώ δεν υπάρχουν εγγυήσεις για τους καταθέτες. Η Silicon Valey Bank ανακοίνωσε ότι σήμερα θα αφήσει ελεύθερες τις εκροές για μέχρι 250,000 δολάρια.

Οι αμερικανικές αρχές ανακοίνωσαν χθες ότι θα επιτρέψουν σε όλους τους πελάτες της υπό εκκαθάριση Silicon Valley Bank να ανακτήσουν το σύνολο των καταθέσεών τους σε μια προσπάθεια να καθησυχαστούν οι πολίτες και οι επιχειρήσεις.

Την ίδια στιγμή σήμερα αναμένονται οι αποφάσεις της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας για την μελλοντική πορεία των επιτοκίων, ενώ δεδομένη θα πρέπει να θεωρείται από την ερχόμενη Πέμπτη η απόφαση για νέα αύξηση των επιτοκίων.

 

Print Friendly, PDF & Email